Mistr ambientu Lawrence English v Akropoli

Mistr ambientu Lawrence English v Akropoli

10. 10. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Otevřete své uši! Australský mistr ambientu Lawrence English a japonský elektronicko-akustický projekt aus dorazí do Paláce Akropolis.
Hudební cyklus Music Infinity přichystal pro české posluchače další lahůdku – 19. října dorazí do Paláce Akropolis zvukový experimentátor Lawrence English, jedna z největších osobností australské alternativní hudby. Jeho specializací je atmosférický ambient a držené tóny, do svých skladeb také rád zapojuje specifické zvuky míst, jež navštívil. English chce svojí abstraktní hudbou v posluchačích rozehrávat intimní zážitky a napínat možnosti vnímání. Ojedinělý experimentální večer v Paláci Akropolis doplní ještě jeho japonský kolega aus, hvězda místní elektronicko-akustické scény a šéf respektované tokijské značky flau.

Lawrence English (Room40, AU)
Kurátor, publicista, organizátor, majitel labelu a v neposlední řadě také skladatel. To všechno jsou role Lawrence Englishe, výrazné osobnosti australské experimentální hudby. I přes důležitost jeho labelu Room40 i kurátorskou práci na festivalech po celém světě, jsou to především jeho vlastní hudební projekty, které zanechávají nejhlubší stopu. Spojuje v nich hledačství experimentátora, um improvizátora i neobvyklé metody postavené na využívání nalezených zvuků. Jeho hudba si klade za cíl vtáhnout do svého středu prostor i posluchače, kterému chce umožnit silný subjektivní zážitek se zvukem. Jak jeho metoda funguje se budeme moci přesvědčit 19. října v pražském Paláci Akropolis, kde vystoupí v rámci proslavené série Music Infinity.



English prohlašuje za svůj iniciační zážitek do světa zvuků výpravy se svým otcem při pozorování ptáků. Zde se naučil, že ucho může být stejně důležité jako oko. „Nevidím rozdíl mezi zvukem a hudbou.“ říká English. Specifické zvuky míst jsou v centru jeho hudby, která z tzv. field recordings splétá náladové ambientní plochy plné držených tónů. Emblematické jsou v tomto ohledu dva díly z dosud nedokončené série nahrávek zachycující roční období v různých částech světa - For Varying Degrees Of Winter a A Colour For Autumn nabízí úchvatné ambientní meditace na téma času a prostoru. Album Studies for Stradbroke pro změnu zachycuje zvukovou stopu australského ostrova Stradbroke. „Každé místo, které jsem navštívil má svůj zvláštní unikátní zvuk,“ prohlašuje skladatel, který je také například autorem instalace Ghost Towns a na konec letošního roku chystá knižního zvukového průvodce svým rodným městem Brisbane.

Během své deset let dlouhé kariéry spolupracoval Lawrence English například s Fenneszem, Davidem Toopem, Benem Frostem nebo zpěvačkou Tujiko Noriko. Jeho nahrávky se objevily na značkách Touch, 12k nebo Winds Measure. Jako šéf multi-umělecké organizace Room40 každý rok organizuje festival Open Frame, který se koná v Brisbane i v Londýně. Pod hlavičkou Room40 také vydává desky australským hudebníkům.

aus (flau, JP)

Druhým vzácným hostem říjnového večera Music Infinity bude japonský hudebník jménem Jasuhiko Fukuzono, který vystupuje pod jménem aus. Hvězda japonské elektronické hudby má za sebou sedm sólových desek, na kterých spojuje delikátní zvukovou architekturu se zvuky každodenního života. Největší proslulosti dosáhla hned jeho debutová nahrávka Lang z roku 2005. O tři roky později se dokonce dočkala i remixového zpracování, na němž si na skladbách aus s chutí smlsli Ulrich Schnauss, Joshua Eustis z Telefon Tel Aviv nebo třeba The Remote Viewer.

aus rád objevuje zvuky prostředí, které rád vsazuje do nových souvislostí. „Rodí se přitom příroda zcela nového druhu,“ prozrazuje svoji metodu. Ať už jsou to úryvky hudby z televize, sny, vzpomínky nebo nepopsatelné pocity, vzniká z nich originální magická hudba. aus natáčel s takovými osobnostmi elektronické scény jako jsou Sylvain Chauveau či Lindsay Anderson a koncertoval po boku Daedela či Ulricha Schnausse. Nedávno také založil post-popovou skupinu Mita Kuuluu a také provozuje label flau sídlící v Tokiu.

www.lawrenceenglish.com
www.ausmusik.com/

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY

Úterý 19. 10. 2010
Vstup: 240/300
Vystupují:
lawrence english (au) , aus (jp)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika