Kubatko vzduchoplavcem

Kubatko vzduchoplavcem

08. 12. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Dva roky po albovém debutu Should I Run, vydaném na vlastní značce Beyond Belief, obohacuje český hudební talent Kubatko katalog Quazi Delict Records svým druhým albem Vzduchoplavec.
Jakub Holovský (24) je mimořádně produktivní autor – od roku 2006 mu vyšlo na padesát skladeb a plácl si jak s agilními domácími labely (např. Elemental, Vodkaredbull, Nightphunk, Beyond Belief – v případě posledně jmenované „malé domů“ si spíš tleskl), tak se značkami rozesetými doslova po celém světě (USA, Německo, Austrálie, Polsko, Velká Británie). Portfolio zahrnující trefy pro labely, mezi které patří Santorin, Defunked, Basswerk nebo Loco a spolupráce se jmény jako Stunna, Kaleb, Jett, Lm1, Jebar nebo TRG – to už je vizitka, která se netrhá na filtry.



K pozoruhodné lehkosti, s jakou přistupuje k tvorbě, a konstantně vysoké kvalitativní laťce ještě přidejme široký žánrový rozptyl a Kubatkovy kontury se budou jevit o něco zřetelnější. Nabízí se otázka, co je vlastně pojítkem definujícím jeho styl napříč celou škálou tempa a rytmických formulí. Dosud jsme se s Kubatkovou signaturou setkali pod tracky reflektujícími drum´n´bass, house, breakbeat i downtempo a vždy jim dominuje jako všudypřítomný společný jmenovatel silný emocionální náboj, propracované harmonie a melancholická atmosféra. Letmá exkurze do Jakubova hudebního světa naznačuje intuitivní přístup k věci: „Tempo vybírám většinou náhodně, asi jak odhaduju, že se skladba bude vyvíjet. Poslední dobou postupuju víc experimentálním způsobem a snažím se do hudby vnést faktor náhody. V harmoniích si jsem přes veškerou snahu stále dost podobný a asi to bude tím, že mě prostě pokaždé chytnou za uši podobné nálady, toho se už asi nezbavím. Nicméně se snažím měnit a odlišovat v rámci svého vkusu. Ale vyloženě plánek, jak bych každou skladbu konstruoval, nemám. Občas to jde shora dolu, zleva doprava a jindy zas naopak.“

Nové album Vzduchoplavec potvrzuje odklon od drum´n´bassu, který dřív tvořil těžiště Kubatkovy tvorby. Ke slovu se ve stále větší míře dostávají klidnější tempa a deephouse, barevnost Vzduchoplavce přitom mimořádně příznivě tónují přizvaní hosté. Vokál ve dvou případech (Hvězda, Jedničky a nuly) obstarává Šampon z indiepopových Sporto, po jedné skladbě si pěvecký part střihli Zeurítia (Born Of Water) a Volenet z projektu Prince Of Tennis (Parent´s High), který přispěl i kytarou. „Spolupráci s vokalisty si vážně moc cením, byla to relativně nová zkušenost. Všichni jsou Češi, album je tak stoprocentně domácí záležitost. Většina skladeb se dá označit jako poslechová elektronika, i když si myslím, že stále velice rytmická, s výraznými prvky. Na albu jsou tři tanečnější věci, ale pořád jsem myslel na posluchače v křesle, takže doufám, že se budou bavit i s šálkem čaje v ruce“, glosuje Jakub, který vedle djingu cizeluje i živou podobu svého projektu. A zmínku si zaslouží i Matouš Godík aka ZKA4T, který album smíchal a masteroval.

A proč vlatně Vzduchoplavec? Za všechno vlastně může dárek od Jakubovy přítelkyně Hanky, která mimochodem stojí za původní výtvarnou ideou a zpracováním obalu, který dotáhl do konce DJ Rudeboy. Ale nutno dodat, že příznačnější název pro své druhé album si Kubatko ani nemohl vybrat – vzdušný živel je na něm všudypřítomný. Vzduchoplavec je lákavá aviatická pozvánka. Lano se odvazuje, pytle s pískem putují přes okraj koše. Nastoupíte?

Kubatko – Vzduchoplavec
1. Intro
2. Born of Water feat. Zeurítia
3. Bicycle Boy
4. Hvězda feat. Šampon
5. On a Paper Plane
6. Jedničky a nuly feat. Šampon
7. The Robot Sits Overthere
8. Golem
9. Parent´s High feat. Volenet
10. Peacock Feathers
11. Starscream
12. With the Birds
13. Vzduchoplavec
14. Lost in the Paper World
15. Outro

Album Vzduchoplavec vychází 6.prosince ve spolupráci s Radiem 1 91,9FM na značce Quazi Delict Records.

www.kubatko.info

Dodal: Aleš Tůma
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika