Před Jaga Jazzist zazní špičkový jazz

Před Jaga Jazzist zazní špičkový jazz

25. 02. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Předskokanem norských Jaga Jazzist bude česká jazzová skupina Jan Kořínek & Groove. Vysoce očekávaný koncert se uskuteční příští sobotu, 6. března, v pražském Paláci Akropolis.
Ačkoliv je jméno Jan Kořínek & Groove poprvé registrováno v listopadu roku 2000, historie skupiny sahá až do roku 1995. Tehdy se totiž poprvé setkávají Jan Kořínek a americký kytarista Rennie Trossman. Rennie přijel do Čech z Chicaga a ve svém novém domově sestavil kapelu, složenou převážně z dalších, v Praze domestikovaných zahraničních muzikantů. Sestava skupiny se však neustále měnila.

jan kořínek

V roce 1995 se kapela pod názvem The Next Generation chystala na evropské turné se zpěvákem Lorenzo Thompsonem. Na poslední chvíli však odřekl svou účast baskytarista. Tehdejší bubeník skupiny, Jaromír Pavelka, náhodou viděl hrát na baskytaru Jana Kořínka a na základě svého dojmu jej do TNG angažoval.

Zároveň se Kořínek začal více zdokonalovat ve hře na svou novou, velkou lásku Hammondovy varhany. V letech 1995 až 1998 se tedy odehrála spousta koncertů- dohromady tři turné s Lorenzem (z toho dvě s Mikem Jacksonem), jedno turné se zpěvačkou Sharon Lewis, jedno turné se zpěvačkou a basistkou Joan Baby, s TNG rovněž koncertovali dva v Praze žijící zpěváci- Skot Stan "The Man" Volarz a Američan Ramblin Rex.

V roce 1998 nastává pro Jana Kořínka nastává dlouhá doba hledání- hraje na kytaru i varhany s různými formacemi (např. Janis Joplin Revival, Tony Blues Band, Krausberry, krátce i v kapele zpěvačky Anny K.), případně vystupuje pod hlavičkou The Blues Generation s průběžně měněnými sestavami. Koncem roku 1999 se sestava TBG usazuje - přichází baskytarista a zpěvák Phil Holmes, s kapelou občas hraje i jugoslávský kytarista Mika. Některé koncerty doplňuje i tříčlenná dechová sekce. Holmes ovšem na začátku roku 2000 umírá a Kořínek musí kapelu opět přestavět.

V průběhu jara a léta roku 2000 hraje kapela po pražských klubech. V září se naplno vrací Rennie a TBG pokračuje.V říjnu 2000 je konečně realizováno úspěšné turné se zpěvákem Ebem Davisem.

V rámci této úspěšné šňůry je kapela "nasazena" do finále mezinárodního festivalu Blues Alive v Šumperku. S koncem roku pak kapela mění svůj název na Jan Kořínek and Groove. Rok 2001 je pro kapelu zatím nejúspěšnějším - do Čech se dvakrát podívá Lorenzo Thompson, třikrát Eb Davis (který s kapelou natočil CD "I Write the Checks"), kapela hraje další turné se Sharon Lewis a samozřejmě koncertuje se svým instrumentálním programem.

V letech 2003-2005 působí kapela víceméně jako kvintet, s Gumou Kulhánkem a Jakubem Doležalem. G.K. odcházi v roce 2005 a kapelu čekaji větši změny. Je natočen záznam koncertů pro Český rozhlas. Od roku 2006 vystupuje kapela převážně jako trio s přiležitostnými hosty, Rosťou Frašem (sax) nebo Osianem Robertsem (sax), se kterým se podařilo zaznamenat koncert v klubu ve Slaném pro Českou televizi v roce 2007. Leden 2008 - kapela vydává u společnosti Hard Bop Records nove CD, GROOVIN FOR LITTLE V.

Dodal: Pavel Eichler, Next Level
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: JAGA JAZZIST

Sobota 6. 3. 2010
Vystupují:
live: Jaga Jazzist
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika