Kalendář koncertů 10/2011

Kalendář koncertů 10/2011

29. 09. 2011  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Hned na začátku října proběhnou dva festivaly, které by nikdo neměl přehlédnout – Stimul představí droneové Emeralds a obojetnou Peaches, Babel zase legendární Pauline Oliveros. Od třináctého to pak začne nabírat obrátky s těžkotonážními Melvins a energickými Yuck a celé to pak vyvrcholí PJ Harvey úplně na konci. A do toho všeho ještě Bibio.
1.10. Radio Wave Stimul Fest (Divadlo Archa)
Stimul přechází pod taktovku Radia Wave a aktuálně k nám přiváží několik experimentálních hudebních lahůdek. Těm vévodí Emeralds, americké trio hrající něco na pomezí hypnotického drone-rocku a experimentální elektroniky. Představí se také hip-hop v podání Shabazz Palaces ze Seattlu a také elektroclashová Merill Beth Nisker alias PEACHES. Ta na svých albem, mezi nimiž stále svítí debut The Teaches of Peaches (2001), zkoumá svými deklamativními texty hranice sexuality a vztahu mezi pohlavími. Rozbouřené estragonové vody zchladí islandská violoncellistka Hildur Gudnadottir. Rachot pak uzavřou post-punkoví The City Kill.



4.-5. 10. Babel Prague Festival: Pauline Oliveros, Fennesz (Divadlo Archa)
Novinka na seznamu českých festivalů s názvem Babel Prague Fest se představí 4. a 5. 10. ve velkém stylu: do Prahy přijede elektronický krajinář Fennesz se svými ambientními plochami, ale také avantgardní skladatelka Pauline Oliveros, která je bez debat tím nejzajímavějším, co Babel nabídne. Oliveros brzy oslaví 80 let, během kterých se stihla proslavit svým neortodoxním přístupem k hudbě. Její koncepty „deep listening“ a „sonic meditations“ jako první prosazovaly zapojení zvuků okolního prostředí do hudební produkce. Expertní hráčka na akordeon a hlavně předchůdkyně a pionýrka elektronické hudby. Pauline Oliveros.



8. 10. Bibio (MeetFactory)
Stephen Wilkinson alias Bibio přijede do MeetFactory se svým novým albem Mind Bokeh (zvláštní název alba pochází z termínu pro vychýlení čočky při zaostřování). Elektronická hudba v podání Bibia je barevnou mozaikou stylů (glitch, soul, pop), ale i samplovaných zvuků a hlasů, doručených přímo ze svatostánku elektronické hudby, labelu Warp. Bibio prorazil s deskou Ambivalence Avenue, na které se nezapřela inspirace např. Boards Of Canada – od těch se liší hlavně jemnými vokály. Ty z jeho hudby dělají nevšední záležitost pro zvláštní chvíle. Mám jen strach, aby nebyla strohá Masárna pro Bibia až moc chladná.



13. 10. Melvins (Lucerna Music Bar)

Melvins se zrodili v lůně raného postpunkového střízlivění na počátku 80. let a během třiceti let své existence stihli ovlivnit jak devadesátkové velikány Nirvanu nebo Soundgarden, tak také noiseniky Boris, kteří se podle jejich úvodní skladby alba Bullhead dokonce pojmenovali. Kontrastem k tříakordovému rebelantství, které na počátku 80. let už dávno ztratilo smysl, byl pomalý a temný sludge v podání Melvins. Na rozdíl od kapel, které se po rozpadu Nirvany (Melvins dostali kontrakt na první album právě díky Kurtovi) dostaly do hledáčku velkých vydavatelství, Melvins nikdy pořádně neprorazili, o to větším však prošli vývojem. Ten dokumentují desky Bullhead (1991), Stoner Witch (1994), Hostile Ambient Takeover (2002), (A) Senile Animal (2006) a Nude With Boots (2008), stejně jako obměny v obsazení kapely a spolupráce s Mikem Pattonem na jeho projektech Fantomas a Tomahawk.



21. 10. Yuck (Strahov007)
Fuj. Tak nějak by se dal přeložit název této partičky. Nevím, jestli to je lepší než Cajun Dance Party, ale každopádně bez ní by asi Yuck jen těžko existovali: dva její bývalí členové Daniel Blumberg a Max Bloom doplnili síly, nadraftovali amerického bubeníka a japonskou kytaristku a vytvořili debut, který stojí za pozornost. Kluci a holka z Yuck jsou zbláznění do devadesátek, takže celé album je vlastně tak trochu poklonou této úžasně boháté části hudební historie. Dravé kytary, bolestínské rebelanství a nespoutaná energie bohatě doplněná chytlavými sing-along melodiemi.



27. 10. PJ Harvey (Lucerna)
A to nejlepší nakonec. PJ Harvey přes léto dobývala pódia světových festivalů se svojí novou deskou Let England Shake. Polly Jean Harvey prošla bouřlivým vývojem - od chvíle, kdy ji na jejím prvním koncertě vypískalo 20 náhodných posluchačů, přes provokativní alba 90. let až k nejlepší desce roku 2011. A PJ Harvey si nevybrala lehké sousto – na Let England Shake, jak už název napovídá, se pouští do kritiky Anglie a nejdůležitější je, že nezní trapně. I tam, kde generalizuje, má její poselství nečekaný dopad. Dva roky dřiny na textech a spolupráce s osvědčenými parťáky (J. Parish, M. Harvey) vyústily v neuvěřitelně silné album plné rozhořčení, ale i lítosti, nad věčně nepoučitelným člověkem. PJ Harvey využívá všech prostředků, které má k dispozici: jemný, vysoko posazený hlas a líbivé melodie kontrastují s depresivními náměty jednotlivých písní. Velkolepý závěr října v podání PJ Harvey.



Ostatní koncerty v říjnu:


4. 10. Airship (MeetFactory)

4. 10. Charlie Straight (Brno, Fléda)

5. 10. Čokovoko (Rock Café)

6. 10. Tata Bojs (Fléda)

7. 10. Morcheeba (KC Vltavská)

8. 10. Hurts (Velký sál Lucerna)

12. 10. Manželé a Lesík Hajdovský (Palác Akropolis)

13. 10. Guano Apes (KC Vltavská)

13. 10. Swordfishtrombones (Rock Café)

14. 10. Ganglians (Final Club)

14. 10. Načeva + Tim Wright – The Sick Rose (Palác Akropolis)

18. 10. Ohm Square (Fléda a 21. 10. Akropolis)

20. 10. Us3 (LMB)

21. 10. Gipsy Kings (Hala Rondo, Brno)

26. 10. Parov Stelar Band (LMB)

26. 10. The Prostitutes (Palác Akropolis)

26.10. Maria Minerva (Final Club)

27. 10. The Glitch Mob (Roxy)

30. 10. The Subways (LMB)
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

RADIO WAVE STIMUL FESTIVAL

Sobota 1. 10. 2011
Vstup: 250/350
Vystupují:
Hildur Gudnadóttir, The City Kill, Emeralds, Shabazz Palaces, Peaches , DJs Radia Wave (Karel Veselý, Jan Bárta, Blue Black, Jiří Špičák)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika