Susheela Raman v Akropoli

Susheela Raman v Akropoli

31. 08. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Susheela Raman se narodila indickým rodičům v Anglii, logicky tedy patří do škatulky \"asijského undergroundu\" či indicko-západních fůzí, podobně jako asian dub foundation, talvin singh či trilok gurtu.
Na rozdíl od nich se ale její hudba kategoriím ostře vzpírá. Vyrůstala v Austrálii, kde zpívala rock a blues do té doby, než znovuobjevila své kořeny. V 22 letech odjela studovat k jedné z největších indických zpěvaček, Shruti Sadolikar. Na svém prvním albu Salt Rain pracovala 3 roky společně s kytaristou Samem Millsem, producentem prestižní značky Real World, který se stal jejím kapelníkem i manželem. I když album bylo nominováno na britskou cenu Mercury a zpěvačka zvítězila v cenách BBC World Music, získanou popularitu odmítla využít k tomu, aby upevnila svoji pozici v západním mainstreamu. Naopak, ještě víc se otevřela mimoevropským inspiracím. Zvuk dalšího alba, Love Trap, obohacuje hrdelní zpěv z Tuvy, cello, řecký klarinet i indické perkuse, a vedle skladeb z Indie, Ethiopie, je tu i překvapivá cover verze Joan Armatrading. Tvůrčím a originálním balancováním mezi Západem a Východem získala Susheela Raman světové renomé.

Album Music for Crocodiles inspirovaly cesty do jižní Indie, k jeho majestátnímu zvuku přispěl mix geniálního Islanďana žijícího v Los Angeles, Husky Huskvolda, který pracoval s Tomem Waitsem, Sheryl Crow či zvukovými experimentátory Fantomas. Do Evropy přijíždí letos Susheela Raman v rámci světového turné, které sahá od Bombaje přes Singapur, New York až po operu v Sydney. V Praze zpěvačka představí písně ze svého posledního, zatím nejlépe hodnoceného alba Vel, které vychází souběžně v Indii v partnerství renomovaného časopisu Rolling Stone. V jejím novém repertoáru se prolínají spirituální písně z Indie s vlastními, pomalými a hypnotickými baladami zpěvačky. "Když slyšíte jihoindickou hudbu s bluesovým feelingem, anebo klasiku Lou Reeda s příchutí Madrásu, tak jste v krajině jménem Susheela," píše o zpěvačce indický tisk.



Arte TV – koncert, 54 min.:
liveweb.arte.tv/de/video/Susheela_Raman_beim_Mix_Box_Live/

Dodal: Marketa Svecova, Rachot Production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: SUSHEELA RAMAN

Pondělí 24. 10. 2011
Vystupují:
susheela raman /uk, indie/
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika