Pavement v Akropoli

Pavement v Akropoli

25. 05. 2010  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Bez mučení přiznávám, že než vyšla retrospektiva Pavement, vůbec jsem je neznal. Neznal jsem Cut Your Hair ani Range Life. Nikdy jsem neslyšel Shady Lane ani Embassy Row. Ale myslím, že i kdybych šel do Akropole bez naposlouchaného výběru s názvem Quarantine The Past, dostal by mě koncert úplně stejně.
Nemá cenu nad tím nějak zvlášt dumat. Písně Pavement, za kterýma stojí hlavně frontman kapely Stephen Malkmus, jsou prostě geniální. Jejich kouzlo je mimo jiné v tom, že jeden poslech stačí na to, aby vám zůstaly v hlavě celý zbytek dne. Pak se trošku bojíte, že se to kouzlo po dalším poslechu vytratí, ale ono ne. Objevujete provazbené kytary, texty, co buď vůbec nedávají smysl nebo se točí kolem úplně triviálních věcí, ale hlavně unikátní hlas Stephena. Někdy jakoby vám ty písně vykládal, jindy se na vás rozeřve nebo vás naopak začne utěšovat. Jakoby se vám snažil vysvětlit, že nejlepší bude na všechno se pěkně z vysoka vykašlat. A vy si to musíte pouštět pořád dokola a dokola, protože tušíte, že má pravdu.

Pavement vznikli na počátku 90. let a do roku 1999, kdy se rozpadli, stihli nahrát pět desek. Jejich debut Slanted and Enchanted z roku 1992 koloval první rok na kazetách po kámoších a až pak oficiálně spatřil světlo světa a ve stejném roce se Pavement také přijeli podívat jako předskokani Sonic Youth do Prahy. Následující alba si sice přísně držela mimo mainstream, ale stejně zvládla strhnout tisíce fanoušků a vytvořit kolem této původně kalifornské kapely odér vyjímečnosti. Pavement je totiž jedna z prvních kapel, která prorazila i bez „péče“ velkých nahrávacích společností a pomáhala definovat styl generace 90. let. V Akropoli 20. května zahráli Pavement v obvyklé sestavě Stephen Malkmus, Scott Kannberg, Bob Nastanovich, Steve Best a Mark Ibold – v roce 1993 totiž z kapely odešel jejich původní bubeník, ale hlavně excentrik, bordelář a bývalý hipík, Gary Young. O rok později pak vyšlo možná jejich nejúspěšnější album Crooked Rain, Crooked Rain – pochází z něho singl Cut Your Hair, který se jako jediný song Pavement dostal do hitparády MTV. Po dalších třech albech a narůstajících nedorozuměních mezi Malkmusem a Kannbergem se Pavement v roce 1999 rozpadli.



A musím říct, že jestli Malkmus prudil Kannberga tak, jak nasraně vypadal na koncertě v Akropoli, vůbec se nedivím, že k tomu došlo. Nejspíš to celé bylo jenom plánovaná póza, ale sem tam jsem se přistihl, jak si říkám, že by se skoro zaplněnou Akropolí mohl komunikovat trošku víc. Za cenu vstupenky odpovídající kultu kapely se totiž na osmou na Žižkov sjely všechny možné věkové kategorie. Přede mnou banda Amíků, vedle holka s mašlí v hlavě a černýma kostěnýma obroučkama, za mnou mánička s lenonkama. Když se po úvodních In the Mouth a Desert, Gold Soundz a Date With Ikea kluci na pódiu pořádně rozehřáli, došlo mi, že ty songy prostě nemůžou nikdy zestárnout. A bylo mi jedno, že se asi v půlce koncertu Stephen nasraně přitočil k mikrofonu a prohlásil, jestli jako my, posraní kokoti, víme, že oni jsou Pavement. No a když hrál Spit On A Stranger tak se zase celou dobu civěl do světlometu na druhé straně pódia a pak si hrozně stěžoval, že nic nevidí. Divný týpek, co píše geniální songy. To už říkal kdysi i zmiňovaný Gary Young. „Idiot, ale písničky skládá geniálně.“

Nejvíc jich v Akropoli během úctyhodných dvou hodin zaznělo z výběru Quarantine The Past – i když byly tam i věci, které působily daleko rozervanějším dojmem než jakým působí zmiňovaná bestofka. Obzvlášť přídavky, které zabraly úctyhodnou poslední půl hodinu koncertu, hraničily s kytarovým experimentem – Rattled By The Rush s trošku šíleným zvukem foukací harmoniky nebo uřvaná Summer Babe z debutového alba Slanted and Enchanted – a na samém konci se už trošku táhly. Ale přesně takové momenty k re-unite koncertu kapely, kterou už nikdy neuvidíte pohromadě, patří. Pěkně na dřeň, až vám z toho bude šoufl.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: PAVEMENT

Čtvrtek 20. 5. 2010
Vstup: 945 Kč
Vystupují:
koncert: Pavement
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika