20 let bez opony na Albertově

20 let bez opony na Albertově

10. 11. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Program s cílem slavit 20 let bez opony a pozitiva, která přinesla sametová revoluce, bude zahájen 30 minutovou reflexí současnosti na Albertově. Vystoupí řečníci z řad tehdejších i současných studentů, umělci i zahraniční hosté ze zemí, kde svoboda není samozřejmostí.
Se současnými pocity studentů seznámí zástupci iniciativy Inventura demokracie: "Přečteme prohlášení, které připravili studenti několika vysokých škol na veřejných setkáních v průběhu letošního roku. Je věnováno tématům, která dnešní studenti považují za největší problémy naší demokracie," přibližují za jejich zástupce Lukáš Tóth a Jiří Boudal své vystoupení. Na druhé straně tehdejší student a aktér listopadových události 1989 Šimon Pánek představí vážené hosty ze zahraničí, kteří i dnes na vlastní kůži pociťují hrůzy totalitních režimů vládnoucích v jejich zemích. "Cítíme potřebu slavit, jsme si zároveň ale vědomi palčivých otázek současnosti. Demokracie není samozřejmostí, může fungovat jen, když se jí budeme účastnit. Vedle řešení našich vlastních lokálních problémů, cítíme povinnost pomáhat těm, kteří v demokracii nežijí, tak jako kdysi pomáhali jiní nám." Vysvětluje motivaci Marek Vocel z pořádající společnosti Opona. Vážnou část programu doplní třeba i s nadsázkou umělci. Vystoupí Tomáš Matonoha, David Koller, Honza Ponocný aka Cirkus Ponorka a Banana Split a Jeho Moralisté.

Po skončení posledního vystoupení vyrazí průvod po své historické trase na Národní třídu. V čele průvodu pojede alegorický vůz s hercem divadla Minor Jiřím Laštovkou a jeho megafonem. "Zveme všechny, kteří tam byli před 20 lety i širokou veřejnost z celé republiky. Budeme rádi, když nás bude hodně, protože máme co slavit," dodává Laštovka s douškou na závěr: "Teple se oblečte!". Jinak organizátoři neurčují, v čem by lidé měli 17. listopadu přijít, nevyžadují žádná mávátka ani dobové kostýmy. Na druhou stranu zdůrazňují, že fantazii se meze nekladou a jakákoliv vlastní iniciativa je vítána. Jednoduše se zapojit může veřejnost i přes sociální síť FaceBook, pořadatelé založili otevřenou stránku 20 let bez opony.

Program na Albertově je součástí nejrozsáhlejších oslav 20. výročí pádu železné opony, které se uskuteční v pražských ulicích 17. listopadu 2009. Pod názvem 20 LET BEZ OPONY - MÁME CO SLAVIT! obecně prospěšná společnost Opona připravila průvod z Albertova na Národní třídu, po trase, po jaké šli studenti před dvaceti lety. Na Národní třídě průvod ukončí ojedinělý slavnostní koncert. Další informace www.20letbezopony.cz

Dodal: Pavla Kantnerová
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika