John McLaughlin a Shakti už za měsíc v Praze

John McLaughlin a Shakti už za měsíc v Praze

22. 02. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Pouze měsíc zbývá do pražského koncertu legendárního kytaristy Johna McLaughlina, který se uskuteční 18. března 2006 ve Smetanově síni pražského Obecního domu. John McLaughlin se představí jako člen hudebního uskupení Shakti, které propojuje západní jazz s klasickou indickou hudbou.
Koncert je součástí evropského turné, které začíná 3. března ve Francii a zahrnuje vystoupení v prestižních sálech Rakouska, Maďarska, Itálie, Belgie, Německa, Švýcarska, Francie, Velké Británie. Turné končí 2. dubna ve Španělsku. Na začátku února zároveň John McLaughlin na své internetové stránce oznámil, že dokončil nahrávání a míchání svého nového alba nazvaného „Industrial Zen“. Koncert v rámci festivalu Kytara napříč žánry začíná ve 20 hodin a vstupenky jsou k dostání v cenových kategoriích od 450,- do 2.100,- Kč (plus poplatky) v síti Ticketpro a v informačním centru Obecního domu.

Na březnovém pražském koncertu budou mít čeští diváci vůbec poprvé možnost vidět společný projekt tohoto fenomenálního kytaristy a další hudební legendy, indického perkusionisty Zakira Hussaina, dle Johna McLaughlina „nejlepšího světového hráče na tabla“. Kromě nich v Praze vystoupí V. Selvaganesh, který mistrovsky ovládá nejrůznější typy indických perkusí (ghatam, kanjira, mridangam), U. Shrinivas, fenomenální indický mandolinista, a zpěvák Shankar Mahadevan. Název Shakti znamená v sanskrtu „energii“, resp. ženskou podobu božské síly. V hudbě pak energii, která vzniká při spojení západní jazzové a posvátné indické tradice, při „hudebním setkání třetího druhu“, jak byl pro svoji neopakovatelnou atmosféru tento projekt často nazýván již od svého vzniku v roce 1975 a obnovení v roce 1997. Shakti s Johnem McLaughlinem uvedou program „Saturday Night in Bombay“ vycházející ze stejnojmenné desky nahrané v roce 2000 v Indii s téměř totožnou sestavou.

John McLaughlin se narodil roku 1942 ve Velké Británii, na kytaru se naučil jako samouk. Patří k největším hudebním legendám a k nejlepším světovým kytaristům – nahrával s Milesem Davisem, Carlosem Santanou, Waynem Shorterem, Chickem Coreou, Tony Williamsem, Stingem, Jeffem Beckem, Jimi Hendrixem, Al Di Meolou, Paco De Luciou či s London Symphony Orchestra. Pro jeho styl hraní je charakteristická neuvěřitelná rychlost, síla a virtuozita. Na svém kontě má mnoho alb, ať už s vlastními projekty (např. Mahavishnu Orchestra, The Free Spirits, Heart of Think) či jako hostující kytarista. V 70. letech se stal žákem indického guru Sri Chinmoye jako mnoho dalších západních muzikantů a přijal jméno Mahavishnu. Je držitelem několika Cen Grammy a dalších ocenění – nejlepší jazzový kytarista či nejlepší kytarista vůbec.

Původní sestava Shakti vznikla v roce 1975, kdy se John McLaughlin na své hudební cestě spojil s několika indickými hudebníky: houslistou L. Shankarem a perkusionisty Zakirem Hussainem, T. H. Vinayakramem a R. Raghavanem. Do roku 1977 kapela hrála po celém světě a stala se skutečným průkopníkem „world music", hudební fúze rozdílných tradic a objevování nových horizontů. Seskupení nahrálo tři alba: „Shakti" (1975), „A Handful of Beauty" (1976) a „Natural Elements" (1976). Kapela se rozpadla v roce 1978.

V roce 1997 se McLaughlin a Hussain rozhodli u příležitosti 50. výročí nezávislosti Indie projekt obnovit. Z turné vzniklo pro mnohé nezapomenutelné album „Remember Shakti“, následovalo „The Believer“ a „Saturday Night in Bombay“ odkazující názvem ke společné nahrávce Johna McLaughlina, Al Di Meoly a Paco De Lucia z roku 1978. Z původní sestavy Shakti dnes zůstal pouze Zakir Hussain, na nahrávkách a koncertech se objevují další, mladí a vynikající, hudebníci. Housle L. Shankara nahradila mandolína U. Shrinivase, člověka, který uvedl tento nástroj do hudby karnataka v jižní Indii. John McLaughlin ho slyšel poprvé hrát, když mu bylo 12 let, a dle jeho slov byl fenomenální „nikdy před tím jsem neslyšel tak hluboké city v hudbě někoho tak mladého.” Hráčem na perkuse se v obnovené Shakti stal V. Selvaganesh, syn původního perkusionisty T. H. Vinayakrama. V. Selvaganesh ovládá všechny druhy bicích nástrojů s virtuozitou vlastní své rodinné tradici a dle McLaughlina jde o „úžasného perkusionistu.” Pro Johna McLaughlina je na tomto spojení důležitá citlivá atmosféra, která existuje mezi hudebníky z Indie a Pakistánu. Je znakem hloubky a šířky jejich hudby, která dokáže sdělit celou škálu pocitů a zkušeností člověka - od lehkomyslné a komické až po absolutní hloubku lidského ducha.

Zakir Hussain, mistr indických perkusí (především tabla), proslul svojí virtuozitou již v raném věku – od svých 12 let koncertoval. V roce 1970 se představil v USA jako doprovodný hráč Ravi Shankara. Byl leaderem několika kapel – např. Tal Vaya Rhythm Band, Diga Rhythm Band či Zakir Hussain and the Rhythm Experience, se kterými koncertoval po celém světě. Nahrával s Georgem Harrisonem, Van Morrisonem, Billy Cobhanem, Mickey Hartem z Grateful Dead či symfonickými orchestry. Jeho debutové album „Making Music“ (1987), které nahrál s Johnem McLaughlinem, Janem Garbarekem a H. Chauraiou, bylo nazváno jako „jedno z nejinspirativnějších alb spojující východní a západní hudbu.“ Je držitelem mnoha cen od indické vlády či Ceny Grammy za album „Planet Drum“. V roce 1992 založil vlastní nahrávací společnost Moment Records, která se zaměřuje na koncertní nahrávky indické hudby. Nahrál také hudbu k mnoha filmům, např. „In Custody“, „Heat and Dust“ či „Little Buddha.“


0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika