Alborosie & Shengen Clan v Lucerně

Alborosie & Shengen Clan v Lucerně

18. 02. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Dne 30. března konečně přijede poprvé do Čech jeden z nejznámějších evropských hlasů reggae! Alborosie přezdívaný Puppa Albo je sicilský rodák, ale už dávno žije a působí v jamajském Kingstonu, kde prorazil do povědomí hitem „Kingston Town“.
Ten v rychlém sledu následovaly další pecky, které už tři roky uslyšíte skoro na každé reggae party po celé Evropě. I u nás je jeho hlas pořádně profláklý, takže v očekávání vyprodané Lucerny pospíchám pro lístek. Tato akce bude v pořadí druhý letošní warm-up na festival RealBeat v Žízníkově u České Lípy, který se chystá klasicky jako dárek k vysvědčení, což letos vychází na 1-3. Července 2010. Spolu s Alborosiem dorazí do Prahy v rámci velkého evropského turné i jeho jamajská doprovodná kapela Shenghen Clan. Specielně kvůli tomuto koncertu přiletí do Prahy i další dva italští zpěváci Nico Royale a Mark-One , kteří společně s U-Ceem a selektory z Rasta Pasta Crew, HerbyBoyem a Heavy Hevem odstartují tento velký večer. Ptáte se proč velký?

Alborosie, vlastním jménem Alberto D’Ascola se narodil v roce 1977 na Sicílii. Jeho talent se projevoval už brzy. Mimo zpěvu je také výborný hráč na několik hudebních nástrojů, například kytara, basa, piáno nebo bicí. V 15ti letech dal dohromady svou první kapelu s názvem Raggae National Ticket, která měla takový úspěch, že v ten samý rok vzniku (1993) byla zapsána pod BGM Records Italia. Tahle kapela dokázala dokonce v roce 2000 prodat přez 200 tosíc nosičů. Kapela měla i možnosti vystupovat na Jamajských festivalech a to Sunsplash 1999 a na Sumfest 2000.

V roce 2001 se Alborosie rozhodl zkusit to se sólovou dráhou a toto rozhodnutí se určitě vyplatilo. Přestěhoval se na Jamajku a začal dělat zvukového inženýra a producenta. Také začal spolupracovat s umělci jako Gentleman nebo Kymani Marley. Alborosie také dostal možnost od Jona Bakera z Geejam Studios napsat písně pro lidi jako Manu Chao, Mario, Angie Stone nebo Jimmy Cozier. Netrvalo dlouho a začala spolupráce s dalšími umělci pod záštitou GeeJam/Dienz Records. Zmínil bych určitě jména jako Sizzla, Beenie Man či Dean Frazer, který exceloval v Praze začátkem Února s Tarrusem Rileym.

Tehdy už Alborosie pracoval na svém prvním sólovém albu, které vyšlo v roce 2008 pod názvem „Soul Pirate„. Na tomto albu vyšlo mnoho zásadních skladeb, které se stali čísly jedna v hitparádách. Velké ohlasy měla skladba „Herbalist“ , ale ta se na Jamajce neujala, kvůli údajnému propagování drog (konkrétně marihuany na Jamajce!) Každopádně další skladby jako „Call Up Jah” nebo „Waan The Herb“, v kterém byl hostem legendární zpěvák Black Uhuru Michael “Grammy Kid” Rose, už prorazily celosvětově.

Track „Kingston Town“ se dokonce stala tamní hymnou léta roku 2007. Po úspěšném debutovém albu vyšla v létě 2009 druhá deska ESCAPE FROM BABYLON , která je mnohem komplexnější než ta předchozí. Odkazuje k zvuku a aranžím Boba Marleyho nebo Alpha Blondy , ale zároveň je moderní výpovědí dnešní doby a aktuálních témat od sarkastického tracku “Mr President”, v které Berlusconiho přezdívá “Mafia Macaronni” přes vážnější “Global War” a “America” až k “No Cocaine” nebo hitu “Operation Upsalla”, v kterém Alborosie doslova popisuje policejní zátah proti kuřákům marihuany na švédském reggae festivalu, který odnesl zatčením i Sean Paul. Nenechte si tento koncert ujít, budete se královsky bavit se současným králem evropského reggae.

www.myspace.com/alborosie

Dodal: Lukáš Kolíbal, Jahmusic
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ALBOROSIE & SHENGEN CLAN

Úterý 30. 3. 2010
Vystupují:
Alborosie & Shengen Clan (Jamaica / Italy), U-Cee (de), Mark One & Nico Royale (it) DJs Herby Boy, Heavy Hev & Rasta Pasta
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika