The Wombats v listopadu v Lucerna Music Baru

The Wombats v listopadu v Lucerna Music Baru

05. 07. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
The Wombats na letošním Rock for People zazářili a potěšili několikatisícový dav pod pódiem. Ale v hudebním průmyslu mohou velká čísla často přinést opačný efekt. A čísla, která se týkají The Wombats jsou opravdu vysoká.
Jejich debut z roku 2007 s názvem ‘Guide To Love, Loss And Desperation’ dostal platinu. Přes 300,000 kombinovaných prodejů indie dancefloorových hitů ‘Kill The Director’, ‘Let’s Dance To Joy Division’ (vítěz ankety roku 2008 - NME Award for Best Dancefloor Filler), ‘Backfire At The Disco’ a ‘Moving To New York’. The Wombats se stali nejlepším vývozním artiklem města Liverpool za posledních deset let, hráli pro víc než milión lidí a jejich alternativní pop sáhl na vrchol na koncertě v Liverpool Areně pro 10 000 nadšených diváků.

Velká čísla a velké koncerty v kombinaci s dříčskou filozofií typickou pro The Wombats (v roce 2007 odehráli 50 klubových vystoupení po celé Británii během zhruba padesáti dnů) si vybraly svou daň. Turné po USA v roce 2008, které trvalo nepřetržitě osmnáct měsíců, je doslova “zlomilo...fyzicky i psychicky.” “O pár měsíců jsme to přešvihli,” říká Dan. “ Měl jsem problémy s rukama, každý večer mě příšerně bolely, takže už to bylo spíš utrpení. Byl třeba koncert, kde jsem si nepřál, aby na mě kdokoliv koukal. Seděl jsem za bicími v Glasgow a říkal jsem si s pocitem viny, co tam vlastně dělám.”

V létě roku 2008 nahráli The Wombats další dva singly – klasiku ‘My Circuitboard City’ a jejich protivánoční song ‘Is This Christmas?’ a pak se zpěvák Matthew ‘Murph’ Murphy hned dal do skládání nových věcí na druhé album. Ale v jeho novém londýnském domově našel jen samotu a odcizení. Bez vystupování to prostě nefungovalo. “Chybou bylo, že jsem si na koncerty moc zvykl” přiznává, “a když to najednou přestalo, byl jsem nešťastný, že už nejsem na turné a na nové město jsem si absolutně nemohl zvyknout.”

Pár koncertů, které kapela tehdy odehrála, málem skončilo tragédií. Jednou Murph dostal na náledí smyk a obrátil auto na střechu (událost inspirovala písničku ‘Motorphobia’). A během zájezdu do Dubaje se v buggině na písečných dunách málem zabil Dan s přítelkyní. První várka písniček - hudebně těžké, tvrdé a hlučné skladby s depresivními texty, které Murphy v únoru 2009 dodal na gramofirmu, byla přijata s jistými rozpaky. Basový kytarista Tord Øverland-Knudsen to potvrzuje: “ Bylo to jako grunge z devadesátých let, alespoň ty první čtyři písničky. Jako bychom chtěli dostat zpátky veškerou energii.”

V Liverpoolu se pomalu dostávali do formy. Zvuk trochu zjemnili syntezátory a Murphovy klávesy nahradily spoustu kytar. Melodie získaly inovativnější a barevnější podobu. Ve skladbách jste zaslechli nálady jak od Depeche Mode a Echo & The Bunnymen, kombinované s arénovými ambicemi The Killers. Jako kdyby The Horrors hráli coververze Queen. Wombatovský rukopis a chytlavost skladeb ale zůstala a dokonce překonala jejich někdejší hitové pecky z tanečních parketů.

Deska se nahrávala během roku 2010 se třemi různými producenty – vše v Los Angeles– nejdříve producent U2 a REM Jacknife Lee přinesl svou preciznost do ‘Anti-D’, pak jim vypomohl Eric Valentine s ‘Tokyo (Vampires And Wolves)’ a ‘Techno Fan’. A nakonec producent Muse Rich Costey dokončil dílo, které překonalo veškeré očekávání.

“Vezmete electro a grunge a smícháte to tak trochu podobně jako na naší první desce,” říká Tord, “takové je tohle nové album.”

This Modern Glitch vyšlo v dubnu 2011 a hned vyšplhalo na třetí příčku albové hitparády v Británii. The Wombats kopli do vrtule! Na letošním Rock for People to viděli tisíce nadšených lidí.

Vy, co jste tam nebyli, nebo si snad chcete užít Wombats v klubové atmosféře, budete mít možnost 27.listopadu od 20:00 v Lucerna Music Baru.

www.thewombats.co.uk

Dodal: Michal Rejzek, D smack U Promotion
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: THE WOMBATS

Neděle 27. 11. 2011
Vstup: 480/550
Vystupují:
The Wombats
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika