DJ Murphy – technika a DJ skillz

DJ Murphy – technika a DJ skillz

10. 10. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Marcos Santos alias DJ Murphy začal s DJingem v roce 1992. V té době se nejvíce zhlédl v hip hopu a acid housu a komu není jméno DJ Murphyho cizí určitě dobře ví, že tyto dva styly ovlivnily celou jeho kariéru a daly jeho stylu mixování punc výjimečnosti!
Ale zpátky do minulosti – Murphy v roce 93 dostává první nabídky na hraní po klubech v Sao Paulu a okolí. Prezentuje se zde především jako DJ hrající house, hardcore a jungle. Během pár let přichází na chuť rozmanitému technu, kterému se věnuje až dodnes.  Marcos patří mezi legendy tzv. brazilské školy DJingu, která se vyznačuje přesnými a rychlými mixy a neskutečnou paletou triků a frajeřinek, za kterými stojí hodiny a hodiny domácího tréninku. Sám Murphy přiznává, že právě v 90. letech stál za gramofony i 8 hodin denně a snažil se své umění vybrousit do maximální dokonalosti.

Díky své píli a originalitě dostal mnoho ocenění, např. dvakrát po sobě se stal nejlepším DJem Brazílie, dle časopisu DJ Sound Magazine, ve kterém se o něm zároveň píše jako o člověku, který dokáže doslova kouzlit s deskami a hypnotizovat tak všechny, kteří mu vidí pod ruce!

Doslova legendárním se stalo jeho „vertikální scratchování“ a bubnování na vinyl, kterým pravidelně prokládá své sety. Doporučujeme zhlédnout video z Loveparade 2006, kde si tuto machrovinku střihnul před zraky miliónů lidí, jak v samotném Berlíně, tak u TV obrazovek.

Jak sám uvedl v rozhovoru pro Apokalypsu, právě před tímto hraním se naposledy cítil celkem nervózní...



Skillu DJ Murphyho smekly poklonu i velikáni světového techna, jako jsou Chris Liebing nebo Ben Long (polovička Space DJz). Když si ho Liebing poprvé pozval do své radiové show, na jednom německém rádiu, uvedl Murphyho slovy: „Lidi poslouchejte, tenhle chlápek pochází z Brazílie, kde ho lidi pokládají ze legendu, ale tady v Německu ho, ku*va, skoro nikdo nezná! Já jsem oproti němu jen prostej začátečník!“

Poté, co viděl Ben Long porpvé Murphyho za gramci, komentoval jej slovy: „Když jsem Murphyho viděl hrát, chtěl jsem odejít... zmizet zpátky do školy, do doby, kdy jsem si doma v pokojíčku hrál s mixákem a začít se učit všechno znova... oproti němu, já prostě nejsem DJ, který by uměl hrát! Murphy je budoucnost techna!!! Na světě bychom nenašli druhého člověka jako je on!“

murphy

Marcos Santos byl vždy ostrým zastáncem hraní v vinylu, avšak nedá se o něm říct, že by zamrzl na jednom bodu. Byl jedním z prvních DJs, kteří začali používat platformu Final Scratch a Serato. Dva gramofony pro něj budou vždy základem, ale v současné době začíná do svých setů zapojovat i různé kontrolery, efektory a softwarové nástroje, které ovládá přes iPad. Jak sám Murphy říká, nyní se cítí, jak kdyby hrál z 10 gramofonů a ne jen ze dvou.

Jeho mnohotvárnost a hudební rozmanitost dokazuje i to, že jednou až dvakrát do roka si v rodné Brazílii střihne ryze hip-hopový set! Takováto speciální vystoupení jsou mezi brazilskou undergroundovou komunitou velmi oblíbená, protože Murphyho cit pro hudbu a scratchování jsou naprosto unikátní a neskutečně zábavná.

Ostatně přijďte se o tom přesvědčit sami 19. 11. do Pavilonu P brněnského výstaviště, kde se Murphy chystá předvést show, z které padl na zadek nejeden světový DJ!

Dodal: Dalin Vajčner, Apokalypsa, s.r.o.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

APOKALYPSA THE BELLS

Pátek 19. 11. 2010
Vstup: 399,- do 30.6., od 1.7. 499,- / VIP 999,-
Vystupují:
Jeff Mills, Steve Rachmad, Cristian Varela, Viper XXL, The Advent live & Industrialyzer live, DJ Murphy, Spiriakos & Steen, Pascal Kleiman, VJ Kyle Lyons, Fernanda Martins, Misa Salacova
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
MP3 KE STAŽENÍ
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika