Oslavy Prahy již tento víkend

Oslavy Prahy již tento víkend

21. 06. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Pro návštěvníky je připravena řada divadelních představení, performancí, happeningů, sportovních exhibicí, koncertů špičkových českých hudebních souborů, bezpočet projektů od opery v ulicích města , Červnového Silvestru v Lucerně přes Poetický běh Petřínem k Pražskému Večerníčku, které město propojí v jeden neopakovatelný happening.
Otevřeme : muzea, galerie, kina, kluby, média, prostory Českého rozhlasu, Národní galerie v Praze, Národního muzea, ZOO Praha, Štefánikovu hvězdárnu a další...

Poté, co dozní zvony pražských katedrál, primátor Prahy slavnostně otevře symbolickou bránu města a tím oficiálně zahájí Oslavy Prahy.

Opera v ulicích města, Sbírka odkazů Járy Cimrmana, koncert Pražského výběru II., výstava Češi a Severní pól, Světový mejdan v Roxy, Pražský Montmartre, Stalin skate jam by Mystic skates a desítky dalších…

Bílá paní bude provádět Staroměstským náměstím, kde se bude hodovat jako za časů císaře Josefa II. Rada Vacátko odporoučí příznivce pražského panoptika
k pódiu, kde budou hrát Frajeři z Galerky a bezpočet pražských i moravských vinařů, pekařů, řezníků či pivovarníků nasytí a napojí každého.

Po vydatném hodování není lepší volby, než nasytit také svou duši. Na poetické procházce Petřínem budou inspirací slova slavných českých básníků, která doprovodí nejen milovníky poezie až k Petřínské rozhledně či Štefánikově hvězdárně, kde budou moci popustit uzdu své fantazii a povznést se nad každodenní realitu.

Beseda s teoretickým fyzikem světového významu Martinem Schnablem představí „Teorii strun“. O podmínkách existence 20let od Sametové revoluce mohou zájemci podebatovat se spisovatelem Arnoštem Lustigem a dalšími významnými osobnostmi vědy a literatury.

Praha dá nahlédnout do zákulisí divadel, otevře místa veřejnosti běžně nepřístupná a poodhalí tajemství svého podzemí.

Parník Pražské paroplavby dopluje po vlnách Vltavy až do trojské ZOO. Program na palubě Divadelní lodi Tajemství divadla bratří Formanů zavede hosty do světa pohádek.

Na pražských plážích budou moci návštěvníci na vlastní kůži pocítit vzrušení při adrenalinových sportech a obohatit svou sbírku o podpisy olympijských vítězů a předních českých sportovců.
5 Pražských P

Praha Krásná otevíráme její krásy.
Praha Živá otevíráme dveře do jejího života, současnou tvář Prahy.
Praha Futuristická otevíráme okna do její budoucnosti.
Praha Svobodná otevíráme její cesty ke svobodě.
Praha Historická otevíráme její historii.


Z čeho vznikl nápad
V roce 2006 se na pozvání magistrátu Prahy uskutečnilo setkání tvůrců kulturních akcí a na tzv. workshopu zazněla i myšlenka, že Praze chybí komplexní akce, která by zviditelnila bohatství v ní ukryté. Brzy poté připadl organizátor úspěšného festivalu Mezi ploty na koncepci Pěti P (Praha krásná, Praha historická, Praha svobodná, Praha futuristická a Praha živá).

Než k tomu došlo, proběhl proces jakéhosi "rozklíčování" hlavního města, což obnášelo podrobně zjistit, co která galerie, místo, klub, muzea, vlastně ukrývá a k čemu slouží, kdo ve městě žil od historie po současnost. Posléze se zrodilo Pět P a z nich se začal skládat program. Ten si kladl za cíl každé z Pěti P námětově definovat a vtipně zaobalit, takže například do Národního muzea byla umístěna Sbírka odkazů Járy Cimrmana (přihlášky různých vynálezů inspirovaných osobou Járy Cimrmana).

Od osoby Wolfganga Amadea Mozarta vedla cesta k nápadu Opery v ulicích města, od Lucerny k Červnovému Silvestru v Lucerně a MTO Universal. Některé nápady jen kopírovaly existující české fenomény (Pražský Večerníček), k jiným vedla překvapivá zjištění (např. to, že Josef II. si přál spojit všechna posvícení do jednoho, v čemž mu autoři vyšli vstříc). Samotná existence klubu Roxy v Dlouhé ulici přiměje přemýšlivého člověka k otázce, jak vlastně v Praze vedle sebe a společně žijí různá etnika.

Sestavit program pod jednotlivá "P" trvalo další rok, avšak jakmile byl na papíře, osloveným institucím se většinou líbil a ty nejzásadnější z nich - jak v kontextu národním, tak městském - projevily zájem stát se jeho součástí.

Dodal: Michal Walterstein
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika