FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Perla jižních Čech: Lipno Fest

Perla jižních Čech: Lipno Fest
27. 07. 2011   |   Autor: Lukáš Pokorný   |   Komentáře (0)
Letos se uskuteční již 6. ročník hudebního Lipno Festu, který se koná v Černé v Pošumaví na břehu nádrže Lipno. O historii, organizaci, kapelách a jedinečné atmosféře Lipno Festu jsme se bavili s hlavním organizátorem Michalem Rolčíkem.
Kdy vznikl nápad zorganizovat v Černé v Pošumaví hudební festival a jaký byl hlavní impuls pro jeho pořádání?
Nápad uspořádat festival vznikl už na konci devadesátých let. Tehdy jsem měl nutkavý pocit, že právě Lipno je pro letní festival jako stvořené. Chvíli to pak ještě trvalo, ale nejdůležitější je, že letos slaví Lipno Fest šesté narozeniny a zdá se, že je v plné síle.

Vyskytly se v té době nějaké zásadní překážky? Co bys udělal jinak, když se ohlédneš za minulými ročníky?
Překážky byly hlavně na začátku. Bylo potřeba sehnat potřebná povolení a samozřejmě taky peníze. Kulturou, jak známo, se prostě vydělat nedá. Akce má svůj přirozený vývoj, takže postupem času z původně minimalistického Lipno Festu vyvinula svého druhu rekreační událost: festival se rozšířil o sportovní aktivity, kterých se dá na břehu Lipna dělat opravdu dost. No a pokud bylo něco, co si žádalo akci, tak jsem to řešil hned. Hlavním cílem byla vždy všestranná spokojenost: účinkujících, návštěvníků a také moje. To se mi myslím za těch 6 let docela podařilo, takže bych asi zpětně nic neměnil.

Kolik je vás v organizačním týmu?

Dramaturgii a marketing pokrývám sám, s technickým zajištěním mi pomáhá otec. Na místě pak využívám brigádníků a dobrovolníků, bez kterých by se celý festival samozřejmě neobešel.

lipno

Jak bude vypadat letošní ročník? Z vlastní zkušenosti vím, že festival v Černé není jen o koncertech. Jak budou vypadat doprovodné akce?
Festival má jasně stanovený program. V pátek proběhne filmový večer, v jehož rámci se v letním kině bude promítat film Černá labuť. V sobotu bude následovat hlavní hudební program, což je samotný vrchol festivalu, který trvá pozdě do noci. Kromě toho je přímo v areálu festivalu k vyzkoušení jedno z nejlepších lanových center v Čechách. K dispozici je ale i výborné paintballové hřiště a vzhledem k poloze musím zmínit také možnosti zapůjčení katamaránů, kite výbavy nebo windsurfů. Samozřejmostí je půjčovna koloběžek a spousta dalších věcí charakteristických právě pro nádherné okolí Lipna. V neděli už tradičně probíhá beach-volejbalový turnaj a letos poprvé i turnaj ve fotbale na nově zbudovaném hřišti s umělou trávou. Festival bude zakončen tradiční chill-out party na pláži Windy Point, kde míchá drinky několikanásobný mistr republiky ve flairu barman David Neumann.

Chodí na festival také obyvatelé Černé nebo to je čistě přespolní záležitost?
Každým rokem se zvyšuje počet místních obyvatel, ale víceméně většinu návštěvníků tvoří lidé ze všemožných koutů Čech, kteří se pravidelně vracejí za neopakovatelnou atmosférou festivalu. Právě na nich festival stojí: můžete ho v záplavě letních akcí přehlédnout, ale když jednou zkusíte, už nechcete jinak.

Podle čeho vybíráš kapely – pracuješ s nějakou představou nebo spíš čekáš na nabídky od kapel?
Kapely mám vyhlídnuté i na několik let dopředu, ale hodně se také rozhoduji podle živých vystoupení. Vybírám hlavně podle koncertů a pokud je kapela skvělá naživo, tak ji oslovím s nabídkou. Záměrně se vyhýbám tzv. „velkým jménům“ české hudební scény, které hrají všude. Chci, aby na Lipno Festu hrály kapely, které mají potenciál nejen na naší hudební scéně, ale i v zahraničí – za všechny z letošního programu můžu jmenovat Please the Trees, The Pooh nebo Prague Conspiracy.

Byla nějaká událost z minulých ročníků, kterou bys nejraději zapomněl?
Před 2 lety jsme poprvé rozšířili program o DJ stage na pláži, což byla taková malá inovace. Nesetkalo se to však s pochopením provozovatelů přilehlých kempů, kteří se proti tomu razantně postavili a dokonce mi vyhrožovali i soudy. To všechno i přesto, že akce byla povolena dokonce i u správy Národního parku Šumava. Osobně jsem z toho vyvázl bez újmy, ale Dj Stage na pláži jsem se rozhodl obětovat, což je rozhodně škoda.

A naopak: máš nějaké vizionářské plány do budoucna?

Určitě bych rád zval na festival i zajímavé a neokoukané zahraniční projekty. Chtěl bych také rozšířit doprovodný program, potažmo program celého festivalu a to hned do několika víkendů. Je toho hodně, ale všechno závisí na penězích. Prioritou je tedy sehnat partnery a sponzory festivalu a dopřát tak lidem ještě více kvalitní zábavy v okouzlujícím místě poblíž Lipna.

A ještě pár praktických informací: jak je to s dopravou, parkování, možnostmi přespání apod.

V blízkosti areálu je hned několik parkovišť za poplatek 30 kč na den, která budou značena. Co se týče ubytování, tak v Černé v Pošumaví je hned několik kvalitních kempů, penzionů nebo hotelů, takže si každý vybere podle svého.

www.lipnofest.com/
LIPNO FEST

LIPNO FEST

Pátek 5. 8. 2011 až Neděle 7. 8. 2011
80 Kč
Vystupují:
rest in haste sandwitch kieslowski the pooh prague conspiracy das ende please the trees uraggan andrew & reggae orthodox
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |