Pravidelné exhibice slam poetry v Rock Café

Pravidelné exhibice slam poetry v Rock Café

07. 10. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Pražský klub Rock Café opakuje úspěšnou exhibici ve slam poetry. Špička domácí scény slam poetry se sejde na jednom podiu 21. října od 19 hodin, aby se utkala v prestižním souboji v poezii na živo, kde o vítězi rozhodují diváci.
Scéna slam poetry v Česku se za osm let zkušeností utěšeně rozrůstá co do počtu diváků i interpretů samotných. Čeští interpreti získávají cenné zahraniční zkušenosti - přítomní borci mohou i na podiu Rock Café zužitkovat zkušenosti z Berlína, Vídně, Varšavy, Madridu i severských zemí. Kdo by si kdy pomyslel, že na „poezii“ by u nás mohly chodit davy? Ono totiž nejde o klasickou poezii, ale i o show a atmosféru, kterou vytváří slameři společně s publikem. Vztah divák - interpret je základem ceněné interakce.

O co tedy ve slam poetry jde? Především o veřejnou interpretaci vlastního textu, která má m.j. za úkol získat si přízeň přítomného publika. Výrazovými prostředky se tak pro slamera stává jeho vlastní text, rytmika, rýmování a členění textu, poloha hlasu, mimika, pohyb těla, ale třeba i beat box, vtip nebo improvizace. Fakticky to znamená, že soutěžící dostane pevný časový rámec (většinou to jsou 3 minuty) na prezentaci svého textu nebo také prakticky na cokoliv jej v tu chvíli napadne. Za to jej nehodnotí nikdo jiný než publikum a to jednoduchým bodovým systémem - body 0 až 10, kdy 0 je nejméně a 10 nejvíce. Publikum funguje ve slam poetry jako živý element, je dovoleno a dokonce je žádoucí, aby soutěžící povzbuzovalo nebo naopak dávalo najevo nelibost. Ideálním případem je slamerův výraz, který stojí na pomezí poezie - kvalitního textu a divadla - jeho podání. Důležitá je přitom hlavně komunikace s diváky. Navíc zde hraje roli moderátor, který udržuje atmosféru v publiku a dohlíží na hladký chod soutěže.



Exhibice se liší od běžných slamových akcí především tím, že nejsou primárně otevřené každému interpretovi, který se přihlásí. (Naopak v celostátní soutěži pořádané o.s. Fléda se skrze regionální kola živelně přesívají slameři zkušení i noví „básníci ulice“.) Do exhibic jsou zváni pouze zkušení borci, kteří nejsou v disciplíně slam poetry žádnými nováčky.

Změřit síly v přátelském duchu se tentokrát rozhodli Jan Jílek (mistr ČR 2008), Bohdan Bláhovec (mistr ČR 2005), které doplní další úspěšní harcovníci domácí scény slam poetry: René Jahoda, Havel Husák, plzeňský borec Mruczivák nebo slamerka Bio Masha. Ta na jaře 2010 vyhrála mezi silnou konkurencí mezinárodní Tilos slam v Budapešti. Očekávat se dá naprostá rozmanitost v přístupu ke slamování. Zastoupeni jsou vyznavači absolutní improvizace i básníci s dokonale vypilovaným pevným textem. Vzhledem k tomu, že se jedná o exhibici, bude mít akce v Rock Café i uvolněnější pravidla, než jsme zvyklí. Každý z interpretů dostane na každý svůj výkon časovou dotaci 5 minut.

„Za poslední tři roky se česká slam poetry posunula naprosto zásadním způsobem, jak co do kvality soutěžících, tak také co se týče publika - a to jak v kvantitě, tedy návštěvnosti, ale i jeho seznámením se slamem a schopností adekvátní reakce,“ hodnotí současnou scénu slam poetry Jan Jílek, mistr ČR z roku 2008, který v září úspěšně zastupoval ČR na jedné z nejprestižnějších evropských slamových akcí - na literárním festivale v Berlíně, kde skončil v ostré konkurenci na třetím místě.

„Na exhibici v Rock Café přirozeně odpadá vidina mamonu (v celostátní soutěži je vítězství dotováno částkou 30 tisíc Kč), jenž někdy v negativním smyslu pohlcuje některé výstupy. Spíš půjde o přátelský sportovní zápas v poezii. Podobné exhibice jsme se díky jarnímu úspěchu rozhodli v Rock Café pořádat vždy dvakrát do roka,“ říká za organizátory akce Tomáš Kůs.

Exhibiční bitva ve slam poetry vypukne 21. října 2010 v pražském klubu Rock Café.

www.facebook.com/slampoetry

Dodal: Tereza, Rock Cafe
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika