Austra lije gotiku do synthpopových formiček

Austra lije gotiku do synthpopových formiček

30. 08. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Temně viktoriánské nálady a pseudogotická symbolika se poslední dobou stává mimo metalovou scénu také doménou synthpopu – a v téhle zvláštní fůzi „vysokého“ a „nízkého“ žánru (bez upřesnění, co je co) nachází také zalíbení valná část mladého posluchačstva, možná trochu nespravedlivě házeného do módní hipstr škatulky.
Pitchforku podobné blogy pějí bez konce chválu na projekty, jako je například Zola Jesus rusko-americké divy Niky Rozy Danilové - v jejích přímočarým beatovým spektrem podložených áriích se mísí přesně ty výše popsané atributy „gotického popu“ - vzletná sakrální vertikalita nachází útočiště v na první poslech plochém syntetickém podkladu.
Pravlast tohoto „směru“ snad můžeme hledat ve Skandinávii, kde to mají umělci blízko jak k medieválním mystériím, tak k retro syntezátorovému popu. Sourozenecké duo Olof Dreijer a Katrin Dreijer Andersson alias The Knife je dodnes nepřekonanou vlajkovou lodí promyšleně temného synthpopu a Katrinin sólový projekt Fever Ray v důrazu na zásvětní pastiše a rituální zaklínání masek ještě přitvrzuje. Její vznešený vokál bude možná to první, co vám vytane v podvědomí při poslechu Austry.

austra

Eminentní podobnost kanadské formace Austra se švédskou zaklínačkou má zjevně na svědomí hlas operní zpěvačky a queer umělkyně lotyšského původu Katie Stelmanis, která se na hudební scéně pohybuje už řádku let. Své klasické hudební vzdělání a neobyčejné vokální rozpětí se pokoušela uplatnit sólo i v řadě kapel, střihla si part na albu těžkotonážních punkerů Fucked Up – ale snad nejpřesvědčivějšího výrazu dochází až jako hlas skupiny Austra, pojmenované podle bohyně světla z panteonu lotyšské mytologie.



Tříčlenná formace, která kromě Katie zahrnuje ještě její bývalou spoluhráčku ze skupiny Galaxy Mayu Postepski a basáka Doriana Wolfa, začínala vystupovat ještě pod názvem Private Life. Pod novým jménem Austra našli útočiště na známém labelu Domino Records, kde jim letos v květnu vyšla debutová deska Feel It Break. 11skladbový počin ve znamení temně syntetických nálad promlouvá především skrze uhrančivý Katiin hlas – a tahle hypnotická aurální jízda skoro nemá hluchá místa. Jako celek působí Feel It Break jako silně intoxikovaná barokní perla - ať už ve sluchátkách v potemnělé místnosti, nebo na živo na pódiu, jak Austra předvedla třeba na letošním texaském hudebním symposiu SXSW. Takřka všech 11 skladeb roubujících éterické výšky na přízemní taneční rytmus v sobě nese hitový potenciál srovnatelný se singly Lose It a Beat And The Pulse a přes skromné výtky směřující ponejvíce k epigoničnosti zmíněných The Knife má tento neobyčejně vyzrálý debut tendenci stát se moderní klasikou. Nenechte se odradit klišovitostí mého popisu – raději si desku vyzkoušejte na vlastní kůži. Můžu vám zaručit, že bude po skoro celou stopáž alba husí.

Autor: Jan Bárta

www.austramusic.com

Dodal: Tereza Havlínková, MeetFactory
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: AUSTRA

Sobota 10. 9. 2011
Vstup: 290 Kč
Vystupují:
Austra
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
AUSTRA, 10.9. MeetFactory
1 vstup + CD Feel It Break
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika