Analog 2009: Festival bez elektrického proudu

Analog 2009: Festival bez elektrického proudu

29. 07. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Bez elektrického proudu si naše životy už snad ani nedokážeme představit. Dokonce jsme při naší pohodlnosti zapomněli, že existují i hospodárnější způsoby jeho výroby než klasické elektrárny. I umění, hlavně ve svých moderních formách, je na dodávkách elektrické energie závislé. Digitalizujeme umění, abychom jej ještě v reálném čase posílali do všech konců naší planety.
Už na tento víkend připadne start ojedinělého hudebního festivalu Analog, který je svou formou, programem a důrazem na životní prostředí v kontextu letních mega festivalů opravdu výjimečný. Akce proběhne v rakouské vesnici Zistersdorf (statek Steinberghaus), což je necelých třicet kilometrů od jihomoravské Břeclavi.

Budova statku Steinberghaus v rakouském Zistersdorfu je pomníkem počátků rakouského ropného průmyslu. V srpnu roku 1934 zde totiž vzniklo první rakouské ropné pole. Ačkoliv je Steinberghaus obklopen nerostnými surovinami, potřebnými k výrobě elektřiny, sám na síť elektrické energie připojen není. Proto je velkou výzvou provozovat, zde za těchto podmínek a s velkou dávkou improvizace, umělecké aktivity. Tedy hudbu, která je primárně určena k provedení s pomocí elektřiny prezentovat bez její pomoci a podpořit tak autentičnost nově vzniklých interpretací. Tento postup si za svůj na festivalu Analog zvolí hned několik hudebníků ze středoevropského regionu a především z Dolního Rakouska a Jihomoravského kraje. Ale nebojte se, nepůjde ani o písničky u táboráku, ani o dávno vyčpělý model MTV unplugged koncertů.

Připravte se na zcela nový přístup k moderní elektronické hudbě, bez jakýchkoliv konvencí, s maximální dávkou improvizace a čistého futurismu! Od pátku 31. července do neděle 2. srpna.

Program:

Festival Analog nabídne třídenní kulturní program, a to s použitím principů maximální ohleduplnosti a šetrnosti k životnímu prostředí. „Festival poběží na generátor, bude využívat solární i větrnou elektřinu a mimoto je připraveno šest jízdních kol, na kterých účinkující, pořadatelé i diváci budou prostým šlapáním vytvářet energii, kterou si následně zužitkujeme pro světla, ozvučení a další spotřebu festivalu,“ říká k unikátnosti projektu Lenka Zogatová z Občanského sdružení Fléda, které je českým partnerem mezinárodního projektu.

Páteční noc je věnována umělcům, kteří ke své produkci elektrický proud takřka nepotřebují. Užívají smyčcové a dechové nástroje, vlastní hlasy i tanec. Do tohoto
konceptu zapadají rumunsko-britští Balanescu Quartet, 4 hudebníci pod vedením skladatele Alexandra Balanesca. Jejich vystoupení by mělo být vrcholem noci, ovšem

nechme se překvapit jakou úroveň budou mít performance rakouských projektů (Mauf, Crazy trash drummers, May, Blechhaufen) nebo zástupců České republiky, originálních Dva.

Sobota už bude ve znamení umělců, kteří se bez elektrické energie při svých vystoupeních neobejdou. Umíte si představit třeba analogový hip hop? Na vaše pochybnosti dají odpověď slovenské projekty Peťo Tázok a Padequa nebo rakouští Morbidelli Brothers, Auf Pomali, Bluesbrauser, Monomania nebo Ja, Panik.

Neděli zahájí čeští (Bohdan Bláhovec,Jan Jílek, Masha) a rakouští (Markus Köehle, Christian Reiner - Stimme, Mieze Meduza) slamoví básníci na společném vystoupení v rámci projektu Slam poetry jako nový fenomén v mezinárodní komunikaci, který je rovněž podpořen Evropským fondem pro regionální rozvoj.

Neděle je hlavním dnem prezentujícím spolupráci Kulturní iniciativy Bahoeoe a OS Fléda. Jihomoravský kraj zastoupí Midi Lidi, Divadlo Facka a fyzický básník Petr Váša. Rakousko budou prezentovat Panjapol, Neigungsgruppe Sex, Gewalt und gute Laune. Uslyšíme také česko-rakousko-turecký multikulturní projekt Metamorphosis.

Více informací o předprodejích, navigaci na místo konání i odkazy na webové prezentace vystupujících umělců naleznete na stránkách www.bahoeoe.at

Festival ANALOG je výsledkem spolupráce rakouské kulturní iniciativy BAHÖÖ s Občanským sdružením Fléda.

Dodal: Tomáš Ondráček, Level B production
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Michal
30. 07. 2009 | 17:42:03
+0 | -0

good

Vic takovych akci
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika