FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Trutnov a jedineční Manic Street Preachers

Trutnov a jedineční Manic Street Preachers
17. 08. 2010   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Již zítra startuje „Open Air Festival Trutnov 1987 – 2010“. Hlavní hvězdou jsou britští Manic Street Preachers, jejichž koncert je jedním z mála vystoupení této kapely během léta. Navíc se zdá, že ani na podzim se Manics, kterým by měla v brzké době vyjít nová deska, na evropský kontinent nechystají.
Do Trutnova přijíždí Manic Street Preachers. Martin Věchet, zakladatel a hlavní organizátor festivalu, k tomu říká: „Kapela nikde předtím ani potom nehraje, jedná se o jejich jediný koncert v průběhu července, srpna a září. Přerušují dovolenou a přijíždějí do Trutnova. Co je k tomu vedlo, nám zůstává utajeno, ale snad se to dozvíme. Faktem je, že se to projevilo v předprodeji vstupenek do zahraničí, kde je kapela, jak už to bývá, mnohem známější a populárnější než u nás.“

Letošní festival je věnován poslům pravdy a dobré vůle. Bojovníkům statečných srdcí, kteří vyhlásili válku nejen holocaustu a komunismu, ale i sobeckosti, ustrašenosti a pokrytectví. Zachránci Židů siru Nicholasi Wintonovi, ochránci utiskovaných bez ohledu na národnost Přemyslu Pitterovi, polskému knězi ubitému komunistickou policií Jerzy Popieluszkovi a Liouovi Sia-paovi, čínskému politickému vězni. Trochu paradoxní se pak může zdát, že jako hlavní hvězdu pozvali pořadatelé do Trutnova britské Manic Street Preachers, kteří v roce 2001 jako jedna z mála známých zahraničních kapel zahráli na Fidelově Kubě, za což si vysloužili od svých fanoušků i hudebních kritiků mnoho odsouzení. „Budeme rádi, až se kapela setká s Martinem „Magorem“ Jirousem a Františkem „Čuňasem“ Stárkem, žijícími legendami undergroundu a několikaletými politickými vězni - za kulturu, vydávání nezávislého časopisu, organizování nezávislých koncertů a psaní básniček. Možná, že se s někým takovým setkají poprvé v životě a vše zrekapitulují. Třeba se nakonec dozvíme, že to s Kubou nebylo tak vážné, jak se traduje. Pokud ano, potom Pán Bůh a visící Jagannáth nad pódiem nechť je ochraňuje,“ říká Martin Věchet, zakladatel festivalu.



Manic Street Preachers v programu letošního trutnovského festivalu doplňují metaloví Arch Enemy s něžnou frontmankou s neuvěřitelným hlasem Angelou Gossow, ethno rocker Rachid Taha či političtí Dubioza kolektiv. Do Trutnova se také podívá v ČR velmi oblíbená kapel Asian Dub Foundation. Na zdejší podium se dále vrací Ondřej Havelka se svými Melody Makers, evokující náladu noblesnosti a elegance předválečných sálů minulého století. Netradičním překvapením by se mohla stát kapela populární v šedesátých letech, The Glitter Band, výrazní představitelé tehdejšího „třpytivého“ rocku.

Program Trutnova je již tradičně tajemstvím, organizátoři vždy zveřejňují jen obsah čtvrtečního zahájení. Jak k tomu říká Martin Věchet: „Ctíme moment setkání a očekávání s překvapením, s nímž vstupujete na zdejší červenou posvátnou půdu. Ti, kteří poznali a dotkli se, nechť po večerech u spřátelených ohňů vypráví těm, kteří ještě nezažili.“

Brány transcendentální planety s názvem Open Air Music Festival „TRUTNOV 1987-2010“ se otevřou ve čtvrtek 19.8. v 17.00 hodin a v podvečer, v 19:00, jej na hlavním pódiu zahájí Silent Stream of Godless Elegy s cimbálovkou. Tato melodická metalová kapela ve spojení s cimbálem na úvod symbolizuje směr, kterým se opět festival bude vyvíjet. Prezentuje jeho různorodost a krajiny rozličností až extrémů. Jako druhá kapela při neoficiálním začátku ve čtvrtek zahraje letos znovuobnovená skupina Vltava s divadelníkem Robertem Nebřenským, která pamatuje počátky trutnovského festivalu. Po nich již festival ovládne známá ethno – elektronická kapela Asian Dub Foundation, kterou v Česku není třeba dlouze představovat. Čtvrteční večer potom na hlavní scéně uzavře uskupení podobného ražení – Al Yaman s jemenskou zpěvačkou Ashwaq Abdulla Kulaib v čele. Večer také zpestří kouzelník Jozef Talostan.

Při doznívajících zvucích Asian Dub Foundation se poprvé rozehraje také undergroundový stan, ve kterém bude zahajovací večírek pokračovat až do pátečního východu slunce za zvuků Neočekávaného dýchánku, DJ Geronima a šamana DJ Scratchyho.

Dodal: Eva Navrátilová, Geronimo Agency
TRUTNOV OPEN AIR

TRUTNOV OPEN AIR

Čtvrtek 19. 8. 2010 až Neděle 22. 8. 2010
Vystupují:
MANIC STREET PREACHERS Arch Enemy (swe) Rachid Taha (dz-fr) Senser (gb) The Glitter Band (uk) Irie Révoltés (d-fr) Elvis Jackson (slo) The Flying Eyes (usa) Trunk Show (usa/de) Tower of Dudes (cz/usa/can/gb) Dubioza Kolektiv (bih) Al-Yaman Buty - Jukebox Čankišou Dáša Vokatá DG 307 Duende Elena Sonenshine & Jocose jazz Evolution Dejavu EX TIP (sk) Garage & Tony Ducháček Hana a Petr Ulrychovi & Javory Happy To Meet Hi-Fi Charlie Straight Imodium Ivan Martin „Magor“ Jirous Jana Koubková a její bubenická jednotka Jana Šteflíčková Ještě jsme se nedohodli Jiří Schmitzer s kapelou Karel Kahovec a George & Beatovens Kurtizány z 25. avenue Květy Lanugo Lesní zvěř Luboš Pospíšil a 5P Martina Trchová Trio Miroslav Kemel Monkey Business Nahoru po schodišti dolů band Neočekávaný dýchánek N.V.Ú. Ondřej Havelka & His Melody Makers Petr Váša a Ty syčáci Pipes and Pints (cz-usa) Plastic People of The Universe Please The Trees Poletíme? Poslední výstřel Project Parebellum Prouza Psí vojáci Původní Bureš Schodiště Sto zvířat Stokerband Sváťa Karásek & Londýn Špinavý nádobí Švihadlo The Doors revival Totální nasazení Umělá hmota (v původním i současném složení s hosty) Už jsme doma Vlasta Třešňák & Band Volant 2Wings Zakázaní písničkáři z Nové Vísky II. Zeměžluč Znouzectnost kouzelník Jozef Talostan (sk) a další...
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |