Jaký byl první Redbull Soundclash v ČR?

Jaký byl první Redbull Soundclash v ČR?

18. 04. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Týdny nedočkavého čekání, týdny horečných sázek, jak dopadne ultimátní hudební konverzace! Den D konečně nastal. Bylo tomu 16. dubna a ve vyprodaném klubu SaSaZu začalo něco nepoznaného mezi kapelami Tata Bojs a Monkey Business.
Všechno to začalo tak poklidně. Ještě kolem osmé hodiny večerní panovala v zákulisí uvolněná, skutečně přátelská atmosféra. Pravda, Matěj Ruppert netajil svou nervozitu, ale to je u něj jev zcela pravidelný. Ostatní se především těšili. I když jen málokdo z nich přesně věděl, na co. Času bylo dost. Vše vypuklo až patnáct minut po dvaadvacáté hodině.

Celý večer zahájila ústřední melodie z kultovního filmu Hvězdné války - a proč ne, když opravdu mělo dojít k válce dvou hvězdných kapel? Do posledních tónů se ozval sudí a moderátor Tomáš Hanák, aby představil zástupce obou hudebních těles, kteří mezinárodně uznávaným losem kámen-nůžky-papír rozhodli, kdo vyběhne na pódium jako první. A jelikož papír Milana Caise ze skupiny Tata Bojs zabalil kámen Tonyi Graves reprezentující Monkey Business, notový výkop byl v nástrojích Tata Bojs. Otázkou je, zda toto vítězství bylo výhrou, protože na bedrech hanspaulské kapely teď ležel nelehký úkol zahřát publikum; však se taky úvodní kolo jmenovalo Warm Up.

tata bojs

Tata Bojs po dramatickém začátku, za který by se nemuseli stydět ani Pink Floyd, nasadili první ze svých hitovek, filozofický dotaz býk či nebýk, tedy píseň Toreadorská otázka. Vzápětí vsadili na chytlavou píseň Pěšáci (snad se chtěli poděkovat všem svým fanouškům, kteří si před koncertem u stánku s jejich materiály zakoupili placku se sloganem tvrdícím, že není malých rokenrolí). A do třetice trochu mezinárodně - šlágr Attention aux hommes! Volba všech tří písní se ukázala jako skvělá - publikum se dostalo do patřičného varu, takže následně na druhém pódiu bouřlivě přívítalo skupinu Monkey Business. Ani tahle protřelá kapela nezačala nikterak zlehka, hned od počátku nasadila ten nejsilnější kalibr v podobě písně Who Killed My Libido, po níž následovala nemenší pecka Allah Took My Tartar, a do třetice všeho zničujícího Kings Of Discotheque. V tomto případě sice poněkud předbíhali událostem, ale publikum se jim podařilo ještě více přižhavit. Nejvyšší čas začít soutěžit!

Tomáš Hanák na úvod vysvětlil ve švech praskajícímu klubu pravidla soutěže a představil křikoměr aneb měřič intenzity hluku a potlesku diváků, protože - jak neopomněl zdůraznit - o vítězi tento večer nerozhodoval ani on, ani pan prezident, ale jen a pouze diváci! Sám schopnosti citlivého přístroje demonstroval na svém zpěvu, který diváci ocenili lomozem o síle 120 decibelů. Klání bylo odstartováno!

První bodovanou kategorií byl cover. DJ Robot pustil úvodní takty proslulého hitu Personal Jesus od Depeche Mode - teď už bylo na obou soutěžících kapelách, jak se s touto písní po svém popasují. Začínali Tata Bojs, kteří si tuhle hvězdu hitparád přeložili zásluhou Mardoši do češtiny pod názvem Tleskáme častejc. A opravdu, publikum se hned dalo do tleskání, za klávesami na protilehlém pódiu se přidal i Roman Holý. Odpovědí byla slavná píseň v podání Monkey Business, kteří vsadili na podstatně rockovější podobu. Která verze více zaujme? Prvně byli diváci vyzváni, aby ze svých hlasivek dostali maximum jekotu pro svou vyvolenou kapelu. Nejprve se řvalo pro Tata Bojs - hluk v klubu SaSaZu dosáhl síly 127 dBA. A následně pro Monkey Business. Jejich příznivci statečně zaburáceli, ale vypjali se k intenzitě 121 dBA. První bod tedy směřoval na pódium Tata Bojs. Ale to je teprve začátek.

monkey

Otevíráme druhé kolo, nazvané Take Over! Jeho pravidla jsou jasná - jedna kapela začne některou svou píseň, soupeř ji musí v polovině převzít a dohrát. První na tahu jsou opět Tata Bojs a volí píseň Elišce. Monkey Business se podařilo převzít, nastavit dívčí písni rámě a dovést ji gentlemansky až do konce. Povedlo se. Vykopávají Monkey Business v podobě skladby Saturday Night Is Over. Tata Bojs přebírají a překvapují českým textem; tedy až na pár anglických slovíček. Opět zahajují Tata Bojs a spouští píseň, která má patrně charakterizovat jejich pocity vítězů prvního kola - Šťastnější! Monkey Business opět chytili správnou tóninu a bezchybně odzpívají píseň až po poslední slovo. Jsou na tahu. Rozjíždějí skladbu Party Shit, přehrávají přes hlavy publika na druhé jeviště, kde se jí chápou Tata Bojs a opět česko-anglicky dozpívají a dohrají, co této skladbě patří a náleží. Je čas druhého hlasování, tentokrát podle počtu písní za plné dva body! Krční žíly se napínají, leckdo si tiskne uši, ale příznivci obou kapel křičí z plných plic. Fanoušci Tata Bojs své kapele nakonec vyřvou 125 decibelů, publikum Monkey Business 122 dBA. Po druhém kole je tedy stav 3:0 ve prospěch hanspaulského souboru.

Ale ten skutečný Clash, jak zní název čtvrtého kola, teprve začíná! Obě kapely v něm mají za úkol odehrát tři své písně, každou ovšem v netradičním, předem stanoveném hudebním žánru. Už tradičně začínají Tata Bojs, na úvod jim DJ Robot vybere styl country! Odívají do něj svou píseň Tanečnice, kterou zpěvák Milan Cais, řečený Bublajs, uvádí mluveným slovem. Vypráví o dobách, kdy všichni jezdili na Portu a čundrovali po českých lesích, kde jednou u potlachu potkali Kulhavého Billa (není známo, nakolik byl divoký), který jim vyprávěl příběh o tančící dívce. Je to dojemná píseň, přesto nejednou publikum rozesměje až k slzám. Teď se ukáže, jak odpoví kolty Monkey Business, kteří si pro žánr country zvolili píseň Piece Of My Life. Hrají ve svižném rytmu country & western, proloženém rapováním, Matěj Ruppert navíc na publikum zapůsobil stylovým statsonem. Uvidíme, zda to pomůže.

Druhou kategorií je reggae. Tata Bojs pro tento duel zvolili skladbu Jaro, uvedenou Mardošovým zvoláním: "Are you dredy?" Načež kapela spustila začátek písně Zelený list od skupiny Švihadlo, kde se vhodně zpívá, že "z jara se musí kouřit zelený list." Jako začátek vlastní písně Jaro invenční vložka. Celou píseň pak kapela zakončila ve svižném rytmu ska. To Monkey Business vsadili svou píseň My Friends do hávu sofistikovanějšího reggae (Matějovi Ruppertovi na hlavě nechyběla rastafariánská čepice) a mohlo se přistoupit k poslední dvojici písní, tentokrát v rytmu elektroniky. Tata Bojs nastoupili v robotických techno oblečcích a rozjeli divokou party s pomocí samplů od skupiny Underworld, zakončenou divokou bubenickou exhibicí Milana Caise. Dle nadšené reakce publika lze soudit, že to bylo dostatečně působivé. To Monkey Business vsadili přeci jen na poklidnější beaty, do nichž oděli svou skladbu Intercooler. A co na to diváci? Je čas na třetí hlasování!

Opět ryk, řev a lomoz naplnil prostory nabitého SaSaZu a Tata Bojs si vysloužili 124 dBA! A křik pro Monkey Business? Neuvěřitelné! Shodných 124 dBA! Nic naplat, hlasování se musí opakovat. A jde do tuhého - tady se hraje o drahocenné tři body! Všichni fanoušci se snaží ze všech hlasivek a Tata Bojs napodruhé získávají ovace o síle 125 decibelů a vítězí o jeden jediný dBA před Monkey Business. Stav před posledním kolem je tedy 6:0 ve prospěch Tata Bojs. Ale bylo to zatraceně těsné!

Pátým kolem je Wild Card, po našem Divoká karta, neboli Joker. Ten spočívá ve vystoupení s přizvaným, do tohoto okamžiku přísně tajeným hostem! Tentokrát začínají Monkey Business, kteří na své pódium uvádí geniálního skladatele pro děti a dospělé, pana Jaroslava Uhlíře! Mnohonásobný hitmaker usedá za klavír a sálem se rozlinou tóny všeobecně známé písně Severní vítr. Však taky celý klub zpívá s ním, barmani do rytmu cinkají lahvemi. Tak tomu se říká hozená rukavice! Pozornost se obrací na pódium Tata Bojs. I ti vítají svého hosta. Je jím - Dan Bárta! Oproti slavné ústřední melodii z filmu Vrchní, prchni! nasazuje trojice zpěváků abecední píseň A capella. A co na to publikum? Tady je poslední hlasování! Monkey Business získávají stejně jako v předchozím kole 124 decibelů. Bude to stačit? Křik pro Tata Bojs - a hlukoměrka se zastavuje na 123 dBA! Monkey Business prvně poráží Tata Bojs a získávají svůj bod. Boj skončil, Tata Bojs definitivně vítězí poměrem 6:1!

Šampaňské pro vítěze! Milan Cais se pokouší otevřít obří láhev bublinek, zápolí s korkovým uzávěrem, příliš se mu to nevede, byť se snaží ze všech sil. Patrně těch všech sil bylo příliš mnoho, protože se mu podaří korkovou zátku utrhnout! Ještě, že je v dobře vybaveném baru SaSaZu po ruce vývrtka, a tak se nakonec diváci pod pódiem Tata Bojs dočkají - a jsou zkropeni sladkým sektem. Je dobojováno, publikum čeká poslední píseň vítězné kapely. Tata Bojs děkují všem svým fanouškům a kolegiálně zvou Monkey Business na své pódium, aby závěrečnou píseň odzpívali společně. A navíc jako holt poraženému dávají píseň z repertoáru Monkey Business s názvem Party Shit. Faktem je, že po jejím doznění opravdu začala party. Vážené publikum, teď už se bav, jak umíš! Děkujeme…


Dodal: Pavel Eichler, Next Level
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

RED BULL SOUNDCLASH

Pátek 16. 4. 2010
Vystupují:
Monkey Business, Tata Bojs
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika