Bbarak právě v prodeji

Bbarak právě v prodeji

16. 01. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
BBR si nedal pauzu ani na Vánoce, aby vám mohl v Lednu přinést další várku hip hopu na osmdesáti stranách. Už minule jsme přinesli změny v grafice, kontrolujte další posun, znovu plakát (Snoop Dogg / The Fugees) a definitivně nové logo.
BBR si nedal pauzu ani na Vánoce, aby vám mohl v Lednu přinést další várku hip hopu na osmdesáti stranách. Už minule jsme přinesli změny v grafice, kontrolujte další posun, znovu plakát (Snoop Dogg / The Fugees) a definitivně nové logo.

Dlouho jsme řešili, koho na titulku. Fugees byli jasní favoriti, když máte přislíbený rozhovor s někým, kdo prodal o půlku více desek než žije lidí v naší zemi (a že kurva dobrých desek) a chystá po letech letoucích reunion, není co řešit. Jenže to vy vám nesměli jako dárek k Jéžišku ten rozhovor několik hodin před jeho proběhnutím zrušit. Tradiční „inventurní“ téma, k němuž Leden každý rok provokuje nastoupilo tedy místo trojky z Jersey. Kanye vydal svojí desku, vzkřísil Commona z hippie snění… Jenže The Game vydal podle nás desku roku – a navíc je štramák. Co ale tedy nakonec najdete uvnitř časáku, z jehož obálky se na vás mračí Game?

Rekapitulace rapového roku 2005 – jednoznačné téma číslo jedna. Rok s pětkou na konci byl v novém tisíciletí zatím na výborné desky jasně nejúrodnějším a slovo „klasika“ se nikdy neskloňovalo tak často – naše redakce se v několika subjektivních pohledech ohlíží přes rameno a vybírá pro vás právě ty jejich nej. Samozřejmě mluví především o USA (Common, Kanye, Game, Cage, GZA & Muggs, DangerDoom, Little Brother atd atd), ale i o deskách, událostech a koncertch domácích. A k tomu pro vás Tuco navíc zpracoval i velmi podrobný průřez událostmi na stále populárnější scéně anglické.

Fugees nám sice neposkytli slíbený rozhovor a s ním zrušili i tiskovku, svůj Bratislavský koncert ale naštěstí podruhé zrušit nelajsli a dorazili v plné sestavě (a téměř plné síle). Přesvědčili před svým ohlašovaným návratem s novou deskou? To se dočtete v našem z dvojího pohledu psaným reportem.

Fort Minor – když slyšíte, že Mike Shinoda z Linkin Park vydal hiphopové album, dost možná se vám chce někomu rozdrbat gytaru o hlavu. Kalkul je asi to první, co člověka napadne. Na druhou stranu nesbírá deska The Rising Tied po světě vůbec špatné recenze, naopak. Jak to tedy vlastně je? Na to se snažíme odpovědět v našem článku i recenzi.

Heltah Skeltah dali začátkem prosince v Radosti velmi silný koncert. Druhý den jsme s nima oběma – Sean Price i The Rockness Monsta udělali rozhovor. Taky silný zážitek, i když možná trochu v jiném smyslu silný, než byste čekali… Ale pobaví vás určitě.

Paul Wall – za rok ’05 asi nejlepší vývozní artikl party Swishahouse. Bílý týpek, který nejen že byl ve správný čas na správné desce jako host (krom Jižanských parťáků dává i s Kanye Westem v “Drive Slow“), ale vydal i vlastní desku People’s Champ. Věděli jste, že na rozdíl od většiny rapperů občas dost šílené šperky nejen nosí, ale i sám vyrábí? Včetně nejmastněšjích grillů? Tak si musíte přečíst Jasonův profil, doplněný o Tucovi fakta o crunku.

Krom profilů a rozhovorů s konkrétními kapelami jsme se vám rozhodli přinášet i články, sledující jevy na scéně. Nejnovějším z nich je kousek Co má hip hop společného s drum and bassem od Dan7Apea. Věřte, že našel mnohem zajímavější paralely než „dnb je vlastně zrychlený hip hop“. Před čtením se ujistěte, že nemáte doma mouchy, pač tohle se čte s otevřenou pusou. Přesvědčte se sami.

Tím, že v hledáčku nemá konkrétní kapelu podobný článek – Hovězí kronika beefů, se minule uvedla stručným intrem. Tentokráte načne americké maso hody – historicky prvním velkým a známým beefem mezi Juice Crew z Queensu vs Boogie Down Productions z Jižního Bronxu. Ale hlavně vůbec největší beef historie, kdy proti sobě stála celá pobřeží East vs West, na čele se dvěma nejvýraznějšími labely – Bad Boy a Death Row a který na svém konci zanechal dva zavražděné rappery – Tupaca a Biggieho. Sleduj fakta z druhého pokračování Hovězí Kroniky.

Mimo pravidelné menu najdete v novém čísle ale i několik dalších rozhovorů a profilů. Slovenská producentská dvojka Abe & Grimaso hlídá záda Petržalskému dorostu H16. Kev Brown, který se předvedl i předloni v Praze na společném koncertu s Bahamadiou a proslavil svou remixovou verzí Jay-Zho Black Alba vaří beaty také, ale v Améru. A chlápek jménem Adeem se zase může jako jediný na světě pochlubit, že vyhrál více jak jednou freestyle battle na největším Americkém hiphopovém festivalu - Scribble Jam. Více se o nich všech dozvíte jen na našich stránkách.


A jsme u pravidelných rubrik:
Jako velmi silné vykročení do roku ’06 mohou své lednové hvězdy považovat jak v sekci Rhytm & Blues, kde se tentokráte představí Mary J. Blige právě vydávající vysoce ceněné album The Breakthrough, stejně jako reggae a dancehallu věnovaná rubrika Jah Live, poněvadž tam se zase představí jeden ze synů Boba Marleyho - Damian „Jr.Gong“ Marley, jehož deska Welcome To Jamrock svým úspěchem dalece přesáhla hranice reggae.

Wax – sekce věnovaná vinylovým jezdcům se také může pochlubit zajímavým matrošem. Excess je jméno v poměru k hbitosti prstů neuvěřitelně tlustého chlápka, člena party Ned Hoddings, považovaného za jednoho z nejlepších turntablistů na světě. Až se dočtete, na jaké hudbě začínal, budete se ptát: „Cože?“ Na „dotazníkovým způsobem“ představující stránce Hey DJ tentokrát najdete „brita s hlavou žánrům otevřenou“ jménem James Hyman. Mít pozici jako on (má léta pořad na rádiu, byl velice silnou pákou na MTV atd atd), aniž by vám to vlezlo na mozek, to už chce být opravdu formát. A jelikož se v polovině prosince odehrálo v Praze i světové finále nejprestižnější DJské soutěže na světě – ITF World Finals, nemůže vás minout stránkový report, s pohledem „do zákulisí“. Spíš než za plentu backstage se ale koukneme za masku battle zabijáků a pohled co se naskytne…

Back In Black – tentokrát představí geniálního slepého klavíristu Stevie Wondera a jeho neuvěřitelnou kariéru.

Ve studiu s… - krátká, svižná, odsýpající rubrika se nedrží jen studií ve smyslu natáčení alb. Tentokrát se tak třeba postavila za kamery 5.Elementu a nasála atmošku jediného hiphopového pořadu v Čechách.

De La Europa – v Evropských rubrikách máme tentokrát netradičního zástupce z netradiční země. Norsko vám asi přijde jako spíše místo svetrů se Sobem než země hiphopové produkce. White Shadow vás ale přesvědčí, že se to dá kombinovat.

Label – Aggro Berlin. Je třeba něco dodávat? V US mají na kontroverzi 50 Centa, v Německu perverzního Sida v železné masce, trochu fašo Flera s orlicí na ruce a zbytek agresivních kluků ze Západního Berlína. Jejich příběh najdete u nás.

Break dance – „pružný teplákovky“ najdou ve své rubrice také jakousi „inventuru“, sčítající plusy a mínusy uplynulé sezony, kontrolujte všechny ty hlavy a vrtulníky a air tracky spolu s LayDeem.

Graffiti – krom fotek aktuálních věcí z města se můžete těšit i na rozhovor s jednou z aktuálně nejaktivnějších crews – PWR.

Protože nejen vážným hiphopem živ je člověk, najdete u nás i stránky na rozptýlení – jednak to je třeba stránka tipů o snowboardingu, která se tentokrát koukne na situaci u nás doma. Špindl a Pec najde i lyžař co má místo hůlek jednu, o něco delší a bílou. Proto vám spíš doporučí menší, méně známá, ale o to lepší místa, kam zajet. A nově u nás najdete fotoromán. Můžete buď „frontovat“ a drsnit nebo se pobavit, je to na vás.

Již minule posílila i naše „stylová“ část magazínu. Pasta do nového čísla podle hesla AMO „byť originál je treba“ zpracoval téma kšiltovek – „mesh hats“ nebo „trucker hats“. Zjisti si tam, jak nemít na mejdle stejnou New Eru s „lázeňská oplatka“ kšiltem jako všichni ostatní. Tucův seriál pro závisláky na keckách – Sneaker Addict dospěl k „Nikám s bublinou“, první půlce jeho nejoblíbenějších Air Maxů. A samozřejmostí je i sloupek Style Index se stručnými novinkami „z oboru“.

Recenze – přestože je přelom roku poměrně okurkovou sezonou, povedlo se nám dát dokupy menu, kde se dá vybrat – mezi alby první recenzí měsíce roku ’06 dostává instrumentální deska z Detroitu - J Dilla aka Jay Dee: Donuts a dále tam najdete třeba Get Rich Or Die Tryin Soundtrack, Eminem: Curtain Calls, Paul Wall: People’s Champ, kompilace Nejbr Hip Hop Mix, Fort Minor: The Rising Tied, pak i recenze na DVD (Kontrafakt: Murdardo Mulano Tour a basketové And1), filmy, singly a dema.

To vše a ještě více najdeš jedině v BBARÁKU # 48 – prvním hiphopovém časáku roku 2006 u nás, který zase najdeš na pultu svého oblíbeného shopu nebo trafiky právě teď. Kontroluj ho!



0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika