Morcheeba jako antidepresivní terapie

Morcheeba jako antidepresivní terapie

09. 10. 2011  |  Autor: Veru  |  Komentáře (0)
„Praha je jedním z našich nejoblíbenějších měst.“, dozvěděli jsme se hned z kraje koncertu. Jak moc je to jenom mazání medu kolem pusy, těžko říci. Pro ale svědčí fakt, že Morcheeba se nám do Prahy přijela předvést už potřetí za poslední dva roky a to asi nebude jenom náhoda.
První, čeho si po vstupu do sálu nešlo nevšimnout, byla neuvěřitelně lepkavá podlaha. Všude, všichni jsme se okamžitě přilepili k parketu. Nebýt jí, možná by došlo i na tanec. Ale možná taky ne. Morcheeba přeci jen nezpůsobuje davové šílenství, Mocheeba jenom jemně nabíjí neuvěřitelně pozitivní energií. Asi právě proto, že tu tahle tříčlenná parta vystupuje tak často a lístek byl velmi drahý, čekala jsem trochu komornější obecenstvo. KC Vltavská však praskalo ve švech a dostat se po koncertu ze sálu trvalo dobrou půl hodinu.

Skye Edwards, londýnská královna trip hopu , svým sametovým hlasem otevřela set známou peckou „The Sea“. Ideální ice-breaker. Lidé začali roztékat a skvělá atmosféra se projevila naplno už od prvních tónů tohoto singlu, který vyšel v roce 1998 na albu Big Calm. Následovaly další osvědčené klasiky „Friction“ a „Part of the Process“ z téhož alba.

morcheeba

Když se Skye v roce 2010 vrátila zpátky ke kapele, všichni jsme zvědavě očekávali, co z jejich znovu navázané spolupráce vyleze. Tak vzniklo v pořadí sedmé album Blood like lemonade, které sice nepřináší nic nového do downtempových vod, přesto si ale zachovává Morcheebě vlastní osobitost. Předpokládala jsem, že se celý playlist bude skládat hlavně z nových písní tohoto alba, Morcheeba ale vsadila spíše na staré dobré a osvědčené hitovky, kterými nešetřila. Přesto ale 3 nové skladby zazněly: zpěvná „Even Though“, balada „Crimeson„ a samotná „Blood like lemonade“.

Málokdo vyniká takovým charismatem a schopností nenucené komunikace s publikem, jako Skye. Její úsměv a přes celý sál svítící bílé zuby před sebou vidím ještě dnes. Večer plynul, my se poklidně pohupovali v rytmu „Be Yourself“, „Trigger Hippie“ nebo „Slow Down“. Přesto kdykoliv, když nás Skye nabádala ke zpěvu (například v písni „Blindfold“), publikum nevydalo skoro ani hlásku. Nakonec se ale přece jen podařilo lidi vybudit natolik, že si se Skye i zazpívali, škoda že to bylo až při poslední písni.

morcheeba

K přídavku se tohle trio nechalo přemlouvat až trestuhodně dlouho. Mohutné povzbuzování se nám ale vyplatilo. Kdo by si nechtěl poslechnout tu nejznámější ze známých - „Rome Wasn’t Built in a Day“, z třetího studiového alba Fragments of Freedom z roku 2000, kterou Morcheeba ukončila svoji hodinu a čtvrt trvající terapii. Kdo tvrdí, že Morcheeba už je za zenitem, já říkám, že možná. Nic nového pod sluncem, každopádně na zahnání podzimní deprese z tohoto sychravého počasí, chill-out a únik do jiného světa se mi příjemně osvědčila.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: MORCHEEBA

Pátek 7. 10. 2011
Vstup: 800 Kč
Vystupují:
Morcheeba
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika