Rozhovor s B-Complexem

Rozhovor s B-Complexem

20. 03. 2010  |  Autor: Fnop  |  Komentáře (11)
Rozhovor s B-Complexem proběhl v jedné z velmi osobitých hospod v Brně. Přestože byl Maťo Lenický obkloben svými přáteli, se kterými se chtěl setkat před svým vystoupení na party Vendeta, udělal si čas i na pár dotazů. Ptala se i Teczka, která zároveň i fotila. Přes svůj úspěch na nás nečekala žádná namyšlená hvězda, posuďte sami.
Zaslechla jsem, že už teď je Fléda plná lidí. Co na dnešek chystáš? Máš ten set do puntíku připravený?
Budu hrát hodně svých věcí, taky pár novinek. Mám takové skupiny skladeb, které do sebe zapadají, takže mám některé kombinace, které určitě zahraju, ale není to celé vymyšlené. Většinou říkám, že budu hrát drum and bass, teď už ani tohle neříkám.

Připadáš si tím nějak omezovaný, nebo proč?
Už i v rámci drum and bassu máš skupiny jako liquid funk, neurofunk, minimal a podobně. Někteří djs hrají celý set složený čistě z takto zaškatulkovaných věcí, to mě nebaví. Zní to, jako kdyby hráli celou dobu jeden track. Při hraní se snažím kombinovat, aby to do sebe nějak zapadalo, aby set měl vývoj, gradaci, vrcholy ale taky pády. Budu hrát například i nějaké dubstepové věci. Myslím si, že dj by měl občas překvapit, zaujmout.

Ty dneska hraješ s MC Coppou, to byl tvůj nápad?
Když jsme se dohadovali s Ufem před akcí, tak to navrhl.

A co na to říkáš?

No, Coppa je v pohodě, je to dobrý MC, tak doufám, že to dobře dopadne. On byl taky na Slovak Drum and Bass Awards, chvilku jsme tam byli i spolu a bylo to fajn. Jinak MCs mám rád, ale musejí umět. Nemám rád když MC vezme mikrofon, není ho vidět a jede v kuse bez citu k hudbě, kterou dj hraje.

Toho se právě trošku bojím.
Někdy, když hraju a jsou tam MCs kteří mi nesedí tak je stáhnu a omluvím se, tohle je trochu jiný případ, protože Coppa je headliner. Ale já věřím, že dneska to bude fajn. Hlavně, když už hraješ s MC, tak je potřeba mu vytvořit prostor, protože k němu není fér, aby člověk dával něco, co se k němu nehodí. Doufám, že to vyjde, on je dost zkušený na to, aby to bylo v pohodě.

Hraješ často s MCs?
Většinou ne, já hraju spousty vokálových věcí, takže když vím, že to je MC, který je slabší, tak se prostě omluvím. Ale když je dobrý, proč ne.

Znamená to, že dneska o ty tvoje vokálový tracky můžeme přijít?
Ne, to ne, o ty nepřijdeš. To určitě ne.

Super. Ta tvoje tvorba je vůbec hodně melodická a taková hudební. Hrál jsi předtím na nějaký hudební nástroj?
Napřed jsem se naučil na klávesnici u PC (smích). Používal jsem takový počítačový program, tak jsem začal. Ze začátku jsem neuměl vůbec nic, prostě jsem se začal učit jako samouk, ale teď už se snažím hrát trochu na klávesy. Nebylo by to na nějaký klavírní koncert, ale vím toho dostatek na to, abych mohl vymýšlet nové melodie a harmonie. Ty mám hodně rád, možná až moc na drum and bass. To je trošku problém.

Mně to přijde právě jako dost osobitá záležitost, ta tvoje melodika. Možná právě proto máš takový úspěch.
Je problém to vydávat víš. Když skladba není dj friendly, tak label ji nemusí vzít. Ty dvě melodie není tak jednoduché do sebe mixovat, hlavně když je skladba složitější a má více motivů. Skladby mají nějaké harmonie a když se tóniny vzájemně bijí, znít to dobře nebude. Nestačí srovnat beat. Když neznáš tyhle hudební základy, tak se musíš spolehnout jen na svoje uši a někdy to vyjde a někdy ne. Takový základní princip je, že hraješ tracky ve stejných tóninách nebo o kvintu či kvartu odlišných, pak se v podstatě liší jenom jeden půltón ale harmonicky to sedí. Když jsem se tohle naučil, tak mě začal djing skutečně bavit. Je to vlastně docela jednoduché, pak to do sebe zapadá a já můžu udělat takovou věc, že v jednom tracku mi hraje melodie, v druhém basa a když to spojíš, tak to spolu ladí. To už se mi zdá mnohem podobnější tomu vytváření hudby, než jenom slazení tempa.



A k těm vokálům se dostáváš sám, nebo ti třeba teď poskytuje něco i Hospital?(na Hospitalu B-Complexovi vyšel track Beautiful Lies v rámci kompilace Sick Music, pravděpodobně se nejedná o poslední spolupráce B-Complexe s tímto labelem- pozn. red.)

Jo, ano, právě teď je nová skladba s Diane Charlemagne. Ta dělala nějaké věci s High Contrastem a dalšími. K tomu jsem se dostal tak, že Tony (Tony Colman, společně s Chrisem Gossem zakladatel labelu Hospital Records- pozn. red.) to s ní nahrál v Londýně, poslali mi ten materiál, já jsem to dal do skladby a bylo to. Taky jsem dělal společně s Ill-Eshou, to je djka, producentka a zpěvačka z Vancouveru.

Setkal ses s těmi lidmi z Hospitalu někdy osobně?
V listopadu jsem hrál na Hospitality v Londýně, tam jsem měl možnost je potkat. Předtím jsem Tonyho potkal právě v Brně na Flédě. Nejsme zatím něco jako kámoši, ale komunikujeme spolu pořád. Já si toho opravdu vážím, že si mě vybrali právě lidi z Hospitalu, a toho jak se ke mně chovají. Dělají to velmi profesionálně. Dřív jsem třeba občas dostal nabídky na vydání tracku nějakým labelem s tím, že za to nic nedostanu, protože ještě nemám jméno. Bylo to na té úrovni, že jsem měl být rád, že mi to vůbec vydají. Ono je hrozně těžké udělat si to jméno. Až potom tě lidi začnou vůbec poslouchat.

Jak ses k té spolupráci s Hospitalem vůbec dostal?

Když jsem udělal Beautiful Lies, neměl jsem s tím trackem žádné plány, hlavu jsem měl plnou jiných věcí. V podstatě to byla taková malá pomsta tomu…té pro kterou jsem to udělal. S tím, že ona mi napsala, že to nemůže poslouchat. Já jsem si řekl, že to poslouchat bude, a poslal jsem to do různých labelů. Mělo to takový delší vývoj, mezitím to mohlo vyjít i na Lifted. Ti mi řekli, že mají zájem, ale ať ještě počkám, že se ještě oficiálně vyjádří, jenže mezitím se mi ozval Tony. No a Hospital dostal přednost a nakonec to dopadlo tak, že to vzali. Vyšlo to na vinylu i na CD a teď jsme v kontaktu.

Jste domluvení na další spolupráci?
Teď vyjde další Sick Music (kompilace labelu Hospital, na které mají vycházet „some truly infectious beats“ po taktovkou jmen jako např. Apex, Mistabishi, Cyantific, Friction apod.), tam bude další moje skladba. Bude na vinylu i CD, Taky by měla vyjít VIP verze Beautiful Lies jako single placka.

Co samostatné album? Těch tvých tracků je už přece docela dost.
Tvořím už několik let, ale nikdy jsem se nesnažil to dělat přímo pro nějaké vydavatelství. Na release jsem čekal dlouho. Mezitím vzniklo hodně skladeb a až Beautiful Lies mi pak otevřely dveře. Protože když je člověk neznámý, tak je docela běžná věc, že si to lidi z labelů ani neposlechnou. Nerad vyměňuju přátelství za úspěch, snažil jsem se hudbu dělat tak, aby mluvila sama za sebe. Mnoho skladeb skončilo v šuplíku, takhle jsem nahromadil dost materiálu takže doufám, že na album ještě dojde, chtěl bych ale, aby ho podpořil dobrý label.
Jsem vděčný za to, že se za ty starší tracky, ke kterým se lidi dostali zpětně, nemusím stydět, něco z nich teď vyjde na Santorinu, něco na Spearhead, na Hospitalu vyjde skladba Three Dots, je toho víc. Dělám samozřejmě i novou hudbu. Taky zpětně předělávám některé starší věci. Převádím je do modernější podoby, protože od té doby, kdy jsem je tvořil, jsem se naučil některé nové věci, třeba, co se týče zvuku.



Ty vlastně studuješ nějakou zvukařskou školu, že?
Je to filmová fakulta a já studuju zvukovou skladbu, dělám filmový zvuk. To jsou ti kluci co drží mikrofon na place.

To se ti může hodit i v rámci produkce, že?

Něco jo. Ta škola je nic moc, je dobrá na to, abych získal možná nějaké kontakty.

V téhle fázi už se hudbou živíš?
To bych rád, je to na dobré cestě. Každý víkend někde hraju, týden mám vlastně volný, takže je to lepší než nějaký osmihodinový job. Ale jestli to mám myslet vážně, tak to potřebuju ještě posunout. Nebudu se tím živit věčně a hlavně nechci dělat čistě djing.

Produkce je pro tebe v tuhle chvíli teda víc, než djing, že?
Určitě. Hudba, ne produkce, ale hudba. Nikdy jsem to nebral jako produkci, dělal jsem hudbu, která mě baví, takhle jsem to nikdy nevnímal. Ale ano, je to pro mě určitě víc. Tvorba mě baví určitě víc než hraní, i když teď se to v podstatě spojilo.

Zas teď jsi jako dj milovaný masou lidí…
Ono, drum&bass je pořád underground a nedá se to srovnat s mediálním hypem popu nebo třeba trancu. Úspěch mě samozřejmě těší ale ta sláva je vrtkavá - teď mě můžou mít rádi a za půl roku budu poslouchat, že jsem komerční nebo si najdou někoho jiného. Mám trochu jiné priority v životě, vážím si kamarádů (zrovna přichází B-Complexova kamarádka a nese mu kofolu, kterou si zapomněl u stolu- pozn. red.). Těch mám možná tak deset opravdu dobrých a s nimi jsem v kontaktu. Na Slovensku jsem hrával tak, že jsem si někdy sám musel stavět stage, zapojil playery a zahrál .. pár lidí tu mou hudbu znalo a já jsem byl šťastnej. Pak mi dal příležitost kamarád, když mi dal rezidenci v klubu, začínal jsem třeba v devět večer nebo ve čtyři ráno a prožil jsem si i to nepříjemnější, když mi nešel djing na sto procent. Když vidím, že někdo poslouchá skladbu, kterou mám čtyři roky a líbí se mu, tak vím, že to je v pořádku. . Já jsem rád, že se těm lidem moje hudba líbí a nepotřebuju, aby všude visely moje plakáty nebo reklama. Dneska vím, že by možná šlo ty tracky protlačit už dřív, ale to by bylo násilím. Takhle se to podařilo spontánně a spontánně ta hudba i funguje a já doufám, že to na téhle úrovni půjde udržet.

Jedna otázka pro tvoje kreativní a tvořící obdivovatele: Co používáš za software při skládání hudby?

Proto se radši bavím s holkama než s klukama, protože tohle je typicky klučičí otázka (smích). Produkce a djing je láká a většina otázek jde tímhle směrem. S holkama se obyčejně dá mluvit o víc věcech. Popravdě, ono je to úplně jedno, záleží na tom, jak a ne v čem to skládám. Já bych teoreticky mohl používat cokoli. To je, jako když srovnáváš dvě auta. Do cíle se dostaneš oběma, jen každýmu vyhovuje něco jinýho. Každopádně používám Renoise. Není důležité ptát se djů na to, v čem tvoří, hlavní je, najít si to, co člověku vyhovuje, a v čem je baví ta hudba dělat. To, aby se člověk u toho tvoření bavil, je to nejdůležitější, protože pak se k tomu vrací, a časem se může zlepšovat. Mnoho lidí používá Cubase nebo Logic, protože mají pocit že je to profesionální software, stáhnou si to z netu a diví se, když po pár týdnech z nich není druhá Noisia. Produkce chce čas a nervy, je důležité vydržet.



Tak dobře, já se tě na ty technikálie ptát nebudu. Všimla jsem si, že jsi začínal hardcorem, happyhardcorem. To znamená, že máš v sobě srdce ravera?
Tak já jsem začínal, když mi bylo dvanáct. To byl rok 96. Mně ale bavila hlavně hudba, mě nezajímalo to kolem. Snažím se mít v hudbě široký záběr. Vyrostl jsem na Nohavicovi a Krylovi. Ale raver ve mě zůstane, mám pocit, že hudba kterou jsme poslouchali v pubertě, nás nikdy uvnitř neopouští.

Co promo? Točí se teď kolem tebe lidi s nabídkama, kteří na tobě třeba chtějí něco vydělat? Managera zatím nemáš, jestli jsem si všimla správně.
Je takové pořekadlo, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci. To je trochu moje strategie, chci budovat něco, co nespadne. Často se mě ptají lidi, jestli mám agenta. Já se snažím soustředit na spolupráci s Hospitalem, mají kontakty i ven a jsou to opravdu profesionálové. Snažím se teď, pokud možno, soustředit na tvoření hudby a ostatní řešit co nejmíň. Většinou si tohle dělám sám, ale dělám to naplno. To znamená, že pokud zrovna nedělám hudbu, tak dělám takovou administrativu, občas napíšu nějakou tiskovku, nahraju set, jsem v kontaktu s labely… Rád bych to postupně rozvinul… zůstal v branži, ale nechtěl bych se živit jen hraním.

Jsi v kontaktu s českými producenty?
Jasně, určitě, s Brooklynem, Ridem, možná s Ibogainem a Lamatem… S těma lidma se znám už roky, my jsme určitým způsobem spolu začínali, byly nějaké české kompilace, kde nám něco spolu vyšlo. Dělám to už docela dlouho, ale předtím jsem jen nebyl tolik známý.

Co říkáš na tu minimalovou nebo „intelligent“ větev drum and bassu, která je teď tak v kurzu?
Pokud mám být politicky nekorektní, tak za prvé to pro mě už ani není dnb a za druhé je to pro mě někdy snobismus. Myslím hlavně ten hype kolem toho. Já tu hudbu respektuju, ale nepřijde mi nějak zásadně nová, podle mě je to něco, co tu už svým způsobem bylo. Nerad bych někomu křivdil, každý ať poslouchá co se mu líbí, ale nemám rád když se vedou spory o to která hudba je lepší, každý to vnímá po svém a hudební evangelisty přímo nesnáším. Ta hudba je dobrá, jen podle mě to není hudba úplně do klubu.

Jasně, mně se to líbí, ale jeví si mi to hodně spíš jako pro intimní poslech do uší.
Ano, přesně. Umím si představit dobré sedačky, švédské stoly… Něco v tomhle smyslu. Občas mám pocit, že když si někdo dovolí vyjádřit se k tomu negativně nebo navíc řekne, že to je nuda, tak se mu odpoví, že nemá umělecké cítění nebo že není progresivní. Je to módní vlna, jako byl liquid nebo clownstep, přišla a zase odejde. Když tvořím nechci být v nějaké té škatulce, chci mít svobodu. A počítám s tím, že to nebude tak akceptované, jako kdyby to šlo s nějakým proudem.

Tvoji oblíbení producenti?
No bude to nuda, ale např. Noisia a ty mám právě rád proto, jak jsou variabilní, že dělají house, dubstep, dnb… A dělají to dobře, oni našli svůj vlastní sound. Koneckonců je dneska budu hrát s Foreign Beggars.

No vidíš, co říkáš na jejich nový album? (Split The Atom- pozn. redakce)
Já jsem se k tomu dostal jen dnes a prošel jsem to jen zlehka, takže ti ještě nemůžu říct. ale ty skladby znám, protože už byly hraný. Mám ty kluky rád, protože se vyvíjí. Mají i ty minimalové věci, ale s nápadem.

Koho máš rád hudebně úplně mimo drum and bass?
Začínal jsem na Nohavicovi a Krylovi, poslouchám všechno možné. Shpongle, Beatles, dřív jsem poslouchal nějaký čas i punk - Offspring, Zónu A, Green Day. Poslouchám filmovou hudbu, mám rád soundtracky, klidně si poslechnu i Nedvědy. Nechci mít žádné limity. Na druhé straně si strašně vybírám. Neposlouchám všechno, musí mě to zaujmout, překvapit. Když se to nestane, tak u té hudby nevydržím. Dobrou hudbu si najdeš ve všech stylech. Zremixoval jsem třeba Hegerovou nebo Horkýže Slíže. Někdo třeba nejen, že by poslouchal jen dnb, ale třeba poslouchá jen neuro nebo jenom liquid funk. Takového člověka se pak bojím, protože je posedlý. Klidně si pustím nějakou blbost nebo pop, když je kvalitně udělaný. Mám rád třeba i jazz, ale nemám rád snobismus. Lidi, co poslouchají jenom jazz nebo klasiku a přitom k té hudbě nemají vztah, jenom se to hodí k jejich "vrstvě".

Poslední otázka se bude týkat aktuálně frekventovaně diskutovaného tématu: Co tvůj sluch, staráš se o něj nějak?
Určitě, protože pro mě je to něco, na co se potřebuju spolehnout. Když se mě ptáš na to, jestli chodím na koncerty, tak to omezuju, jak můžu. Každý víkend mám něco, kde hraju, takže ty uši dostanou svou dávku. I tam se to tedy snažím omezovat, nepotřebuju být na repráku celou noc, jako někdy v patnácti, šestnácti, kdy jsem si to fakt užíval. Teď už jsem tam v době, kdy hraju, a pak jsem radši někde bokem. A plánuju si koupit špunty do uší, ale modelované konkrétně na moje uši. To si necháš v nemocnici udělat odlitek uší a pošleš si to do konkrétního obchodu.
foto: Teczka
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

VENDETA CONTEST

Pátek 12. 3. 2010
Vystupují:
. . .
Další informace
11 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
tojo
30. 03. 2010 | 19:49:18
+0 | -0
toano
Martin
30. 03. 2010 | 15:45:09
+0 | -0

...

Jací zásadní producenti by se dali zařadit do minimalové ( „intelligent“ ) větvě drum and bassu?



Je to něco na styl alba "Live for Never" od Consequence?
Vorel
30. 03. 2010 | 01:55:53
+0 | -0

Palce hore

Velmi paradni rozhovor, velmi vyzrale odpovedi! Tesim se na 10.4. na osobni setkani ;)

26. 03. 2010 | 11:40:04
+0 | -0
super rozhovor! bcomplex je frajer...
Tommy K
24. 03. 2010 | 18:29:50
+0 | -0
jojo souhlas hodne pohodovej rozhovor
pavel
24. 03. 2010 | 13:39:38
+0 | -0
velice sympatickej chalan & parádní rozhovor!

22. 03. 2010 | 12:37:39
+0 | -0

thumbs up

palec nahoru...libovej rozhovor!
kukac
22. 03. 2010 | 00:07:17
+0 | -0
jj,,uplne super rozhovor...krasne citanie vo vlaku..nice!!!
bifidus aktif
21. 03. 2010 | 23:52:10
+0 | -0
Skvělá práce!
Teczka
21. 03. 2010 | 22:25:07
+0 | -0
jaj, to bolo)***

21. 03. 2010 | 13:23:32
+0 | -0

dobrá práca :)

pekne odvedený článok oplatilo sa prečítať, autorku chválim :)... ach tá vendeta... škoda toho cappu :))) ale B bol superný :). *thumbs up!*
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika