FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Festival Lebeda v Rudimově

Festival Lebeda v Rudimově
18. 07. 2011   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
Jednou z mála pravidelných událostí ve zlínském kraji, kladoucí si za cíl propojení přírodní scenérie a multižánrové - pro mnoho lidí třeba i neobvyklé hudby - je festival Lebeda, jež se už po čtvrté koná poslední víkend v červenci pod záštitou farmy Rudimov, občanského sdružení Unart a Pohon Crew. Celý festival se odehrává na třech pódiích se zcela rozdílnou koncepcí.
První - hlavní je věnováno hudebním skupinám, které se žánrově řadí především k alternativní scéně. Zřejmě největší lákadlo reprezentuje trojlístek jmen Vltava, Vypsaná fixa a Znouzecnost. Znovuobnovená Vltava patří k nejoriginálnějším českým hudebním tělesům posledních dvou dekád. Jen málokomu se za uplynulou dobu podařilo vytvořit tak bizarní směs popu, kýče, svérázného humoru a roztodivných surrealistických textů jako právě partě kolem Roberta Nebřenského, úzce napojeného na známé recesistické divadlo Sklep, jehož pódiová prezentace má velmi podobný charakter. Vypsaná fixa si za dobu své existence vytvořila nejenom početnou fanouškovskou základnu a dosáhla poměrně značného komerčního úspěchu, ale zároveň stále patří k hudebním skupinám, ze kterých je i po letech stále patrné určité rebelství, nechuť se podřídit konvencím a pravidlům hudebního byznysu, jež má zejména v poslední době s hudbou opravdu pramálo společného. Prakticky totéž lze říct o třetí jmenované kapele. Přestože se Znouzecnost řadí do žánru zvaného punkrock - hudby, která uhladila radikální punkové hnutí do politicky a společensky korektní podoby - stále si zachovala vysokou míru autentičnosti a hlavně prvoplánové nepodbízivosti.

Druhá - Pohon stage, se orientuje především na taneční elektronickou muziku, za jejímž vznikem stojí jednak celosvětové společenskopolitické uvolnění na konci osmdesátých let a za druhé rozmach technologií. Během dvou dnů zde můžete vidět a slyšet bezmála třicet DJ's, MC's, hudebních producentů a zvukových mágů. Celá páteční noc je věnována stylu zvanému drum'n'bass. Ten vzniknul v první polovině devadesátých let v urbanistické džungli na periferiích Londýna. I když celá řada žánrů a subžánrů taneční hudby má velmi často jepičí život, drum'n'bass si stále udržuje stabilní míru popularity stejně jako určitou úroveň vývoje. Headlinerem pátečního večera je DJ Koogi - člověk, který se bez jakékoli nadsázky největší měrou zasadil o jeho šíření v České republice, člověk, jež za ním stojí od samotného počátku. Vedle něj vystoupí DJské duo Local Heroes, hrající ze čtyř gramofonů společně s jedním z nejuznávanějších český MC - Tweety Twiztou. Sobotní odpoledne a večer bude žánrově pestřejší. Vedle silně etablovaného hip-hopu bude možné slyšet aktuální zvuk dubstepu, breakbeatu nebo jednoznačně nedefinované experimentální hudby. Hip-hop budou reprezentovat projekty 4021 či Station Peace, moderní fůzi nejrůznějších elektronických žánrů poté The Global Optimistic, kteří letos, stejně jako minulý rok, hrají na jednom z nejznámějších evropských festivalů - Maďarském Szigedu.

Třetí - BIO stage je určena pro všechny, kteří budou vyhledávat spíše uklidnění, uvolnění. Vedle le-gendárního brněnského bubeníka Pavla Fajta zde bude vystupovat například Cimbálová muzika Mladá Jasenka nebo folkař Dušan Trličík. Velký prostor bude zároveň věnován žonglování. Tohle všechno bude tedy možné vidět a slyšet poslední víkend v červenci na valašských kopcích na úpatí Bílých Karpat mezi Luhačovicemi a Slavičínem. Má kultura ve vašem životě své místo? Jezdíte rádi do přírody ...?
LEBEDA

LEBEDA

Pátek 29. 7. 2011 až Neděle 31. 7. 2011
290 Kč (2 dny), 200 Kč (1 den), 250 Kč (předprodej)
Vystupují:
Vypsaná Fixa, Znouzectnost, Vltava, Jazzzubs, Garret Joy, Nšoči, Babolam, Billy Barman (SK), Toito!, Hybrid Club, SilesiJAH All Stars, Kobent, Ukulele orchestra jako Brno, Koogi, Local Heroes & mc Tweety Twizta, The Global Optimistic (LIVE, SK), 4021 (LIVE), Station Peace (LIVE), Dusche (LIVE), Side9000, Pako DJs (Papioil & Kotlyk), Golly, Marcco, Musicant, Parabot, Romitronic, Spool, UfO, Yak, FNTM & Send, X-Basse, e.Geo, Dr. Boston, Alien, Štelo & Štola Bio Stage: Pavel Fajt & Drum Trek, Dušan Trličík, Cimbálová muzika Mladá Jasenka, Žonglérský workshop Čendy Pokorného
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |