FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Jamie Cullum poprvé u nás na Colours of Ostrava

Jamie Cullum poprvé u nás na Colours of Ostrava
29. 06. 2009   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Hlavní hvězdou letošního festivalu Colours of Ostrava je zpěvák a klavírista Jamie Cullum, přezdívaný „Sinatra v teniskách“. Vystoupí v Ostravě v pátek 10. července, a to vůbec poprvé v České republice.
Přes svůj mladý věk je Cullum držitelem mnoha prestižních hudebních cen, například nominací na Grammy, Brit Awards či na Zlatý Globus. Své desky prodává po miliónech, vystupoval například s Massive Attack, Herbie Hancockem, Stevie Wonderem, Radiohead, Eltonem Johnem, Burtem Bacharachem, Justin Timberlakem a Count Basie Orchestra. Speciální představení si u něho také objednala britská královská rodina. Alba „Twentysomething“ se prodalo skoro 3 milióny kusů a Jamie se tak stal nejprodávanějším britským jazzovým umělcem všech dob! Třetí album by mělo vyjít ještě letos.



Klasika má svého Nigela Kennedyho, jazz Jamie Culluma, za pár týdnů třicátníka, který dosud prodal víc desek než všichni angličtí jazzmani v historii (celkem přes 4 milióny). Láká davy do koncertních hal, kde převážně mladé generaci s hravou energií a vitalitou představuje hudbu starší než její rodiče. S vytříbenou lstivostí do jazzových standartů propašoval novou vášeň, klukovský šarm a zábavu, vzdálenou jazzovému konzervativizmu. Showmansky skáče po klavíru a tříská do kláves jako rock´n´rollový buřič Jerry Lee Lewis, když se ale zklidní, slyšíte vytříbený, jiskřivý klon Herbieho Hancocka s Dianou Krall nebo Norah Jones.

Všestranný zpěvák s nakřáplým hlasem dokáže zaswingovat slavnou píseň „I Only Have Eyes for You" snad vzrušivěji než kdysi Frank Sinatra a hned na to přejít k hitu „Mysterious Ways" a sklidit za její nevšední verzi chválu od samotného autora, Bona ze skupiny U2. Pro Jamie Culluma totiž neexistují žánrově hranice: přes originální popjazzové síto propasíruje klidně skladby Jimiho Hendrixe, Burta Bacharacha, Prince, Radiohead, Jeffa Buckleyho, Cole Portera, rappera Pharrella Williamse i White Stripes. Stále víc se ale věnuje vlastní tvorbě, pohybující se kdesi na pomezí Milese Davise, Nat King Colea a Toma Waitse. Nemá jediný problém pustit se do hip hopu, rád využívá beatboxing a ke klavíru si nechává postavit buben se šlapákem a speciálními efekty. Skvěle také ovládá kytaru.

V Readingu studoval anglickou literaturu, ale současně se věnoval hudbě. Prošel mnoha rockovými, jazzovými i hip hopovými kapelami. Po přestěhování do Londýna pravidelně účinkoval v renomovaném jazzovém klubu Ronnie Scotta. První album „Heard It All Before" vydal v devatenácti letech a s třetím – „Twentysomething" (2003) – odstartoval neuvěřitelnou cestu za světovou slávou.

Podílel se také na hudbě k filmům „Bridget Jones: S rozumem v koncích" nebo „Robinsonovi" a s Clintem Eastwoodem na soundtracku k filmům „Grace Is Gone" nominovaném na Grammy a nedávno „Gran Torino“. S bratrem Benem napsal hudbu k londýnskému divadelnímu představení „Když Harry potkal Sally".

Dodal: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.
COLOURS OF OSTRAVA

COLOURS OF OSTRAVA

Čtvrtek 9. 7. 2009 až Neděle 12. 7. 2009
První předprodej za 960/1060/1160 Kč, na místě 1300 Kč
Vystupují:
Michael Nyman Band (UK), Tata Bojs & Ahn Trio, Svjata Vatra (Estonsko/Ukrajina), Monika Načeva, Michal Pavlíček, DJ Five, Terl Bryant & Red Drum (UK/CZ), Niceland, Michal Hrůza a Kapela Hrůzy, Evolution Dejavu, DJ Jirka Moravčík, Vypsaná Fixa, LA-33 (Kolumbie), Jamie Cullum (UK), Asian Dub Foundation (UK), Mako Mako, Věra Špinarová, Diwan Project (Izrael), Speed Caravan (Alžír/Francie), All Star Refjúdží Band, Two Men Whose Love´s Music, Dikanda (Polsko), Daniel Benjamin (Německo), The Violet Burning (USA), Hi-fi, Slow Tension, Už jsme doma, Fleret a Jarmila Šuláková, Tomáš Kočko a Orchestr, Boo, Ahn Trio, Daniel Benjamin (Německo), Terl Bryant & Red Drum (UK/CZ), Martha, Workshop Flamenco Minero, Workshop Camara Afrika (bubny + tanec), , No Money, Fatalerr, DJ Yadel, DJ Raddem, DJ Spam, Svjata Vatra (Estonsko/Ukrajina), Dj Basic, Jon Anderson (UK), Johnny Clegg (Jižní Afrika), Morcheeba (UK), Jaromír Nohavica, Stereo MCs (UK), Poletíme?, Jape (Irsko), KTU (Finsko/USA), Mercury Rev (USA), Seun Kuti & Egypt 80 (Nigérie), Venefica, Robert Křesťan a Druhá tráva & Tony Trischka, Israeli Ethnic Ensemble (Izrael), Mikoláš Chadima & MCH Band, Glenn Kaiser Band (USA), N.O.H.A. (ČR, Německo, Španělsko, USA), Off Axis, Dřevěné pytlí v jutových uhlích, UP!Great, Švihadlo, Kofe-in, Dub.o.net, G8 Transglobal, DJ Peter Key, DJ Paul Rockseek + Voy-Tech, DJ Robiq, DJ Fourcase, Jan Budař a Eliščin Band, Mňága a Žďorp, Mamady Keita & Sewa Kan (Guinea), David Byrne (USA), Maceo Parker (USA), Naked Floor, Los Remedios y La Chiri (SK), Terne Čhave, ina Stiller (Polsko), David Koller, Žamboši, BraAgas, DVA, Prouza, Lesní zvěř, František Segrado & Veselá bída, Jan Kalousek, Kazachstán, Xindl X, Song of Satori & Ivo Batoušek, Eternal Seekers Lenka Dusilová, Clarinet Factory a Beata Hlavenková, The Violet Burning (USA)
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |