Nový projekt představí filmy napříč všemi žánry

Nový projekt představí filmy napříč všemi žánry

16. 03. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Evropské filmové festivaly a filmy mimo hlavní proud se představí během filmových večerů v Evropském domě v Jungmannově ulici 24 v Praze. Během roku a půl počínaje 17. březnem bude každá druhá středa patřit právě evropské kinematografii. Ve více než 30 filmových večerech budou uvedeny celovečerní i krátkometrážní filmy, animované i hrané snímky, dokumenty a filmové bloky z evropských festivalů. Vstup do Kina Evropský dům je zdarma.
Evropská kultura je tvořená desítkami regionů s rozdílnou tradicí a vlivy. Z celého ohromného bohatství se k nám dostává vždy jen část, tvořící aktuální hlavní proud. Ti, kdo chtějí poznat nejen filmy z hlavního proudu evropské kinematografie, musejí hledat zpravidla na menších festivalech, které se soustředí na určité žánry, na specifické typy filmového zpracování, témata nebo třeba dlouhodobě sledují dění v konkrétních geografických oblastech. „Právě takové filmové festivaly a takové filmy se představí během filmových večerů v Evropském domě.

kino

Půjde tedy o jakýsi "superfestival" s permanentně se proměňující dramaturgií, v jehož rámci dostanou prostor nejrůznějších žánry, formáty, témata a filmařské přístupy,“ uvedla dramaturgyně Kina Evropský dům Radka Weiserová. „Kino Evropský dům nabídne každý večer dobrodružnou expedici nejen po současné evropské filmové tvorbě, ale také po pestré škále nejrůznějších festivalů a kulturních institucí,“ doplnil dramaturg Kina Evropský dům Karel Spěšný.

Zahajovací večer proběhne už 17. března od 19 hodin v Evropském domě v Jungmannově ulici 24. Úvodním filmem bude nízkorozpočtový celovečerní snímek rumunského režiséra George Dorobantu Výtah z roku 2008 o dvojici teenagerů, kteří uvíznou ve výtahu. Film je ukázkou z programu Transylvánského mezinárodního filmového festivalu, kde získal cenu za nejlepší rumunský debut. Další projekce 31. března bude patřit filmovému bloku l'Alternativa, který několika krátkými filmy představí pozoruhodné snímky z Festivalu nezávislých filmů v Barceloně.

12. dubna proběhne švýcarský večer s názvem Heidi Goes Wild - filmový blok z Mezinárodního festivalu fantaskních filmů Neuchâtel. Středa 28. dubna se ponese v duchu baskické organizace na podporu filmů a baskické kultury KIMUAK. V rámci večera bude promítnuto několik úspěšných filmů z produkce této organizace. Další program bude zveřejňován průběžně.

Více informací o projektu a aktuální program je k dispozici na stránkách www.evropska-unie.cz a www.evropsky-parlament.cz.

Organizátoři:
Zastoupení Evropské komise v ČR
Informační kancelář Evropského parlamentu




Dodal: Ivana Svítková, Fresh Films
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EVROPSKÉ FILMOVÉ FESTIVALY

Středa 17. 3. 2010
Vstup: zdarma
Vystupují:
projekce filmů
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika