FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

První informace k festivalu Respect

První informace k festivalu Respect
18. 03. 2010   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Hlavní program třináctého ročníku pražského letního festivalu Respect se uskuteční v termínu 18. – 19. 6. 2010 na Štvanici. I letos festival pro publikum chystá pestrou směsici hudby z celého světa s důrazem na prověřenou kvalitu v kombinaci s novými trendy.
Ani letos nebudou chybět ochutnávky exotických kuchyní, čajovna, kavárna, dětský koutek, informační stánky neziskových organizací, stánek s knihami a CD a další radosti. Součástí letošního ročníku jsou také tři doprovodné koncerty, které proběhnou v Paláci Akropolis.


V rámci hlavního programu festivalu Respect 2010 vystoupí:
Anthony Joseph & Spasm Band featuring Joe Bowie (Trinidad, Francie, USA), Assurd (Itálie), Orchestra Baobab (Senegal), Trio Joubran (Palestina), Yat-Kha (Tuva, UK)

Doprovodný program:

29. 4. 2010 /čt/ 19:30 - Kihnoua (USA, Jižní Korea)
18. 5. 2010 /út/ 19:30 - Tanya Tagaq (Kanada)
27. 5. 2010 /čt/ 19:30 - Oana Cătălina Chiţu & Bucharest Tango (Rumunsko)

O dalších účinkujících budeme průběžně informovat. Prozatím nabízíme krátké profily umělců, kteří svoji účast již potvrdili:

Kihnoua
Hudební velikán americké avantgardy a zakládající člen legendárního Rova Sax Quartetu Larry Ochs, korejská tanečnice, zpěvačka a perkusistka Dohee Lee a bubeník Scott Amendola na vůbec prvním evropském turné projektu, který boří hranice mezi Západem a Východem.

kihnoua

Tanya Tagaq

Nejznámější současná inuitská umělkyně, pocházející ze země Nunavut (Náš domov) v Kanadě, předvádí zcela nový druh vokální magie. Její hlas proniká na samou dřeň lidských emocí. Inuitský hrdelní zpěv, který měl původně roli společenské hry, zní uším Evropana jako milostné výkřiky. Tanya Tagaq z této velmi dramatické techniky vytváří abstraktní a emocionálně silné kompozice na hranici performance artu.

Oana Cătălina Chiţu & Bucharest Tango
Zpěvačka Oana Cătălina Chiţu oživuje u nás dosud neznámou tvář rumunské hudby. Bukurešť byla kdysi Paříží východní Evropy, v luxusních podnicích se zpívalo tango, šansony i romské písně, posunuté do melancholické, hořko-sladké, a zcela jedinečné polohy. Staré písně z Bukurešti 30 let, totalitní ideologií označované za "dekadentní a imorální", v podání pro tango méně typické: s doprovodem cimbálu, akordeonu, houslí, kytary, basy a perkusí.

Anthony Joseph & Spasm Band featuring Joe Bowie

Voodoo punk, kolize hip-hopu s africkou magií, free-jazz z Trinidadu, černošská rebelie na univerzitní půdě, to vše dohromady charakterizuje hudbu Anthony Josepha a jeho Spasm Bandu. Anthony Joseph se narodil na Trinidadu, v Británii žije od roku 1989. Je uznáván jako "vůdce černošské avantgardy ve Velké Británii". Napsal tři sbírky básní, a oficiálně byl zařazen do seznamu 50 nejlepších černošských autorů, kteří přispěli k rozvoji britské literatury.

Assurd
K hudebně nejbohatším italským regionům patří Jih, a zvláště oblast Neapole, známá formami jako serenáda či tarantella. Sestavu Assurd tvoří 4 zpěvačky s divokým vzezřením a syrovými hlasy, které se na koncertech doprovázejí na tamburíny i akordeon. Každá z nich je silná osobnost: Enza Pagliara s dlouhými černými vlasy a tamburínou pochází ze Salenta, kraje pověstného pavouky tarantulemi a léčebnými rituály pizzica, Lorella Monti, Enza Prestia, původem z Argentiny a Cristina Vetrone, žena s hlasem starého chlapa, která střídavě působí jako skřítek a démon.

Orchestra Baobab /Senegal/
Desetičlenný soubor ze senegalského Dakaru Orchestra Baobab patří k největším hvězdám západoafrické hudby. Uskupení vzniklo už v 70. letech, kdy se v kosmopolitním Dakaru spojili excelentní zpěváci a hudebníci z Mali, Toga, Guineje, Nigérie a samozřejmě Senegalu, aby vytvořili "soundtrack života, romancí a zármutků senegalského mládí". Orchestra Baobab stál u kolébky senegalské moderní hudby.

Trio Joubran
Loutna oud je pilířem arabské klasické hudby, Trio Joubran ovšem k tomuto nástroji přistupuje zcela novátorským způsobem. Kombinace tří špičkových sólistů připomíná legendární střetnutí Al DiMeoly, Johna McLaughlina a Paco de Lucii. Sestavu tvoří bratři Samir, Adnan a Wissam Joubran, původem z biblického palestinského města Nazaret. Pocházejí z rodu hudebníků a nástrojářů, jejich koncerty oslňují tempem, energií i virtuozitou.

Yat-Kha
Tuvinský hrdelní zpěv, khöömei, syrově autentická předloha západního "alikvotního zpěvu", je v kontextu etnických vokálních technik vlastně jakýmsi heavy metalem. Hudební potenciál této paralely jako první objevil Albert Kuvezin se skupiny Yat-Kha na albu Yenisei Punk. Když pak vydal album s cover-verzemi hudby svého mládí, tedy evergreenů Led Zeppelin a Black Sabbath, původní zpěv Ozzieho Osborna obstál v tomto srovnání jako příslovečné mlčení jehňátek. Yat-Kha obratně balancují mezi staletými tradicemi, punk-rockem a elektronikou, díky čemuž si vysloužili označení "Pogues dálného Východu".

Další informace, hudební ukázky a videa najdete na našich webových stránkách www.respectmusic.cz

Dodal: Marketa Svecova, Rachot Production
RESPECT FESTIVAL

RESPECT FESTIVAL

Pátek 18. 6. 2010 až Sobota 19. 6. 2010
Předprodej dvoudenní 500 Kč + poplatky
Vystupují:
Anthony Joseph & Spasm Band featuring Joe Bowie , Assurd, Orchestra Baobab, Trio Joubran, Yat-Kha, Trio Kazanchis, Longital, Mário Bihári a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |