Enrico & Rogers: Jsme specifický klub

Enrico & Rogers: Jsme specifický klub

10. 05. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (8)
Přinášíme vám zajímavý rozhovor s Enricem a Tommy Rogersem k pátečním 10. narozeninám Studia 54. Enrico je zakladatelem klubu a Tommy Rogers zde působí téměř 3 roky. Tito pánové nám poodhalili klubovou historii, atmosféru tamních afterparties a představili nám své plány na letošní léto a blízkou budoucnost.
V souvislosti s páteční oslavou 10. narozenin Studia 54 jsme vyzpovídali dvě vůdčí postavy tohoto klubu - Enrica a Tommyho Rogerse. Ještě než vyrazíte na velkolepou narozeninovou oslavu do Studia 54, přečtěte si tento zajímavý rozhovor.

Kde se před lety zrodila myšlenka afterklubu, což byl jistě v této porevoluční době u nás doposud neznámý pojem?
Enrico: Ty začátky byl opravdu underground, co si ale z té doby pamatuji je, že jsem poprvé hrál na afteru v roce 94 nebo 95 v klubu X nebo-li Sluníčku,což byl tenkrát jeden z mála klubů v centru Prahy konkrétně v Dětském domě na Příkopech. Byl jsem tehdy rezident v pražském Musicparku a ráno v 6 hodin jsem se přesunul s partou na pěší zónu na Příkopy a po schodech dolu s kufrem desek na zádech do klubu, kde na mě dýchla nezapomenutelná atmosféra rozjetého mejdanu. Tmavý klub plný mlhy, jeden velký stroboskop puštěný naplno a dva scannery v rozích klubu. Dj hrál z klece a to vše doplňoval kvalitní soundsystém, který burcoval asi 600 tančících. Hraní mě nadchlo a byl to nezapomenutelný zážitek, který se do mě zapsal a trvá dodnes.

Jaké byly začátky Studia 54 ?
Enrico: Začátky Studia se dají datovat asi 15 let zpět, kdy na Husitské ulici Braun, Gonza a partička okolo otevřela klub Dreamnation, který po několika letech změnil vedení i jméno. Až po té jsem do klubu vstoupil i jako spolumajitel. Už si nepamatuji, za jakých okolností se klub přejmenoval na Studio, ale protože bylo číslo popisné 54, tak se to pravděpodobně spojilo dohromady a vzniklo Studio 54.



To byly začátky Studia 54 v Praze. Pak přišla výpověď od majitele a klub se zavřel. Novodobá historie se datuje 10 let zpět, kdy jsem v Annonci našel inzerát na pronájem suterénu v Hybernské ulici, Přivzal jsem do toho Marcela Krejzu aka dje MarcoSe a otevřeli jsme novodobé Studio. Měli jsme ale smlouvu pouze na suterén a to jen na víkendy.

Pak už je to známá písnička. Po 5-ti letech odešel Marcel a tím mohlo Studio investovat do změn k lepšímu. Po dalších dvou letech jsem uzavřel dlouhodobou smlouvu s majiteli o pronájmu i s horním patrem, přizval jako společníka Adama aka Tommyho Rogerse a udělali jsme rekonstrukci horního patra .Poslední tři roky vedeme Studio společně a chystáme rekonstrukci dolního patra, WC a dj pultu.

Za deset let existence tohoto afterklubu se na lineupech objevily desítky, možná i stovky Djs, vzpomenete si alespoň na pár zásadních jmen, které pomohly vytvořit tento bez nadsázky fenomén české taneční scény?
Enrico: Vzhledem k tomu, že produkci jsem dělal i ve starém Studiu a kromě doby, kdy jsem spolupracoval s Pavlem Koudelkou (djem Rajuem), jsem vždy na program dohlížel a mohu říci, že se tolik dj's zase nevystřídalo. Koukni na line-up a uvidíš, že spoustu rezidentů u nás hraje déle než pět let. Kdybych měl vzpomenout na zahraniční tak to jsou například Hoxton Whores, Jaydee, Norman Doray, Arno Cost a jiní.  My jsme ale trochu specifický klub, který si vychovává svoji juniorku a preferuje české dje, které nikdo nezná do doby, kdy hrají právě u nás. Těm patří dík největší,protože rezidenti Studia patří v Čechách ke špičce a přitom si na nic nehrají, mají rádi mejdany a vše co k nim patří.

Tommy Rogers: Ano je to pravda. Těch djs' bylo opravdu spousta a když vzpomeneme pár jmen jako je Lee Dagger, který byl 3x nominovaný na nejlepšího remixéra světa a tento velmi příjemny angličan se do Studia 54 stále rád vrací a pokaždé, když je v Praze, vyžaduje hraní u nás. Dále Les Schmitz - rezident nejlepšího klubu na světě Amnesia Ibiza, který byl podle časopisu Mix Mag zvolený jako nejlepší Ibiza resident a atmosféru ve Studiu 54 přirovnal k atmosféře v Amnesii. Mimo nich u nás vystoupil například Arno Cost, AlanX , Mark Dynamix, Murat Killic nebo Norman Doray a to jen jen hrstka star dju, kteří u nás hráli.

Afterparty ve Studiu 54 jsou unikátní nejen svou atmosférou, která dokáže člověka doslova pohltit, ale hlavně různorodou sortou jejich návštěvníků. Jak lze vůbec charakterizovat návštěvníka Studia 54?

Enrico: Ha,to je dobrá otázka. Věk 18-70 let, ženy, muži, ufoni, povolání malíři pokojů ale i kardiochirurgové. Prostě všichni ti, co chodí na párty a mejdany všeho druhu. Pak je to jedna specifická skupina a to jsou ti, co pracují v noci o víkendu a chtějí si ráno trochu užít a zapařit. To jsou především djs, barmani a barmanky nebo tanečnice.

Tommy Rogers:Lidé co se umí a chtějí bavit všech národností a kteří ví, že se jim dostane té nejlepší house music a atmošky v naší metropoli. Za ty roky se do Studia vrací spousty cizinců a již několikrát jsme měli možnost potkat lidi, co byli před třemi lety v Praze, navštívili Studio, přijeli znovu a říkali, že se nejvíc těšili až si zakalí opět tady. Tohle nám samozřejmně dělá obrovskou radost a jsme velice rádi, že se o nás čím dál tím častěji mluví i v zahraničí.

tommy enrico

Aktivity Studia 54 se postupem času přenesly i do podoby účasti na velkých festivalech a halových eventech. Jaká je historie i budoucnost těchto aktivit?
Enrico: Historie spojení našeho klubu a festivalů je stará jako Studio samo.Jako dj Enrico jsem hrál na všech větších festivalech u nás a protože jsem se například podílel na prvních dvou Creamfields v Roudnici a ještě předtím na párties v KC Karlov Benešov, tak byl jen krůček od toho udělat kromě afterparty po festivalu i svoji vlastní stage na nějakém eventu.

V roce 2002 jsme na třetím Creamu v roudnici postavili stage, která byla hodnocena jako jedna z nejlepších na tomto fesťáku.Od té doby máme pódium nebo stan každý rok na nějakém open airu a hodláme v tomto trendu pokračovat.Je to vlastně i velké plus pro promotéry, protože lidi co na nás chodí, se dokáží náležitě bavit a tak tržby na barech u Studio stage jsou vždy největší a proto jsme jako Studio žádaní.

Tommy Rogers: Studio 54 velmi úzce spolupracuje s organizátory největších eventů jak halových, tak i open airových. Jedná se o dnes již legendární Macháč, Pleasure Island, Svojšice, Cosmic Trip nebo halový parties jako je Sensation White, Transmission, Tiesto, Paul Van Dyk. Co se budoucnosti týče, tak se zrovna chystáme na letní sezónu a to konkrétně na Svojšice a Macháč.

Zhruba před dvěma lety začalo Studio 54 pořádat své vlastní párty v prestižním pražském klubu Mecca, na kterých vystoupily i hvězdy světové taneční scény a staly se jedny z nejnavštěvovanějších párty v Praze. Co můžeme očekávat do budoucna od Studio 54 Nights?
Enrico: Mecca je velice příjemný klub který má akorát kapacitu na naše Studio akce. Myslím, že propojení Meccy a Studia je krok, který posunuje oba kluby dopředu. Děláme party pro normální lidi za normální peníze a myslím, že vstup 190,- Kč ke kterému dostaneš mixované a hlavně lisované cd s programem je cena, která je opravdu dobrá. V tomto trendu budeme samozřejmě pokračovat. Vždy jsme kladli důraz na české dje, kteří hrají ve Studiu a možnost prezentovat jejich styl v Mecce je pro nás přínosem.

Pojďme k těm, kdo se asi největší mírou zasluhují o skvělou atmosféru tohoto dles již legendárního afterklubu, tedy k Djs. Podle čeho si vybíráte své residentní Djs?

Enrico: Musí dobře hrát, mít cit pro atmosféru, dělat i svou muziku a hlavně musí být dobrým člověkem. Nemůžeme mít v týmu někoho, kdo nám nesedne. Všichni můžeme zajít dohromady na pivo a v tom je síla Studia. Jsme kolektiv a u nás si jsou všichni rovni. Hraje u nás kolem třiceti dj's a všichni se navzájem znají.

Chodí nám týdně několik dem a nabídek od kluků i holek, co by u nás chtěli hrát, ale poslouchat to všechno je časově náročné, Jsem ale rád, že se snaží a mají opravdu zájem o to se někam dostat. Nyní máme stop stav a pokud někdo neodejde sám, nemůžeme vzít nového dje.

Tommy Rogers: Dj ze Studia 54 musí mít vše, co dj má mít. Samozřejmě musí splňovat dobrý mixing, výběr hudby, komunikovat s publikem, prostě jednoduše být hotovým djem! Máme maximálně plný stav dj's a měsíčně nám chodí spousta cd mixů a biografií s žádostí o možnost zahrát si u nás, ale bohužel máme stop stav.

Na chvíli odbočme a přejděme k vám dvěma osobně. Minulý rok jste měli možnost zahrát v nejlepším klubu světa – Amnesia Ibiza a tím vaše zahraniční návštěvy a úspěchy Djs Tommyho Rogerse a Enrica zdaleka nekončí. Jaký je rozdíl mezi párty u nás a ve světě a kde všude jste již byly?
Enrico: Tak rozdíly jsou,ale ne až tak velké, jak by se mohlo zdát. Parties u nás si neužiji tak jako v zahraničí, protože většinou u nás buď děláme after nebo máme stan a do toho hraní a podobně. Takže vlastně musím pořád fungovat a to nejde skloubit s kalením. Kdežto v cizině odehraji set a můžu si zapařit a užít si to jako všichni ostatní clubbeři. Jinak za poslední rok jsem hrál v zahraničí na originál Fool Moon party v Thajsku na Koh Pan Ganu,pak v nejlepším klubu střední Ameriky ve Vertigu na Kostarice, v Panamě v Boca Del Torro, samozřejmě na Ibize v Amnesii a také na Slovensku, které mám opravdu rád.

Tommy Rogers: Ano. Dostalo se nám té cti a byli jsme pozvání do Amnesie na Ibize zahrát v čtyřikrát zvoleném nejlepším klubu světa. Je to zkušenost obrovská a nezapomenutelná! Pro dje zahrát si v Amnesii je dosáhnout té nejvyšší djské mety a jsme za to velmi vděční!

Rozdíl mezi party u nás a ve světě?

Podle mě ten rozdíl není tak velký. Lidé chtějí chodit na mejdany všude a tak to i vypadá. Možná třeba na Ibize je kouzelné, že vstupné do klubů je 40 až 90 euro a nikdo nemá problem s tím to zaplatit a jde s myšlenkou, že si party užije na max a protančí střevíce (smích) . A když se vám takhle dobře naladěných lidí sejde 5.000, tak si dokážete představit tu neskutečnou a hustou atmosféru, která panuje v klubu. U nás se spousta lidí rozhoduje zda-li zaplatí za vstup či ne. U nás se to vstupné řeší daleko víc, ale to k tomu už patří. Osobně jsem za uplynulý rok vystoupil například v Pacha London, WMC v Miami, v klubu Fire London nebo The Whitehouse - London.

Blíží se léto, doba festivalů, velkých tanečních akcí. Kde všude se můžeme těšit na stage s logem Studia 54 a co připravujete na léto?

Enrico: Léto bude opět velkolepé. Začínáme vlastím stanem ve Svojšicích, kde s námi bude hrát i Chris Sadler a bude to opravdu jízda. Budeme mít i stan na Mácháči a to oba dva dny, kdy budeme dělat i after na pláži přímo v areálu. Dále budeme dělat afterparty po festivalu Pleasure Island v Roudnici a mě budete moci slyšet i na samotném festivalu na Impérium stagei. Toto je naše festivalová nabídka na toto léto.

Tommy Rogers: Toto léto čekejte rozhodně naší účast na festivalech Mácháč a Svojšice!

Studio 54 a budoucnost – poodhalte své vize a plány…
Enrico: Jak už jsme zmínili, chystáme dokončení rekonstrukce dolního patra, ale pravidelní návštěvníci vidí ,co všechno do klubu investujeme zpět. Jsme jedním z klubů, který pravidelně investuje větší část peněz zpět do klubu a do zlepšování servisu okolo, webu, zvuku, světel, fotoreportů a podobně. Chystáme také vlastní internetové rádio, na tento rok vlastní kalendář a propagaci klubu v zahraničí.

Tommy Rogers: Po rekonstrukci celého vrchního patra, která proběhla před třemi lety a dokoupení klimatizačních jednotek, se pomalinku chystáme do projektové dokumentace na rekonstrukci spodního patra. V plánu je i koupě klimatizačních jednotech do celého spodního patra.

Kompletní informace o aktivitách Studia 54 naleznete na www.studio54.cz

Dodal: Ondřej Beránek, Studio54
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

10. NAROZENINY STUDIA 54

Pátek 13. 5. 2011
Vstup: 150 Kč
Vystupují:
Loutka, Enrico, Tommy Rogers, Ronny, Subgate, Paco, Béda, Slovak, Pete Walk, Adlet, Richie, Yan Dark, Pietros, Eagle, Veekay, Marty Fish
Další informace
8 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
brazil runner
03. 06. 2011 | 13:51:55
+0 | -0

Studio 54

Nechci nikoho osobne radeji hodnotit, ale Studio je podle me nejvetsi dira v zemi. Nerepresentuje zaprve kvalitni hudbu, bary jsou brutalne predrazene ala vodka za 80,-kc a lidi co tam chodi z 90% tezky odpad. Parkrat jse mtam sice v zaru noci zavital, ale pokazde pri odchodu jsem se zaprisahal, ze sem uz nikdy. Verim, ze to klukum dela penize a respektuji lidi, co je dokazou vydelat, ale PR clanek nahore je skutecne urcen jenom pro lidi co musi byt slep ia hlusi :))))

12. 05. 2011 | 22:35:43
+0 | -0

Bohaček

Tohle mužeš nalhavat součastným studio fandum,ale ne těm kdo ví jak to opravdu bylo.Jseš bez charakteru a bez zábran.Pokud ve STUDIU muže hrát jen dj,který je jak říkaš(dobrý člověk),tak Ty bys tam hrát fakt neměl.
Peter
12. 05. 2011 | 21:34:54
+0 | -0
Vsichni djs rovni???jsi fakt trapnej a dobrej clovek??tak to si me pobavil..
Jana D
12. 05. 2011 | 17:48:05
+0 | -0

Boháček

Ty si nemužeš pamatovat jak vzniklo STUDIO 54,protože si u toho nebyl:o)

Nikoho si nikam nepřizval,ale přisral ses a pak obložil,jestli mi teda rozumíš...

Laktos
12. 05. 2011 | 15:12:07
+0 | -0
Bavime se o vlastni produkci..coz znamena ze ten clovek si sedne do studia a udela track ne ze ho koupi a prilepi stitek... Marshall uz nevystupuje v Proudem M..:D Enrico, Lope nebo P-jay maji neco vydaneho?




12. 05. 2011 | 13:38:21
+0 | -0
To jsou fakt blitky, ....musí dělat vlastní muziku.. Kolik z rezidentů studia ji dělá? a dobrým člověkem? spíš bejt vlezdoprdel, jinak se na české "scéně" nechytáš...
Studio54
12. 05. 2011 | 13:27:22
+0 | -0
Rezidentů, kteří produkují vlastní tvorbu a pravidelně vystupují ve Studiu 54 je určitě více. Jmenovitě pak Pete Walk a Marshall aka Proud M, Béda,Enrico, Tommy Rogers, Subgate, Miquel, Carl Lope, P-jay nebo Peet Sanders. V dalších případech se rezidenti věnují nějakým hudebním nástrojům nebo jsou v této brandži aktivně činní nejen jako dj's....
Laktos
12. 05. 2011 | 09:51:09
+0 | -0
usí dobře hrát, mít cit pro atmosféru, dělat i svou muziku a hlavně musí být dobrým člověkem?????????????



Kdo ze ji tam vsechno dela? Miquel, Beda a Subgate?
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika