Nová Alternativa v klubu Exit Chmelnice

Nová Alternativa v klubu Exit Chmelnice

24. 08. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Nové jméno, osvědčený produkční tým a především silná trojice zahraničních protagonistů. To je první ročník festivalu Nová Alternativa, který v pátek 2. října 2009 premiérově proběhne v pražském klubu Exit Chmelnice.
Temnější hostina bude sestavena ze tří hutných chodí. Servírovat se bude stěžejní projekt severské dark elektronické scény Deutsch Nepal, poté neméně zásadní rakouský projekt Albina Juliuse Der Blutharsch, který po tučných neofolkových letech zamířil do rockově psychedelických vod, a jako sladký bonbónek doplní sestavu premiérově v Praze vystupující sideman Der Blutharsch, černočerný písničkář Bain Wolfkind, jehož hudbu mnozí přirovnávají k nejtemnějšímu období Nicka Cavea druhé poloviny 80. let.

Deutsch Nepal

Peter Andersson alias Lina Baby Doll působí na hudební scéně již celé dvě dekády. Nejdříve se proslavil jako člen dnes legendárních Njurmännen, aby se posléze osamostatnil pod neméně populárním pseudonymem Deutsch Nepal a měl ruce v založení vydavatelské severské stálice Cold Meat Industry. Právě zde, a na partnerském Staalplaatu, vydal v polovině 90. let své stěžení desky, inspirující temné industrialisty do dnešních dnů. Deutsch Nepal překonal autorskou krizi na přelomu tisíciletí a i dnes stále na svých nových nahrávkách přichází se silnou hudbou. Od prvotního dark ambientu a zvukovým experimentům, které esteticky byly jasně spjaty s doznívající osmou dekádou dvacátého století, Lina postupně sound projektu zradikalizoval směrem k neo industrialu vzor Der Blutharsch. Ovšem poslední letošní přírůstek, společní dílko Kreuzung Vier s ruskými Reutoff, už zase míří především do neo dark ambientních končin, tak milých posluchačům labelu Cold meat Industry. Peter Andersson s Deutsch Nepal přijíždí již potřetí do Prahy, rok po loňském výborném vystoupení na pátém pokračování festivalu Dark Live Fest.

Der Blutharsch

Velmi činorodým muzikantem je Albin Julius, rakouský rodák, který působí na hudební scéně už také více než 15 let. Nejdříve se hluboce zapsal do povědomí posluchačů jako polovina industriálně ambientního projektu The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud, který proslul velmi funkčně využitými „středověkými“ samply ve své muzice. Vedle toho začal uskutečňovat své vize také sólově jako Der Blutharsch. Poté, co původní duo ukončilo svojí činnost, se plně věnoval sólovému projektu, který rychle získal kultovní postavení na neo folkové scéně. Koncem devadesátých let epizodně, přesto velmi kreativně obohatil diskografii Death In June (LP Také Care And Control) a i v novém tisíciletí neustále hledá nové cesty pro svůj muzikální jazyk. Pomocníkem k ruce mu byla nejdříve zpěvačka Marthynna a posléze i Jörg B (Varunna a Graumahd) a především Australana Bain Wolfkinda, díky němuž se Der Blutharsch se začal z militantně neofolkových vod pomalu přetáčet k rockovému výrazivu. Vše načalo nenápadně album When Did Wonderland End?, které vyšlo před čtyřmi roky a kontinuální přerod ze sólového projektu do rockového komba dokonává právě vydávaná novinka Flying High, které dýchá omamným, silně psycheledickým feelingem. Je jasné, že od čtyřčlenné sestavy Der Blutharsch, která je naživo velmi kreativním tělesem, můžeme čekat začátkem října opravdu cokoliv.

Bain Wolfkind

Mortem Zine o třetím vystupujícím na Nové Alternativě trefně poznamenal: „Někdo říká, že Bain Wolfkind je gothická verze Nicka Cavea, jiní zase hovoří cosi o temném, zdrogovaném Franku Sinatrovi. Tak jako tak, pravdu mají všichni…. Hudba tohoto projektu je prodchnuta noir atmosférou, dekadentní romantikou, gangsterským feelingem, alkoholovým oparem a kapkou dekadence.“ A také stylovými samply a kytarovým stylem divokého západu. Tomuto potemnělému rockerovy vyšly prozatím dvě dlouhohrající desky, a jak už jsme naznačili, Bainovi nápady získávají uplatnění také na nových nahrávkách Der Blutharsch. Vystoupení Bain Wolfkind v klubu Exit bude premiérou projektu před českým publikem.

www.novaalternativa.cz

Dodal: Jan Kruml
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

NOVÁ ALTERNATIVA

Pátek 2. 10. 2009
Vstup: Předprodej 290 Kč
Vystupují:
Deutsch Nepal, Der Blutharsch, Bain Wolfkind
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika