Jazzový wu-tang clan z norských fjordů

Jazzový wu-tang clan z norských fjordů

21. 02. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Co jsou v hiphopu Wu-Tang Clan, to samé bez nadsázky platí v nujazzu pro Jaga Jazzist. Stačí spočítat skladby, na nichž současní nebo bývalí členové fenomenální norské skupiny nechali stopu. Ten součet je ohromující, čítá přes tři sta nahrávek různých světových těles.
Potřebuje někdo další argument, proč je každé album Jaga Jazzist událost, která je připoutá k turné na několik desítek měsíců, tak jako v případě jejich poslední desky One-Armed Bandit?

Na rozdíl od Wu-Tang Clan ale Jaga Jazzist kráčejí neustále vpřed. Jsou zosobněním moderního pojetí jazzu, na první poslech nesourodým těkajícím mixem mnoha hudebních žánrů, na druhý ten druhý ale posluchače ohromí jasná a hutná jazzová linka valící se dopředu jako rozbouřená řeka. I proto už téměř deset let patří do prestižního katalogu britského labelu Ninja Tune.

jaga jazzist

Jaga Jazzist jsou velkou kapelou malých pódiích. Někdy je až s podivem, kam se tato desetičlenná parta se svými více než třiceti nástroji poskládá. Základ tvoří sourozenecké trio Lars, Martin a Line Horntvethovi. První dva jmenovaní bratři kapelu založili už v dorosteneckém věku před sedmnácti lety, sestra Line se přidala později. O Martinovi a Larsovi se málo ví, že také působí v poprockové skupině The National Bank, která je v jejich rodném Norsku ještě populárnější než Jaga Jazzist.

Pozornost na sebe strhli hned prvním oficiálním albem A Livingroom Hush v roce 2001, poté, co ho britská rozhlasová stanice vyhlásila jazzovým albem roku. Od té doby Jaga Jazzist vydali další tři nahrávky, poslední loni v lednu. Po What We Must v roce 2005 kapelu postihla tvůrčí i personální krize, kdy se Lars a Martin nedokázali shodnout na dalším směrování kapely. Na chvíli ji proto zmrazili a věnovali se vedlejšáku v The National Bank. Po čase se ale zavřeli do hlubokých skandinávských lesů a nahráli fiktivní vikingských soundtrack One-Armed Bandit, který už druhý rok propagují na turné.

Jednorukým banditou se Jaga Jazzist vrátili do ryze nujazzových tanečních vod, které na čas opustili předchozím, lehce experimentálním albem What We Must. Ostatně i prodeje posledního počinu jsou z komerčního pohledu pro kapelu mnohem veselejší. Kapelník Lars desku to připisuje faktu, že "bandita" je nejotevřenější ze všech dosud vydaných alb. Jaga Jazzist znovu poletují mezi free-jazzem, drumandbassem, elektrem a rockem.

www.cnfrnc.cz

Dodal: Pavel Eichler, Barometr
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CONFERENCE

Čtvrtek 24. 3. 2011
Vstup: do 28.2. 560,- od 1.-24.3. 640,-
Vystupují:
Jaga Jazzist, Ghonzales, Rudeboy
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika