Tom Vagabondo: Česko je poněkud zabržděné

Tom Vagabondo: Česko je poněkud zabržděné

17. 02. 2010  |  Autor: krysicka  |  Komentáře (4)
Ač je tento dj Čech, je více známý především v Brigtonu, kam se před léty odstěhoval. Toma Vagabonda jste mohli slyšet např. na Climaxu v Roxy, kam si jej pozval Chris Sadler, se kterým se zná již 16 let. Popovídali jsme si o rozdílech na české a anglické taneční scéně, jeho vlastní produkci, práci v rádiu a ženách.
Když jsem tě viděla poprvé v line-upu Climaxu, myslela jsem si, že pocházíš z Anglie. Ty jsi ale Čech a v Anglii žiješ čtyři roky. Kdy jsi začínal jako dj v Čechách?
Ano, působím poněkud neznámě, především v Čechách, ale jsem narozen v Československé socialistické republice a po roce 1993 jsem zůstal občanem České republiky. Jsem rád, že jsem Čech, i když v některých situacích je to vlastně jedno. S hraním jsem začal už na základní škole a později jako puberťák na diskotékách a v rádiích, ale přímo za gramofony jsem se postavil koncem roku 2001.

Živí tě v současné době pouze djing a pokud ano, jak dlouho? Čím si byl v „civilním životě“?
Hraní mě prozatím neživí, je to hobby, ale rozhodně mi to vypomáhá, je to lepší než na začátku. V civilním životě jsem pracoval jako šéfkuchař v různých barech i hotelech. Ted pomáhám v jednom „kafíčku“ a vyčkávám na odpověď z jedné firmy, kde bych rád působil v médiích, což zde ostatně i studuji.



Jaký byl důvod tvého přestěhování se do Anglie?
Tak na tuto otázku odpovím stručně. Z velmi osobních důvodů a mohu říct, že nelituji.

Jak si se seznámil s Chrisem Sadlerem, na jehož noci si již dvakrát vystupoval?
Tak s Chrisem to bylo jedné noci před 15 lety.. Vytvářel jsem kdysi úspěšný pořad Kissmania a koupil jsem si jeho CD, které mixoval pro Next Eru a bylo tam jeho telefonní číslo, tak jsem mu zavolal kvůli rozhovoru do éteru. Je to už vážně 16 let a skóre máme dobré. Já s ním hrál už před časem v Čechách a on zde v UK v Brightonu.

Vím, že máš zkušenosti s moderováním pořadu o taneční hudbě v českých rádiích, jak ses k této práci dostal a máš podobné příležitosti i v Anglii?
Ano, zkušenosti mám. Začínal jsem již v roce 1998 na radiu Attack – Evropa 2 v Opavě, pak Helax a poslední bylo Kiss Morava a to rovných pět let, kde jsem si prošel všechny frekvence. A zde už delší dobu spoluvytvářím pořad Midnight Express, kde představuji své mixy, které vysílají stanice prakticky po celém světě. Tento pořad moderujeme s českou mutací s kolegy na radiu DFR.FM, nejlépe když si posluchači sami kliknou na www.myspace.com/djtomvagabondo nebo tom vagabondo na facebooku.

Jak často hráváš u nás a s jakou odezvou a jak bylo těžké si v Anglii vybudovat pozici dje? Začínal si od píky?
Na tuto otázku je těžké odpovědět, v Čechách hraji nepravidelně, jaká je odezva je otázka spíše na publikum, ale vždy je příjemné slyšet potlesk a kladné ohlasy. U sousedů na Slovensku jsou odezvy také jen více než dobré. Co se týče Brightonu, začínal jsem opravdu od nuly a můžu říci, že to nebylo vůbec jednoduché, ale moje výhoda spočívá v tom, že jsem byl vždy trpělivý a neztrácel jsem pozitivní přístup, což se vyplácí a i mně se vyplatilo.

Je v Anglii poznat krize v klubech a na taneční scéně? Ruší se nějaké zavedené party?
Nevím jak působí krize v různých částech Anglie, já myslím, že je to mediální bublina, neboť scéna je tu zaběhnutá dobře a je to otázka chuti clubbera, na co zrovna chce jít. Tady v Brightonu to opravu moc nepociťujeme, ale je možné, ze v jiných městech ano.



Jaký je tvůj názor na českou taneční scénu? Souhlasíš s malým množstvím českých a kvalitních producentů, že je poněkud zakrnělá a to kvůli neotevřenému přístupu partypeople?

Upřímně sám nevím, sice sleduji pohyb na české scéně, ale nevidím do hloubky, takže nejsem schopen říci co je dobře a co špatně. Rozhodně si ale myslím, že se na naší scéně podepsala totalita. Co se týče producentů, domnívám se, že by se měli přestat bát, jít si za svým a zkusit to i venku.

A konkrétní rozdíly mezi taneční scénou v Čechách a Anglii?
Ono je to těžké porovnat, když máš takzvaně sto lidí, sto chutí, ale přiznám se, že mě tady v Anglii scéna a muzika obrovsky ovlivnila. Je tu podstatný rozdíl v tom, že tady lidé, tedy posluchači a návštěvníci parties, nemají strach experimentovat. Chodí na noci, kde si mohou vybrat muziku od různé produkce, chodí na 100% deep underground a většinou znají producenty a djs, ale oproti tomu se nebojí zajít na neznámé jméno a neznámou noc. Souvisí to i s tím co pouštějí radia ven. V Londýně je scéna zase trošku jiná, u nás v Čechách je to myslím poněkud zabržděno, ale o tom by se dalo diskutovat dlouho, přeci jen tam nehrávám pravidelně, ale domnívám se, že v některých místech je scéna velmi komerční.

Začal jsi s vlastní tvorbou, kde můžeme najít vzorek?
Ano, začal jsem, ale nejsem sám, jsme dva. Mým kolegou je Mirek Vacha aka dj A-Bee a začali jsme remixem pro Jeepers Records, který vyšel 1. února exkluzivně na Beatportu. Podepsali jsme kontrakt s německým labelem Soleradisch a především jsme navázali spolupráci s Oliverem Langem a jeho Labelem Dojo a vlastní tvorba na sebe taky nenechá dlouho čekat.



Vybavíš si hraní, na které doposud vzpomínáš a kde se ti hrálo asi nejpříjemněji ve všech ohledech?

Každé místo, bar, klub, město nebo stát má něco svého, ale za své dosavadní působení na scéně vzpomínám velmi rád na Ibizu v roce 2007, byla to výborná zkušenost zahrát si pro tři tisíce lidí na věhlasné pláži Café Del Mar a v Londýně v klubu Hidden a Faktory. Na pražskou Roxy také nikdy nezapomenu či hraní u sousedů na Slovensku. Věřím, že i tento rok mi přinese spoustu nových a výborných zkušeností, jelikož se mi rýsují zajímavé bookingy.

Plánuješ někdy návrat do Čech nebo jsi v Anglii založil rodinu a pokud ano, s Českou nebo Angličankou?
Haha, to je pozvánka na rande? Proč ne, ale já si myslím, že budu v budoucnu pendlovat mezi Prahou a Brightonem. A zda-li Česku nebo Angličanku, to se nechám překvapit.

Čemu se věnuješ kromě hudby? Máš nějaký neobvyklý koníček?

Klasika, snad bojové umění a domácí gynekologie, takže se ozvěte.

www.tomvagabondo.com

www.myspace.com/djtomvagabondo

Nový remix:
http://beatport.com/s/rUDBf
4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
vanHousten
01. 03. 2010 | 19:57:00
+0 | -0
Teď jste nám ukázali co jste vycetli.. kecat umí každej zabrbrbrbrbržděnej! slyšel ho třeba někdo na tom Climaxu??? Dikkkkkkk ec..
míša
22. 02. 2010 | 15:27:46
+0 | -0

:-)

taky mě moc nepřesvědčil :-)

21. 02. 2010 | 11:57:36
+0 | -0

no LOL

spíš týpek vypada podle výrazu že je zabržděný
Kachna
21. 02. 2010 | 11:55:56
+0 | -0
zil jsem tam 5 let.videl jsem dost z tanecni sceny.a myslim ze u nas je lepsi.

v anglii je vetsi komerce.pekne keci,tenhle clanek
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika