Melvins: hodina jako celé odpoledne

Melvins: hodina jako celé odpoledne

16. 10. 2011  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Vzpomínám si na ten zážitek přesně. Ležím na posteli, zorničky jak okna vesmíru dokořán. Co 10 minut se dívám na hodinky, ale ty se zastavily na 22:46. Čas jak plastelína, co ji můžete modelovat podle svého gusta. Podobně jsem na tom byl s koncertem Melvins v Lucerně.
S ohledem na to, že v době, kdy Melvins začínali, mi byly čtyři roky, vyhrazuji si právo v tomhle reportu nasekat chyb jak máku.

King Buzzo
Bylo nebylo, ještě v době, kdy Kurt Cobain choval želvy, Melvins už pravidelně koncertovali. To, že dovolili pozdější superstar, aby jim sem tam předskočil se svou kapelou Fecal Matter, se jim nakonec docela vyplatilo. A možná, ale opravdu jen možná, to také způsobilo, že se na jejich pražský koncert i po téměř 30 letech od jejich vzniku těšilo docela dost lidí. Je pravda, že těch důvodů mohlo být několik: mohla to být krvelačná dvojka Dale Crover & Coady Willis a jejich kontinuální bubenická masáž, ale mohl to také být kytarový um Buzze Osborna. Stejně tak by se do seznamu vešlo tisíc dalších věcí: nášivkama zdobený manšestrový pytel, ve kterém se Buzz kymácel na pódiu, kožené kraťasy Coadyho nebo třpytivá čelenká basáka Jareda Warrena. Zůstat ale u kraťasů, čelenky a černého pytle by byl u kapely formátu Melvins hřích. Jejich záběr je široký - zaplácnout je jednoduchou dvojbarevnou nálepkou jde tudíž jen ztěží. V rozmáchlých, hutných riffech jde zaslechnout vliv Black Sabbath, bubenická úderka zase odkazuje k hardcore punku, který ale pro změnu przní sborové, skoro kostelní, vokály. A texty bez jakéhokoli smyslu. Melvins se pohybují někde v průsečíku všech těchto vlivů a jak vidno, nemají s tím sebemenší problém. Navíc, podle toho, co se povídá, čerpala z nich celá grunge scéna 90. let, včetně Kurta, který jim úlitbu z mládí později štědře vynahradil, stejně jako mnoha dalším neznámým kapelám. Karty se obrátily, Nevermind knockoutovalo žebříčky hitparád a Melvins vydávali desku Houdini. O rok později se Cobain zastřelil.

melvins

Hudební antabus
Stoneři 80. let na výletě v budoucnosti si ale v Lucerně nemuseli připadat ani trochu nepatřičně. Základnu tvořila nezvykle mladá fanouškovská základna – chvilku trvalo, než se rozehřála, ale v poslední půlhodině koncertu, kdy zněly skladby Copache, Spread Eagle nebo Ligature, už z ní byl regulérní kotel. Zdálo se mi, že se během víc než půldruhé hodiny trvajícího koncertu zahušťovala nejen energie, ale zvyšovala se také hlasitost koncertu. V době, kdy zněla History of Bad Man z desky Senile Animal (Melvins+Big Business) bylo vymalováno a já jsem věděl, že definice hluku, respektive ticha, pro tentokrát opět nabrala úplně jiné kontury. Špunty nešpunty. Navíc, Melvins mají dvě zvláštní vlastnosti. Za prvé, kdybych nevěděl, že mají v průměru kolem padesátky, tipoval bych je tak na 40. Nejvíc. A za druhé, čas v jejich režii plyne úplně jinak. Máte pocit, že hrají už dvě hodiny, ale oni jsou teprve u druhé skladby.

Ale vraťme se ještě k chameleonské výbavě Melvins. Jejich programová žánrová rozmazanost dostala svůj punc na začátku nového tisíciletí, kdy začali vydávat na labelu Mike Pattona IPECAC – ten ukrýval Pattonův vedlejšák Fantomas, ale vyplivl hlavně desku Colossus of Destiny, záznam živého vystoupení, na kterém se lidi váleli po zemi a řvali bolestí. Tato smršť experimentů se syntezátory a samply by si bez hudebního úchyláka Pattona zřejmě neškrtla. Musím se zároveň přiznat, že si to album nedokážu moc představit. Polehčující okolností mi ovšem buď mé mládí, ale také to, že Colossus je dítětem kapely nazvané po nejprotivnějším šéfovi celé Ameriky, a zároveň vyšlo na labelu odvozujícím své jméno z truňku na zvracení. Říkám si, jak by se mi asi žilo s příjmením Antabus.

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: THE MELVINS

Čtvrtek 13. 10. 2011
Vstup: Předprodej 490 Kč, na místě 590 Kč
Vystupují:
The Melvins
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika