Tomáš Ondráček: Brno by se mělo probudit

Tomáš Ondráček: Brno by se mělo probudit

15. 09. 2010  |  Autor: Fish  |  Komentáře (0)
Klubová sezona se pomalu rozjíždí a jeden z nejznámějších brněnských klubů Fléda se pro své pravidelné návštěvníky převlékl do nového kabátu. O nové podobě klubu, programových novinkách a budoucím směřování klubu jsme si promluvili s produkčním Flédy Tomášem Ondráčkem.
Co Vás vedlo k rozhodnutí pustit se do tak rozsáhlé rekonstrukce celého klubového prostoru?
Vedlo nás k tomu několik důvodů. Ten nejzásadnější je vytvoření druhé menší stage pro pořádání koncertů pro sto padesát až dvě stě lidí. Tyto koncerty neměly ve velkém sále takovou atmosféru, kterou právě vznik menšího prostoru zajistí. Tahle změna může určitě působit i opačným směrem, kdy při velkých akcích budou fungovat obě podia současně a navodí festivalovou atmosféru. Dalším důvodem byly čistě finanční záležitosti, kdy máme dohodu s majitely, ve kterých mají obě strany vůči sobě povinnosti, které se nějakým způsobem sešly a ukázalo se, že takový projekt výhodný a majitelé nás v něm podpořili.

Jaké nejpodstatnější změny na návštěvníky Flédy v novém kabátě čekají?
Místo fotbálku bude velký bar přístupný ze tří stran, čímž se zvýší funkčnost, obslužnost a tím pádem i komfort návštěvníků. Také se zvětší kapacita dámských záchodů zhruba o 30%, což jsou především praktické změny. Zároveň také cítíme, že se klubové trendy neustále vyvíjí, do klubů chodí především mladí lidé, kteří tyto trendy vnímají, takže změna a určité oživení je potřeba. V této rovině se bude klub prezentovat vlastním designem rekonstruovaných prostor, které nebudou na opening párty ještě ve finální podobě, ale postupně se na nich bude pracovat a budou se dolaďovat. Nicméně s funkční stránkou klubu nebude žádný problém.

fleda

Na celém projektu se podílel architekt Jan Trubačík, jak se s ním spolupracovalo?

Spolupracujeme s panem Trubačíkem už půl roku paralelně na projektu naší nové restaurace U bílého beránka (http://www.ubilehoberanka.cz) a spolupráce probíhala bezproblémově a dobře.

Jak těžké bylo zajistit finanční stránku projektu a kdo všechno se na financování podílel?
Z větší části se na tomto projektu podíleli majitelé a to zhruba dvěma třetinami Na zbytku nákladu jsme se podíleli my jak LEVEL B PRODUCTION. Poměrně hodně lidí si myslí, že provozujeme celý objekt, nicméně jako nájemci provozujeme samotný klub a hostel za běžný komerční nájem, nikoliv nonstop s automaty nebo občerstvení. Z dlouhodobějšího hlediska je to asi náš poslední pokus investovat a o něco se snažit, pokud se současná situace ohledně dotací někam neposune.

Několikrát přišla na přetřes otázka podpory klubové scény ze strany města a jeho orgánů, které se vám oproti Praze nedostává, změnilo se něco v téhle oblasti?
Zatím se nic nezměnilo a v současné době se město finančně neangažuje.

Vidíš do budoucna, že by se mohlo něco v téhle oblasti změnit?

Já myslím, že by se Brno mělo probudit. Určitě není na škodu podporovat hokejovou Kometu nebo brněnská divadla, nicméně Flédou projde ročně přibližně sto tisíc návštěvníků a myslím si, že jsme subjekt, který Brno kulturně naplňuje. Některé akce jsou financovány z grantů a dotací jako třeba Slam poetry či New New, ale ty jsou čistě účelové na tyto konkrétní projekty. Provoz klubu je čistě v naší režii, s příchodem krize se všeobecně za kulturu začalo utrácet méně a pokud se za nás město, potažmo kraj, nějakým způsobem nepostaví, tak už není v našich silách provoz dotovat z vlastních financí. Budou se muset dělat větší kompromisy v dramaturgii a multikulturní funkce nebude vypadat tak, jak by podle nás vypadat měla.

Hrozí reálně, že by Fléda mohla jako klub zaniknout úplně?

Reálně taková varianta hrozí.

Vyskytly se nějaké výraznější problémy během celé přestavby?
Nejdůležitější byly asi finance a o tom, že budou, se rozhodlo 3. července, takže se všechno rozhodovalo poměrně narychlo a tím pádem se lehce nestíhá.

ondracek

Klubová sezona klepe na dveře dočkáme se nějakých programových novinek?
Tak jak už jsem říkal na začátku a co mohou návštěvníci zažít na vlastní kůži při zahajovací akci, jsou dvě plnohodnotná koncertní podia, což na Flédě nebylo doposud možné. Chtěli jsme se tím přiblížit takovým akcím jako je například Transmusicales festival, který byl pro nás skvělým zážitkem s výbornou atmosférou a do budoucna bychom se chtěli tímto směrem ubírat.

V loňské sezoně jste se v anketě Dance Music Awards umístili jako klub na druhém místě hned za pražskou Roxy, plánujete letos útok na stupínek nejvyšší?

Já osobně mám vůči Dance Music Awards ambivalentní vztah. Na začátku jsem takovou věc podporoval. Výstupy z takových anket mají svůj význam pro propagaci a existují téměř v každém segmentu. Když klubová noc Elektra dosáhla v téhle anketě na nejvyšší příčku, tak mě to hrozně potěšilo, ale v co se DMA zvrhla potom? Začalo se zvláštním způsobem tlačit na lidi. Pokud budeš hlasovat pro tohle a tohle, dostaneš to a to. Prostě se to hezky po česku dostalo do roviny, která se mi nelíbí. Nikdy jsme v propagaci nešli tím směrem, abychom se lidem podbízeli nějakými zvláštními způsoby. Budu samozřejmě rád, pokud lidi klubu nebo naší akci dají svůj hlas, vážím si toho a těší mě to, ale je to čistě jejich rozhodnutí na základě jejich pocitu z naší práce.

V souvislosti s touto anketou jste obsadili i jedno první místo a to s klubovou nocí Elektra, je to už pátá sezona této akce. Jaké plány jsou s touto akcí do budoucna a na co se mohou návštěvníci těšit?
Mám radost, že 1. října v rámci Elektry přivítáme Moonbooticu, o kterou se snažíme dva nebo tři roky a nebyla to jednoduchá záležitost. Když to řeknu na rovinu, byli drazí. V rámci vyvíjejících se vztahů s bookingem se nám je podařilo přesvědčit, že do Brna stojí za to přijet. A díky tomu, že nám vyšli vstříc, jsme schopni jejich vystoupení finančně zvládnout. Na menším podiu dostane prostor Magion a další hosté z Berlína. V rámci dalších dílů je naše vize taková, že se budou střídat věci, které jsou nové a u nás jsme je neměli možnost slyšet s díly, kde budou vystupovat interpreti, kteří jsou známí, na Elektře se proslavili a na které se lidé rádi vrací. Zaměříme se taky na větší různorodost a střídání stylů hraní, od minimalu přes electro až po techno. Na prosincovém dílu Elektry vystoupí Gregor Tresher, který už u nás hrál, ale za tu dobu se v hraní posunul od takového houpavého tech-housu ke svižnému technu s dobrou basou.

Bude Elektra spolu B4B vlajkovými loděmi do budoucna, nebo se rýsuje nějaká nová akce, která by mohla mít podobné úspěchy?

Určitě bych mezi tyto dvě akce zařadil ještě Vendetu, která je spíše pro mladší publikum a pravidelně ji navštíví v průměru sedm set lidí. Co se týče akce, kterou bychom rádi dlouhodobě směřovali do popředí je In Progress, která sleduje trošku odlišné trendy než ty “klasické”. In Progress se postupem času vyvinula z Join Session, kde se hrál breakbeat a tyhle základy jsou tam pořád cítit. Myslím si, že In Progress je akcí, která objevuje nové lidi a nové směry, jak už je i z názvu patrné. Právě proto chceme tuhle akci v říjnu podpořit pozváním Adama Freelanda, který už je nějakou dobu na hudební scéně etablovaný, nicméně svým stylem zapadá do konceptu In Progress a myslím si, že dodá image téhle klubové noci.

Co se týče návštěvnosti klubů a koncertů, tak plošně spíše stagnuje, vidíš do budoucna nějaký obrat k lepšímu?
Na tohle se špatně odpovídá. Kdyby člověk věděl, na co budou lidi chodit, tak je vyhráno. Nicméně si myslím, že se tento trend otočí a lidi zase začnou chodit.

Co se týče klasické kultury jako je například divadlo, se v poslední ukazují spíš pozitivní trendy a lidé do divadel chodí, proč tomu tak není na klubové scéně?
Divadlo je klasická kultura, staletími prověřená a po právu si drží tu svoji hodnotu a lidi takové hodnoty vyhledávají. Kdežto kluby jako ten náš a jemu podobné mapují trendy, které jsou v zájmu publika třeba pět let a za sto let už třeba nikdo neví, že něco takového vůbec existovalo, tím pádem divadelní scéna nebo klasická hudba bude mít zaslouženě, oprávněně a logicky menší problém než trendové kluby. Lidé v krizi dávají přednost ověřeným jistotám.

Máš nějakou srdcovou záležitost, kterou by si ty osobně rád na Flédě přivítal?
Vyloženou srdcovku už asi nemám. Nemělo by to být o nějakém plnění mých osobních snů úplně, je to také o plnění snů našich návštěvníků hlavně!! Absolvoval jsem pár večírků, kde hrál Sven Väth, kdy jsem si říkal, tak tohle bych rád měl na Flédě. Člověk těch snů má třeba několik, chtěli jsme tu mít například Justice, ale když se pak za rok člověk ohlédne, tak zjistí, že už ten sen není vůbec reálný:) Mým hlavním snem je mít v Brně multikulturní platformu pro kreativní lidi, kteří se díky ní realizují a vzájemně se někam posunují. Tyto realizované věci jsou pak vzorem nějaké kultury. Bez dotací se tyto věci ale dít nemůžou, bez dotací lze dělat jen masový “cirkus” plytké zábavy, která neposune nikoho z nás nikam...

www.fleda.cz
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika