Radůza v Praze: „On vás ten smích přejde“

Radůza v Praze: „On vás ten smích přejde“

04. 10. 2011  |  Autor: Veru  |  Komentáře (0)
I přesto, že má dvě malé děti, s kytarou, akordeonem a dudami objíždí celou republiku. Objev Zuzany Navarové, geniální skladatelka šansonů, odrhovaček i dětských písní, vystoupila 29. září v KC Vltavská v Praze.
O Radůzině oblíbenosti svědčil hlavně fakt, že ve Vltavské bylo vyprodáno. Lidé všech generací a s nimi i já jsme si přišli poslechnout její umění. Po osmé hodině dorazila sama na podium a spolu se svým akordeonem nám představila pár sólových písní. O chvíli později si k sobě přizvala další skvělé hudebníky ze své kapely, kterou tvoří kytarista a pianista Peter Binder, basák Jan Jakubec a bubeník Miloš Dvořáček.

Musím podotknout, že její nová alba vůbec neznám (má jich celkem osm) a žádné staré písničky nezahrála, přesto jsem se náramně bavila. Radůza mezi písně vkládá různé průpovídky o jejich původu a podmínkách, za kterých je složila. Střídaly se rychlé odrhovačky a pomalé teskné písně, vtipné texty s vážnými a my chvíli bujaře tančili a chvíli plakali. Měli jsme možnost slyšet i několik nových kousků, které Radůza právě natáčí do chystané desky - celkem více než dvě desítky hudebních skvostů. Kromě svých písní Radůza zhudebnila i Nerudovy Písně kosmické a Žalm 22. Zazněla také píseň v podivném jazyce chichewa, což je původní jazyk obyvatel afrického státu Malawi nebo ukolébavka, kterou složila pro své děti.

Ke konci vystoupení si Radůza na podium přinesla dudy, což většině posluchačů přičarovalo úsměv na rtech. Nechala si totiž vyrobit speciální mollové dudy (normální jsou durové), což znělo tak hrozně komicky, že se všichni smáli. Radůza to ovšem okomentovala slovy: „Počkejte, on vás ten smích přejde.“ A taky že jo. Procítěná svatební píseň, která ovšem byla táhlá a smutná jako píseň pohřební, bylo to poslední, čemu bychom se v té chvíli mohli smát.

Musím se přiznat. Celý koncert jsem měla husí kůži a ještě pěknou chvíli cestou domů se mi ji nedařilo setřást. Takový hlas, tolik energie a syrovosti, to člověka nenechá nepoznamenaného. Pokud chcete zakusit její náturu, ale nestíháte některý z koncertů, její blog na stránkách www.raduza.cz opravdu stojí za pročtení.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: RADŮZA

Čtvrtek 29. 9. 2011
Vstup: 300/350 Kč
Vystupují:
Radůza
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika