Kalendář koncertů 5/2011

Kalendář koncertů 5/2011

03. 05. 2011  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Květen jsou mimo jiné: Arms and Sleepers na evropském turné se zastávkou v Praze, nová klubová noc v MeetFactory a Mount Kimbie, ambient pro fajnšmekry v rámci Infinity Music nebo hořká rocková tečka s Queens of the Stone Age. Více informací v článku.
7. 5. - Arms and Sleepers (Strahov 007)
Na strahovské Sedmičce se podruhé představí pražskému publiku duo Max Lewis a Mirza Ramic, kteří si říkají Arms and Sleepers. Jejich laptopové snění cinklé zvukem kytar, xylofónu a kláves není působivé jen na deskách (Black Paris 86, Matador), ale dokáže strhnout i při koncertech. 13. května navíc vychází A&M nové album s názvem The Organ Hearts (singl Tusk zremixoval Helios). První květnovou sobotu je zastihnete spolu s jemným Dné ve strahovské Sedmičce, krátce nato už budou v Asii. Takže neprošvihnout.

10. 5. - Mercury Rev perform Deserter´s Songs (Roxy)
Mercury Rev jsou další neprofláklou událostí v květnu. Z původně experimentálních psychedeliků á la Pink Floyd se během 90. let vyloupli rockeři, kteří to dotáhli nejvýše s albem Deserter´s Songs. To zaměřilo roztěkanou energii kyselinového tripu do jednoho bodu a vyneslo je na špičky evropských hitparád – své udělal vysoce položený hlas frontmana Jonathana Donahue, zlidovění projektu a také rozhodnutí to celé zabalit. Poslední deska a šlus. Jenže ouha, plány nevyšly. Po více než deseti letech jsou Mercury Rev zpátky a v Roxy budou hrát právě skladby ze své nejslavnější desky.

17. 5. - Mountains (Palác Akropolis)

Music Infinity tento měsíc: v Paláci Akropolis vystoupí dvojice Brendon Anderegg a Koen Holtkamp, zjednodušeně Mountains. Koen nedávno vydal své druhé sólové album natočené ve včelím úlu a nahrávání „přírodních“ zvuků (tzv. field recordings) nepoznamenává jen jeho tvorbu. Na svých deskách Mountains kladou jednu vrstvu zvuků na druhou, doplňují je zvukem klasických hudebních nástrojů a vůbec nechávají si hodně záležet, aby se cesta do jejich hypnotického světa podobala výletu Alenky do králičí nory. Výjimkou na deskách Mountains nejsou ani zmixované nahrávky večírků překryté vrstvami dalších zvuků; drones nebo táhlé kytary, zdeformované do podoby jakéhosi akustického spreje.

21. 5. - Mount Kimbie (+ Kubatko, Subject Lost)
Přenašeči dnes už kompletně zmutovaného dubstepového viru musí skákat radostí. Nám ostatním zbývají jen holá fakta. Dvojice Dom Maker a Kai Campos, aka Mount Kimbie, zahrají v Praze. Odvážní chlapci, co se druhdy nebáli vyznat ze své lásky k Yeah Yeah Yeahs nebo TV On The Radio, vystoupí v rámci nové klubovky MeetFactory s názvem Education. Na dlouho očekávaném debutu s názvem Crooks & Lovers z roku 2010 se vytasili z odzbrojující upřímností: přirovnat do nebes vynášené album k místu, kde prostě a jednoduše funguje veřejná doprava, je tak trošku drzost. Copak dneska někoho zajímá veřejná doprava, ksakru? Hudební výchova v Čechách.

29. 5. - Queens of the Stone Age (KC Vltavská)
Co všechno se dá stihnout za 14 let? Spousta věcí. Můžete postavit barák a založit rodinu. Může se z vás stát milionář. Anebo bezdomovec. No a taky můžete natočit 5 masivních alb, získat zástupy fanoušků, vyzkoušet všechno od koksu až po tér a vědět, že vás zná půlka světa. To je ve zkratce příběh Queens of the Stone Age. Josh Homme a Nick Oliveri se dali dohromady na konci 90. let a po stejnojmenném debutu natočili společně s dalšími (Mark Lannegan, Alfredo Hernández, Dave Grohl) platinové hard rockové desky Rated R (2000), Songs for the Deaf (2002) nebo Era Vulgaris (2007). Homme se sice vzpírá zařazení Queens pod nálepku stoner-rock a sám kontruje termínem robot-rock, v důsledku je to ale jedno, protože i po 14 letech je všechno na tom správném místě. Aktuální šňůra navazuje na re-edici prvního eponymního debutu a vede i přes Prahu.

Ostatní koncerty v květnu: 3. 5. Lenka (LMB) / 4. 5. Diplo (LMB) / 8. 5. Handsome Furs (Strahov 007) / 17. 5. United Flavour (LMB) / 12. 5. Klagenfurt (Rock Cafe) / 12. 5. Sunflower Caravan (Roxy) / 12. 5. Soft Machine (LMB) / 14. 5. Sade (02 Aréna) / 19. 5. Daniel Higgs (A Studio Rubín) / 24. 5. Crystal Fighters (MeetFactory) / 25. 5. Sophie Hunger (Palác Akropolis) / 25. 5. Načeva, Priessnitz (LMB) / 27. 5. Black Heart Procession (Dobeška, Praha) / 31. 5. UJD (LMB)
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika