Laidback Luke: Nudí mě jen srovnávat beaty

Laidback Luke: Nudí mě jen srovnávat beaty

05. 12. 2010  |  Autor: Martinez  |  Komentáře (1)
Zajisté se k vám již dostala zpráva, že 17.12 vystoupí v SaSaZu zázračné dítě z Holandska - Laidback Luke. Přinášíme vám speciální rozhovor s tímto producentem a djem. Povídali jsme si o tom, jaké byly jeho začátky, jak zvládá náročné cestování a co bylo nejdůležitějším bodem jeho kariery.
Ahoj moje první otázka…Pokud se nepletu, tak jsi vystupoval v Praze v květnu roku 2008 a to na Sensation White. Jak se Ti v České Republice líbilo? Je zde něco, co se Ti obzvlášť vrylo do paměti?
Wow, to už je trošku déle. Pokud si vzpomínám, bylo to na Sensation White. Tehdy se mi líbilo publikum, ale už si na to moc nevzpomínám. Odehraji více jak 150 vystoupení ročně, což znamená, že to bylo před 300 DJ sety!

V letošním roce jsi v hlasování DJ MAG TOP 100 poskočil o 10. příček nahoru a skončil jsi na 17. místě. K tomu Ti samozřejmě gratuluji, jak je pro Tebe samotného umístění v této anketě důležité?

Děkuji, jsem za to velmi šťastný a takový výsledek mě velmi potěšil. Je to něco, co mohu říci své mamce a otci - že jsem mezi 20ti nejlepšími DJi na světě. Taky je to něco, na co si vzpomenu, až budu starý, ale není to jen o tom umístění. Je to o dělání hudby a bavení lidi jak jen se dá. Je to o tom, být šťastný v tom co dělám. Chtěl bych tak poděkovat všem lidem, kteří pro mne hlasovali. Děkuji, že máte rádi to, co dělám!

Ono možná ani nejde o to, jak hraješ, co tvoříš, ale spíš o to, kolik máš na sociálních sítích fanoušků…
Někdy ano, někdy ne. Je to zkouška popularity, to je jasné. Já jsem nikde nežádal lidi, aby pro mne hlasovali. Nesnáším to, ale ukazuje to, jak populární doopravdy jste.



Jaký je tvůj názor na tyto ankety, ve kterých se často srovnávají zcela odlišní umělci?
Žebříčky jsou zábavné a fungují skvěle pro vaše sebevědomí, pozitivně, ale i negativně. Lidé mají rádi žebříčky, ale na konci stejně zjistíte, že to není o tom, kdo je DJem roku. Je to o tom, jak vystupujete za playery, zda mají lidé rádi vaši hudbu a jak si jí dokážou užívat.

Které období bylo pro tvou kariéru nejdůležitější?
Myslím, že je to bylo moje setkání se Stevem Angello v jeho studiu. To byl takový hlavní bod mé kariéry. On mi opravdu hodně pomohl změnit se jako producent a dal mi druhé mládí. Potom co jsem se vrátil domů z naší společné spolupráce se mé způsoby, jak vytvářet hudbu zásadně změnily, a dalo mi to sílu do dalších let.

Pokud se podívám na tvůj kalendář hraní, tak je opravdu velmi nabitý. Jak to všechno zvládáš?
Ano, někdy je to opravdu bláznivé. Je to těžší, než si myslíte. Jsem stále unavený, ale moje rodina to chápe a moje přítelkyně je také DJka. Všichni mě velmi podporují a já jim za to Vše velmi děkuji. Musím říci, že jsem potěšen, že se mi podařilo z mého koníčku udělat zaměstnání, takže si na nic nestěžuji.

Jak na tebe působí časté cestování a přesuny během tvých vystoupení?

Velmi často si ani neměním čas na hodinkách a prostě jen dodržuji ten který je v Holandsku. Žiji, jako upír kdekoliv zrovna jsem, ať je to Asie, USA, nebo Austrálie. Nemůžu si dovolit jetlagy. Je to ztráta času. Nechci se cítit špatně dva, nebo tři dny pokaždé, když cestuji do nějaké vzdálené země.

Přemýšlel si někdy o tom, co bys chtěl dělat, kdybys nebyl DJ a producent?

Ano přemýšlel. Mám diplom v oboru grafický design a umím malovat a také se zajímám o fotografie. Lehce se vyznám i v nejrůznějších trendech. Mohl bych je sledovat a třeba radit lidem.

Teď něco k tvému hraní…Většinou mixuješ ze tří CDJ + mixážní pult. Kdo Tě vidí poprvé, tak si možná řekne, že jsi blázen, což rozhodně nejsi. Jsi člověk na svém místě a předvádíš téměř nemožné. Jak ses k takovému stylu hraní dostal?
Můj styl mixování pochází z dob, kdy jsem hrál techno. Bylo běžné hrát ze tří vinylů. Popravdě, docela mě nudí jen srovnávat beaty. Je to pro mě podobně jako dýchání, něco hrozně jednoduchého. Takže abych se nenudil, dělám hodně věcí navíc. Prostě aby byla sranda. No, a pokud to zkombinuji s mými znalostmi, jak dělat hudbu, funguje to vždy skvěle. Používám takzvaný ušní monitoring od www.earproof.com. Tento systém používají například zpěváci při koncertech. Funguje to tak, že to v klubech nahrazuje monitor pro DJe. Dá vám to přímý a čistý zvuk, se kterým se skvěle pracuje. Takže kdekoliv hraji, mám vždy stejný zvuk, jako z monitoru. Pokud hraji na velkých akcích jako je Sensation White, nemám problém s ozvěnou, protože ta sluchátka venkovní zvuk dokonale zablokují.

Často se prezentuješ hudbou s prvky old-school, ale tak novými tracky a samozřejmě tvoříš spoustu bootlegů… Máš nějaká kritéria, podle kterých vybíráš?
Hodně mých bootlegů pochází z tracků, o kterých si myslím, že mají dobrou basu a „kickdrum“. To je například to, co mi vždy chybělo v nahrávce Mylo – Drop The Pressure. Takže jsem jí nikdy nehrál v originální verzi. Ale když jsem jí předělal, velmi dobře zapadla do mých setů. Často také přepracovávám tracky, které mám opravdu rád, ale obvykle je nemohu hrát v mých setech. Například song od Jay Z – Onto The Next, nebo Dr. Dre – Next Episode. V podstatě jenom hodím track do takového Laidbackova kabátu, abych ho mohl hrát.




Co tě během tvého vystoupení dokáže nejvíc povzbudit?

Vždy si to užívám s publikem. Pokud jsme všichni nalazeni na stejnou notu a pokud slyším, že znají moje tracky, tak to je ta jediná věc, kterou potřebuji ke spokojenosti.

Jaké byly tvé začátky? Pamatuješ si vůbec své první vystoupení? Začínající DJs musí obvykle přesvědčovat majitele klubu a pořadatele parties, aby je nechali zahrát. Byl to i tvůj případ, nebo jsi hned byl brán za hvězdu?

Ano, pro mě to bylo stejné. Moje první vystoupení byly zadarmo. Pamatuji si období, asi půl roku, kdy jsem neměl žádné bookingy a přitom světoví DJs hráli moje tracky. Byla to dlouhá a těžká cesta dostat se na úroveň, kde jsem teď.

Můžeš prozradit, co nás v několika následujících měsících popřípadě týdnech čeká? Pracuješ na něčem, na co se můžeme opravdu těšit?
Můj nový singl s názvem Timebomb se zrovna připravuje ve vokální verzi. Budeme pro tento song točit i videoklip. Také připravuji remix pro Daft Punk, dále spolupracuji se Stevem Aoki a Lil Johnem na tracku Turbolence, který bude brzy vydán. No a ještě dělám mnoho remixů a dalších nových věcí.

Spolupracoval jsi už z mnoha známými jmény…Existuje ještě někdo s kým by si chtěl vytvořit například nový track?

Nedávno jsem mluvil s Afrojackem ohledně naší spolupráce. Mimoto, ale snad ani né. Chci se teď soustředit převážně na tvorbu své vlastní hudby.

A teď jedna otázka na tělo…Budeš v Praze hrát v nějakém ze svých legendárních kostýmů?

Hahaha. Dělám to pouze na svých speciálních vystoupeních zvaných SuperYou&Me, ale kdo ví, možná přivezu nějaký kostým i do Prahy.

(Pokud ano) V jakém?
To je vždy překvapení do posledních minut :-)

Oblíbený klub?
Kluby jako Avalon v Los Angeles, Cocoon Frankfurt, Sankeys Manchester a Amnesia (Terrace) na Ibize.

3 Nejdůležitější věci?
Můj iPhone, peněženka a laptop.

Výrobní software?

Ableton

Oblíbený track?
Phoenix - Love Like a Sunset

DJing nebo producent?
Producent

Chtěl bys na úplném konci našeho rozhovoru něco sdělit České Republice?

Doufám, že se brzy uvidíme a společně se zničíme.

Rozhovor byl připraven ve spolupráci se serverem dirtymusic.cz
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

LAIDBACK LUKE

Pátek 17. 12. 2010
Vstup: 390,- do 20.10. 490,- do 20.11. 590,- do 17.12. 650,- na místě
Vystupují:
Laidback Luke
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

13. 12. 2010 | 21:19:27
+0 | -0
ya Laidback Luke going to be the 1st one ;) good luck bro!
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika