Jon Spencer Blues Explosion: delirium tremens

Jon Spencer Blues Explosion: delirium tremens

05. 08. 2011  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Ve čtvrtek 4. 8. 2011 se v Akropoli představil Jon Spencer and Blues Explosion. Toto hudební přesdržku, takové malé americké haiku, trvalo téměř dvě hodiny a v závěru to dost bolelo.
Je nanejvýš pravděpodobné, že jste o Blues Explosion nikdy neslyšeli – i přesto, že se jejich alba Orange, na kterém hostuje Beck, prodalo přes 100 000 kusů a Jon Spencer je miláčkem publika jak v USA tak v Evropě. Ani trochu se tomu nedivím. Každý, kdo ho ve čtvrtek viděl pobíhat v lesklých kožených kalhotech po pódiu a slyšel vyřvávat obligátní „Blues Explosion“, musel Jonovi propadnout – pokud ne jemu, tak strhující blues-punkové energii určitě. Projekt Blues Explosion vznikl na počátku 90. let pod taktovkou kontroverzního umělce čerpajícího inspiraci z nejrůznějších žánrových zákoutí, hip-hop a funk nevyjímaje. Jako správná kontroverzní figura Spencer nejenže dobyl koncertní pódia, ale byl také kvůli údajnému prznění blues obviněn z rasismu – Spencer pochopitelně podobné bláboly vyvrací jako absurdní.



Svůj nezaměnitelný styl pilovala kapela na už zmiňovaném albu Orange, ale také na albech jako Now I Got Worry nebo Extra Width – téměř všechny se dočkaly reedic těsně před oživením kapely v roce 2009, resp. 2010. A že se jedná o resuscitaci se vším všudy, bylo v Akropoli jasné od prvního až do posledního Jonova riffu. Téměř dvouhodinový koncert, který se jak po hudební, tak formální stránce vymykal všem definicím, proběhl s totálním nasazením všech tří trhavinou zfetovaných explozistů. Frontman stejně jako bubeník Russell Simins byli v regulérním tranzu, který střídavě vrcholil a opadával, kytarista Judah Bauer na tom byl o něco lépe.

I přes různý stupeň vytržení, dohromady ale JSBE tvořili skvělou „ménage à trois“: bez setlistu a bez větší přestávky odehráli smršť, která se někdy jevila spíš jako zvuková zkouška a divoký jam než regulérní koncert. Dalo by se to popsat jako blues, hrozně rozflákané v distorzi, navíc bez basy, kterou nahrazoval svojí hrou na spodních dvou strunách hlavně Jon – ten do toho řezal, ale na Russella a jeho bonhamovskou úderku se speciálním, vnitřnostmi vibrujícím, efektem kopáku nestačil. Jak jste už asi pochopili, v Akropoli bylo brzy kompletně vymalováno: v první řadě dostalo pár hard-core fanoušků epileptický záchvat, někde zprostřed se v pravidelných intervalech ozývalo chrčivé „blues explosion“, ale největší zábava byla při pohledu na pódium. Jon je ĎÁBEL, to jen pro pořádek. Vypadá trošku jako Elvis, ale to mu na jeho frenetické posedlosti nic neubírá: s vytřeštěnýma očima nemá problém ječet, ani vydávat dunivé zvuky s půlkou mikrofonu v puse a vyřvávat zkazky o Obamovi. A taky o tom, jak to má ráda jeho žena. S neuvěřitelnou lehkostí, až ledabyle, přebíhá z jednoho žánru do druhého. Experiment a chůzi po úzké hraně má v krvi, ani jeden z tisíce kytarových výstřelků nezněl v Akropoli nuceně. Koncert JSBE bylo jako delirium tremens. Těžko šly rozeznat začátky a konce skladeb, hrálo se nadoraz(She Said, Bellbotoms, Dang)



Není lehké téměř dvě hodiny bloudit v záchvatu mnohočetného rozštěpu osobnosti – kdo se někdy bavil se schizofrenikem, ví, jak těžké je pochopit svět plný nepochopitelných významů. Podobně se to má s koncertem JSBE: zdá se že té řeči rozumíte, ale po sto dvaceti minutách vám dojde, že vůbec nic nechápete. Jste nasraní a hrozně si přejete, aby ty bláboly už skončily: haiku z New Yorku totiž nejde odbýt tlesknutím jedné ruky!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: JON SPENCER BLUES EXPLOSION

Čtvrtek 4. 8. 2011
Vstup: 590 - 700 Kč
Vystupují:
Jon Spencer Blues Explosion
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika