FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Gurmán festival nabídne gastronomický zážitek

Gurmán festival nabídne gastronomický zážitek
24. 03. 2011   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Přes 20 restaurací, 15 pivovarů, zahájení chřestové sezony, kuchařské a barmanské exhibice, ochutnávky výjimečných vín, cizokrajné kuchyně, soutěže v přípravě kávy i farmářský trh chystají letos organizátoři druhého ročníku festivalu Gurmán, který proběhne první květnový víkend ve Festivalparku v Hradci Králové.
Hlavním tématem festivalu zůstává dobré jídlo a kvalitní pivo. Návštěvníci se mohou těšit na degustační porce vybraných regionálních restaurací, mezi kterými nebudou chybět vítězové loňského ročníku - restaurace Duran a Na Hradě z Hradce Králové a Řeznictví Uhlíř Jaroměř – ani několik slibných gastronomických objevů. Ve spolupráci s Makrem připravujeme návštěvnickou soutěž v loupání chřestu a zahájení chřestové sezony. Na své si přijdou i milovníci masa, pro které budou mistři grilování ČR připravovat lahodné steaky ze 40 dní uzrálého českého hovězího. Pro kuchaře, barmany a číšníky, kteří přijdou v čistém profesním úboru, je vstupné na festival zdarma.

Přirozeně nebudou chybět ani kuchařské exhibice, o které byl při loňském ročníku Gurmán festivalu obrovský divácký zájem. Návštěvníci se mohou těšit na tipy a triky od nejlepších českých šéfkuchařů, jako je Jan Punčochář (Restaurant Le Terrior), Roman Paulus (šéfkuchař hotelu Alcron a Kuchař roku 2009/10), Radek Šubrt (restaurant Amade), Mirek Kalina (Kuchařská pohotovost), Václav Frič (PRAKUL), Petr Stádník (Makro), Marek Svoboda (Nowaco). Nebude chybět ani nekompromisní Zdeněk Pohlreich (Restaurant Divinis a Imperial), nebo jeho kolega z reality show Na nože, neúnavný propagátor kvalitní stravy a zakladatel PRAKULu Roman Vaněk, který diváky pobaví přednáškou o nešvarech a zlozvycích v restauracích. Letošní novinkou bude dražba mistrovsky připravených pokrmů, jejíž výtěžek poputuje na dobročinné účely.

gurmán
Podívejte se na fotky z loňského ročníku

„Chceme lidem představit naše špičkové kuchaře, kteří by měli konečně vyjít z anonymity svých kuchyní a stanout v centru pozornosti, kam po právu náleží. Je na čase v lidech zbořit vžité představy, že kuchař je umaštěný a tupý tvor pohybující se v kuchyni. V zahraničí jsou nejlepší kuchaři lidmi zbožňováni a médii hýčkáni stejně jako hvězdy show byznysu, s nímž má kuchařské řemeslo mnoho společného.“ říká Ivan Vodochodský, který se na organizaci festivalu podílí. „Proto jsem šťasten, že na letošní Gurmán festival přijal pozvání můj kamarád a učitel, první a zatím jediný český držitel nejvyššího kuchařského ocenění - michelinské hvězdičky, šéfkuchař Pavel Pospíšil, který má svůj skvělý restaurant Pospisil´s Krone v německém Bühlu. Pavel vloni přiletěl i se svým týmem soukromým letadlem festival pozdravit, lidé ho nadšeně uvítali, on si dal pár ochutnávek a s příslibem, že se tu příští rok ukáže, zase odletěl. No a své slovo splnil.“usmívá se Vodochodský.

Zapíjet se bude vybranými pivy z nabídky patnáctky pivovarů, k dispozici budou piva světlá i tmavá, vydatná i lehká, silná i nealkoholická, ovocná, speciální, kvasnicová…, zkrátka každý pivovar přijde s tím nejlepším, co vaří. Festivalová menu jednotlivých podniků se již připravují a na webových stránkách festivalu (www.gurmanfestival.cz) budou v průběhu dubna postupně zveřejňovány.

gurmán

V rámci doprovodného programu se opět představí nejlepší baristé a soutěž Barista Open, kterou doprovodí nejrůznější přednášky o přípravě kávy, její kvalitě a působení na zdraví. „Káva letos dostane ještě více prostoru než minulý rok, stejně tak tomu bude u vína, kterému věnujeme celý hangár. Jednou z dalších novinek, která zpestří letošní nabídku, bude Svět na talíři, perličky z cizokrajných kuchyní, kterým poprvé věnujeme vlastní prostor. Zajímavá bude sobotní prezentace partnerského slovinského Novego mesta, kde ochutnáme speciality jako víno Cviček nebo pražen krompir, což jsou pečené brambory.“ říká Ivan Vodochodský. Návštěvníci mohou načerpat inspiraci při sledování filmů s gastronomickou tématikou, které byly oceněny na Mezinárodním festivalu gastronomických filmů a pořadů Znojemský Hrozen. Děti se mohou vyřádit v hlídaném dětském koutku plném kreativních dětských her.

Dodal: Martin Boltík
GURMÁN FESTIVAL

GURMÁN FESTIVAL

Sobota 30. 4. 2011 až Neděle 1. 5. 2011
dvoudenní 150/jednodenní 90 na místě 170/100
Vystupují:
Jan Punčochář, Roman Paulus, Radek Šubt, Mirek Kalina, Václav Frič, Petr Stádník, Marek Svoboda, Zdeněk Pohlreich, Roman Vaněk a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |