Kamp!: Máme nejvýraznější netlabel v Polsku

Kamp!: Máme nejvýraznější netlabel v Polsku

24. 11. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Polští Kamp! budou spolu s Djem Ventolinem doprovázet MIDI LIDI na jejich Bubáks Tour, v České republice se už objevili letos v březnu. Inspirují se spacediskem 80. let a Davidem Bowiem, přesto nemají rádi retro. O změnách, které během půl roku jejich nepřítomnosti proběhly a dalších paradoxech této kapely se můžete dočíst níže.
V březnu jste hráli v Brně. Co se od té doby změnilo?
Tomek: V první řadě jsme sesbírali mnohem víc zkušeností z pódia. Měli jsme dost náročné léto a jako kapela jsme navštívili hodně festivalů, takže bych řekl, že živé hraní je ta hlavní věc, kterou jsme dokázali zlepšit. Taky jsme vydali singl „Breaking a ghost's heart“, díky němuž máme mnohem jasnější publikum, než u prvního EP. A taky pořád pracujeme na jedinečnosti našeho zvuku. Doufáme, že české publikum ho pozná:)

Jak s odstupem času vnímáte reakce a úspěch Vašeho debutového EP „Thales One“, které jste vydali na jaře?
Radek: Popravdě jsme vůbec nečekali všechen ten povyk, takže ho považujeme za velmi příjemné překvapení. To EP nám pomohlo k dobrému startu, dalo nám vstupenku do některých polských rádií a hudebních časopisů. Bylo lehčí provádět booking a taky jsme dostali nabídky z těch nejdůležitějších festivalů. Vydání singlu „Breaking a ghost's heart” těsně před vystoupením na festivalu Selector se ukázalo být dobrým rozhodnutím a vyneslo nás to o stupeň výš. Bylo vážně skvělé vidět, jak lidé na tu píseň reagují, zpívají s námi a vysílají k nám nadšenou, pozitivní zpětnou vazbu. Dělá nám to vážně radost, ale víme, že je to jen začátek naší cesty. Chceme se neustále vyvíjet a v tom to je. Je hodně věcí, co bychom chtěli zlepšovat – od kvality skládání písní k výslednému zvuku. Pracujeme na tom velmi tvrdě a doufáme, že naše první album bude dvakrát tak lepší než naše první EP :).

kamp

V našem posledním rozhovoru jste zmínili jako inspiraci disko 80. let. Sledujete nějaké další současné umělce, kteří vycházejí z podobných zdrojů?
T: V současnosti se nacházíme ve stádiu 80s revival kapel, a hlavně současné disko zní mnohem víc jako v 80. letech, než 70., takže je dnes určitě mnoho interpretů a písničkářů, kteří jsou ovlivňováni podobně, jako my. Popravdě máme někdy pocit, že celá tahle „revivalová“ vlna a projekty inspirované estetikou VGA her jsou celkem laciné a neinovativní. Jako kdyby to, že děláte retro hudbu, bylo důležitější, než dělat ji dobře. Ale ceníme si kapel jako Cut Copy nebo Junior Boys – jejich zvuk má tu retro patinu a zároveň jsou jejich melodie a pocity univerzální a vždy aktuální.

Jak to jde s labelem Brennesssel?
Michal: Velice dobře, díky! Po deseti měsících od prvního vydání se stal nejpoznávanějším netlabelem v Polsku a jsme na to velmi hrdí. Je celkem těžké najít dobrou polskou elektronickou hudbu a možná, že v budoucnosti budeme spolupracovat s hudebníky a netlabely ze zahraničí, ale momentálně se koncetrujeme na propagaci hudebníku z Brennesselu. Spustili jsme sérii koncertů s názvem Brennessel Nacht, kde hrají by AXMusicque, Evf, Michell Phunk a samozřejmě Kamp!. Je to sranda, ale taky makačka, protože v Polsku není elektronická hudba moc populární. Ale pracujeme na tom :).
Pořád vznikají Vaše písničky dlouhými diskuzemi, nebo už je to uvolněnější?
R: To záleží. Například ten poslední singl "Breaking a ghost's heart" vznikl velmi spontánně, jen jsme si sedli a hráli. Všechny části toho tracku se objevily velmi rychle, byl to parádní pocit, jak do sebe všechno zapadalo a to nás motivovalo dokončit celou strukturu skladby za krátkou dobu. Ale po tomhle kreativním výbuchu jsme zas museli dlouho diskutovat o detailech, což byla samozřejmě nejdelší a nejtěžší část celého procesu.

Jak sestavujete svůj koncertní playlist?

R: Momentálně nemáme tolik skladeb, na které bychom dost hrdí na to, abychom je předvedli, takže si vybíráme mezi šesti až sedmi písničkami. Některé z nich znějí jinak, než studiové verze („Tristesse royale“, „Cosmological“), některé z nich jsou obohacené o další části, jako třeba „Zen garden“ nebo „Le Jaguar“. Samozřejmě, že jak pracujeme na nových skladbách, tak se současně snažíme vymyslet i jejich živé verze a představit je publiku tak brzo, jak je to možné. Čas od času náš set změníme, předěláme intra, outra a jednotlivé předěly mezi skladbami, ale hlavní kostra playlistu zůstává stejná. Vybírání skladeb nás čeká až po prvním dlouhohrajícím albu ;).

Jak se těšíte na turné s MIDI LIDI tour? Už jste někdy zažili DJe Ventolina?

M: Na turné se těšíme nesmírně, protože to bude v podstatě naše úplně první turné. Nikdy jsme nehráli čtyři koncerty za čtyři dny. Není to velké turné, ale bude to takový malý test naší skupiny. Taky je to výborná příležitost sdílet zkušenosti s MIDI LIDI a užít si jeden druhého. O Ventolinovi jsme ještě neslyšeli, ale věříme, že MIDI LIDI vybrali pro tohle turné ty nejlepší z nejlepších ;). Myslíme, že to bude celé hodně inspirující.

Jaká je Vaše noční můra?

M: Nechutné záchody v klubech (obzvlášť ve Varšavě) a technické problémy na koncertech.

Kdyby Vám teď zavolal David Bowie, co byste mu řekli?
T: Nejspíš bychom nejdřív nemohli mluvit, potom dýchat... A v neposlední řadě bychom byli opilí ;).

Dodal: Tomáš Ondráček, Level B production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MIDI LIDI / KAMP! (PL) / VENTOLIN

Čtvrtek 26. 11. 2009
Vstup: 120-180 Kč, (220 Kč vč. CD)
Vystupují:
Midi lidi, Kamp! (Pl), Ventolin
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika