Bónusz festival 2011 byl parádní tečka

Bónusz festival 2011 byl parádní tečka

20. 10. 2011  |  Autor: stolda  |  Komentáře (4)
6 slov seřazených do jednoduché věty vystačí na tisíce pracně vymýšlených klišé, slovních spojení a vyjádření. Zúčastněným postačí zapojit paměť či představivost a nejkošatější report je rázem na světě, resp. v hlavě.
Nezkušeným nezbývá nic jiného, než se začíst, vytvořit si v mozku představu a doufat, že se alespoň na hony přiblíží ke vzpomínkám kolegů zúčastněným. Snad vám 6 zmíněných slov napomůže.

Bónusz

Bonus, prémie, něco navíc. Kdo by od vstupenky na hudební akci neočekával něco extra? Něco co mu přidá hodnotu nad rámec zaplacených peněz (max. 40 euro). Zárukou letošního ročníku byl bohatě poskládaný line-up a jméno organizující společnosti, která se celoročně, navýsost kvalitně, stará o zábavu tisíců Maďarů. A nejen jich. Samozřejmě, stoprocentně objektivně nelze hodnotit, zda každý ze zhruba 20.000 návštěvníků obdržel bonusový dáreček zabalený do lesklého balícího papíru omotaného zlatou stuhou. Subjektivně je ovšem možné tvrdit, že se tak většina minimálně tvářila. Ať už byl jejich důvodem kdokoliv nebo cokoliv.

Ono také, pokud dorazíte do veletržního areálu po vydatném maďarském dni, máte bonusových balíčků plný batoh. Vydatný maďarský warm-up, vydatný maďarský oběd, vydatný kurz maďarštiny, vydatná koupel v maďarských lázních a vydatná večeře ve vydatném "maďarském" fast foodu postačí na několik skromných let v maďarské metropoli. Bónusz festival 2011 začíná, vše běží podle plánu.

Festival

Indoorový festival podobných rozměrů se na podzim koná taktéž v Belgii. I Love Techno je žánrově téměř podobný. Kdo by neměl ponětí tak techno, elektro house, house a progressive vládnou, nebo přesněji řečeno, do nedávna vládly eventu v Ghentu. Stejně jsou pódia rozřazena v Budapešti. Čtveřici zde doplňuje trance. A aby se kruh uzavřel, ve vzájemném souboji by sice kvantitativně zvítězilo ILT, nicméně v mnohém důležitějším, kvalitativním srovnání vyhrává na plné čáře maďarská akce.

Hudbu tvoří lidé a v sobotní večer byl svědkem luxusní přehlídky jmen. Dlouhodobí, vytrvalí matadoři i čerstvě zářící hvězdy. Stejný pohled na druhé straně barikády. Jak je tomu u podobných příležitostí bohužel zvykem, k vidění byl festival všelijak upravených či povzbuzených členů. Chvílemi plus pro atmosféru, chvílemi krušné chvilky opodál stojícím. Bónusz festival probíhá, všichni preferovaní djs zahráli nad očekávání dobře.

bonusz festival 2011

2011

Dvojku, čili chvalitebnou, by si organizátoři vysloužili za čekací dobu u vchodu na festival. Jednalo-li by se pouze o čistý čekací čas, známka by byla mnohem horší. Pokud je ale čas vyvážen bezpečnostní kontrolou hodnou průchodu detektorem kovu, je prodleva opodstatněná. Navíc byly bezpečnostní kontroly předem avizované a všichni příchozí byli důkladně informováni. Nula neboli méně než jedna trvala čekací doba po zbytek konaní akce. V tomto hodnocení ovšem figuruje jedno ALE. Bylo potřeba trochu používat hlavu, nohy a být otužilý. Velkoryse řešené šatny, umístěné v každém z pavilónů bleskurychle pojaly i vydaly jakýkoliv kus oblečení. Toalety téměř liduprázdné po celý večer a bary jakbysmet. Absolutní ráj subsidiárních požadavků spokojeného partymana. A nyní přichází zmíněné ALE. Bylo potřeba si dojít do čtvrtého elektro pavilonu, který zel téměř celý večer prázdnotou. Z nejvzdálenější, druhé - progresivní stage činila chůze maximálně sto metrů v typicky chladném říjnovém večeru. Časově náročnější varianta uspokojování základních tanečních potřeb, přímo v konkrétním pavilonu, trvala nepatrně déle a člověk se musel vypořádat s tradičními nepohodlnými postupy při objednání či "vracení" nápoje.

Dvě velké jedničky za zvuk a projekci. I když vlastně zmíněná projekce jde spíše za Ali Demirelem, dvorním vizualizátorem a designérem Richieho Hawtina, jehož hodinová projekce byla dechberoucí. Zvuk na dvou pódiích - techno a progressive byl jednoduše vytříbený. Kromě setu Garyho Becka, který byl ze zištných důvodů (vystoupení bylo naplánováno těsně před Plastikmanem) poněkud utlumený, bylo vše precizní. Silné, hutné spodky bez sebemenší známky chrčení či praskání. Výšky, které zůstávaly v reproduktorech a neměly ani v červených barvách tendenci vyskakovat až ke stropu pavilonu. Střední polohy zvuku čitelné i ze tři metrů od pódia. Malá výtka by ovšem mohla směřovat za elektro stage, kde byl zvuk sice přesný, ale možná až příliš hlasitý. Organizačně obdržel Bónusz festival vyznamenání s průměrem 1,33.



Byl
Ano, kdo vlastně byl? Především Maďaři a velmi sličné Maďarky, početná skupina slovensky i česky mluvících a pak jeden Izraelec, Skot, Kanaďan, Velšan a Nizozemec. Pět pánů z různých koutů světa činili radost někdy stovkám a někdy tisícům lidí. Hlučnou radost. Pavilon pro techno připomínal českou Apokalypsu. Zhruba stejný počet tanečníku ovšem vytvořil bouřlivější atmosféru, než tomu bývá v Brně. Volnější druhý pavilon byl v průběhu večera zaplněn proměnlivě. Pochopitelně byl přeplněn při setu miláčka místních Sashy a nepochopitelně zel prázdnotou během živého vystoupení rostoucí hvězdy Guye J.

Snad ještě nikdy se nestalo, abych do minuty dodržel předběžný harmonogram sestavený před akcí a už vůbec ne, že bych vydržel celý set time vystupujících.. A upřímně, času by si všichni zasloužili minimálně dvojnásob, někteří i trojnásob. Tak například Guy J vydává v poslední tolik materiálu, že by mu měl vystačit na tři jeho stejně zábavné a inspirující vystoupení. Gary Beck, kterému nedělá žádný problém bavit a nechat lidi tančit pouze svou produkcí více než dvě hodiny. Zde měli k dispozici naneštěstí pouze 60 minut. Nevýhoda relativně neznámých jmen, samozřejmě v porovnání se zvukem jmen kolegů, jež se nacházeli v time-tableu v časech pozdějších.

2011 Bonusz Hungary festival

Stejnou porci 60 minut měl k dispozici i největší tahák festivalu Richie Hawtin, jenž představil novou verzi svého živého projektu Plastikmana, tentokrát ve verzi 1.5. Osobně jsem neočekával moc, ale moc jsem dostal. Plastikman mi společně s Ali Demirelem vyrvali oči, utrhli uši, pořádně si s nimi pohráli ping pong a po experimentálně taneční hodině mi je vrátili zpět s potvrzením myšlenek, které jsem snad nikdy ani nevyslovil. Richie Hawtin je stále nejprogresivnějším umělcem pohybujícím se kolem pojmu elektronická hudba a jeho nadčasovost si snad uvědomí až potomci našich potomků. To, co je schopný v roce 2011 provádět s hudbou tvořenou na přelomu osmdesátých a devadesátých let dokáže jen několik vyvolených jedinců s mistrem Hawtinem v čele.

Dvojnásobný časový prostor oproti předchozím dostali Sasha a Joris Voorn. Sasha nevkročil do svého setu šťastně, avšak po několikaminutových technických problémech (následující den si ještě navíc na facebooku sarkasticky, ale oprávněně utahoval z osvětlovače) předvedl proč se právem řadí do stejné nadčasové skupiny jako Richie Hawtin. Přes dvacet let si udržuje téměř stejný styl. Přes dvacet let vysloveně nutí lidi tančit, zvedat ruce, pískat, křičet a milovat každý tón a beat jeho setu. Možná právě proto je velkým oblíbencem progresivního maďarského EDM národa. Možná právě proto jedině on naplnil a atmosféru vybrousil na rytmicky nejvolnější stagei. Do tradičního "sasha style" setu vkládal drobná housová i minimalová či elekro intermezza, jimiž vytvořil pestrý taneční zážiitek. Na davu bylo znát že se baví. Ono se stejně moc nevidí, aby se lidé při Sashově setu nudili... Joris Voorn v poslední době, kromě samotného vzestupu, ušel velmi dlouhou cestu napříč jednotlivými styly a zde v Budapešti předvedl svůj aktuální zvuk a postoj. Čistě housové vystoupení tvořené z velké části jeho vlastní produkcí sice protančilo o poznání méně lidí, atmosféru to ale nikterak nezkazilo. Bónusz festival proběhl a hudebně obohatil.

Parádní

Parádní souhrn highlights Bónusz festivalu 2011:

Parádní snový výlet až nad střechu pavilonu organizoval Guy J. Kromě prvních několika minut míchal tracky či řadil hudbu s nepopsatelnou povznášející atmosférou. Projev typicky zaujatého tanečníka: pohupující se silueta, ruce nad zakloněnou hlavou, dlaně a prsty směřující ke stropu, nepřítomný výraz se zavřenými oči.



Parádní Gary Beck tvrdil muziku většinou svým materiálem či remixy. Opět nezklamal entuziazmem, se kterým vystupuje. Neopakovatelné zaujetí pro každý další mix nahrazovalo energii, která se ztrácela na poněkud mírném zvuku.



Parádní Plastikman Live 1.5. Většina skladeb v podání Richieho Hawtina měla příběh. Celé vystoupení tvořilo příběh. Příběh vyšroubovaný a bravurně zakončený nejznámějším trackem Plastikmana - Spastik. Více než na taneční party se možná hodí jeho performance do divadla. Ztratil by možná na atmosféře, na druhou stranu by bylo možné komplexně sledovat celé vystoupení a snažit se pochopit alespoň střípky autorova sdělení.



Parádní atmosféra na skvělém zvuku. Fundament EDM, který se ne vždy podaří naplnit. Pokud Sasha dostane druhou část požadavku, zřídka se mu nepodaří vytvořit elektrizující atmosféru.



Tečka

Bónusz festival 2011 byl parádní vykřičník

Vykřičník

Na začátku padla řeč na prémii zabalenou v lesklém balícím papíře a omotanou zlatou mašlí. Nemyslím, že by někdo měl důvod tuto prémii odmítat. Za pozlátkem, pokud je možné vše nepodstatné takto nazývat, se skrývalo přesné jádro produktu, který byl slíben a který byl vyžadován. Jenže není produkt jako produkt. Není slib jako slib. A především není očekávání jako očekávání! V nám blízkých podmínkách, v podobné zemi jako je ČR, je zcela běžné pořádat Festivaly (opravdu je tam velké F - Sziget, Hyperspace, Balaton Sound) a kvalitní party jako na běžícím pásu. Se zázemím, které by mohli závidět i na západě Evropy. Sponzory a partnery, při jejichž výčtu se tají dech. A v Čechách? Upřímně?
Někde je chyba, zdá se...

Bonusz

Zdroje fotografií: deadcode.hu
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BONUSZ

Sobota 15. 10. 2011
Vstup: 36/40 EUR
Vystupují:
Richie Hawtin presents: PLASTIKMAN live ( CAN ) / CARL COX ( UK ) / ADAM BEYER ( S ) / GARY BECK ( UK ) / SPEKTRE live ( UK ) / HOT X ( H ) / BUDAI ( H ) / COYOTE ( H ) / IGOR DO’URDEN ( H ) / PROFILE25 live ( H ) / NORA NAUGHTY ( H ) / COLLINS ( H ) visual by ALI DEMILER / URBANIZER arena 02 SASHA ( UK ) / JORIS VOORN ( NL ) / DENNIS FERRER ( USA ) / MAYA JANE COLE ( UK ) / GUY J ( ISR ) / MICHAEL BREETH ( SK ) / DANDY ( H ) / CHRISS ( H ) / JAY LUMEN ( H ) / NAGA & BETA ( H ) / POLI ( H ) / YVEL & TRISTAN ( H ) / JUNKIE & HAWKY ( H ) visual by BPSTREET arena 03 FERRY CORSTEN ( NL ) / GARETH EMERY ( UK ) / JOCHEN MILLER ( NL ) / DJ OBSERVER ( A ) / STERBINSZKY ( H ) / JUTASI ( H ) / POLEPOSITION ( H ) visual by EXLEX arena 04 CROOKERS ( I ) / DADA LIFE ( S ) / BELZEBASS ( I ) / PALOTAI ( H ) / ANDRO ( H ) / LUDMILLA ( H ) / SIKZTAH ( H ) / STEREO KILLAZ ( H ) / WONDAWULF ( H ) / BERGI & SVINDLER ( H )
Další informace
4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
finch
01. 11. 2011 | 10:23:14
+0 | -0

čéšo...

...jenze treba na awakenings jmena typu rush nebo picotto nikomu nevadi, pze se ztrati v te zaplave ostatnich nejen ohranych djs, zatimco u nas to jsou hlavni tahaky cele party...
čéša3
27. 10. 2011 | 16:43:24
+0 | -0
No, až bude u nás více jak 20tisíc lidí opravdu poslouchat taneční hudbu, až opět budou sponzoři dávat velký love, tak se možná stane to co v zahraničí. Bude super zvuk, dobrý zvukař a lidi se budou bavit i bez laserů .) Prozatím, těch zbylých pár tisíc, které naláká pár proařených jmen bohužel na tuhle věc nestačí. Neomílejte tu dokola pořád Rushe! Ten chlápek hraje pořád i venku na velkých festivalech a nikdo nenadává na Awakenings že tam je stále atd. Prostě i díky němu se akce zaplatí a lidé si poslechnou i nová jména a poznají další. Jinak bych rád kdyby sem někdo dovezl Gary Becka, to je pro mě opravdu super týpek a hlavně, chci tu Carla Coxe!!! To bylo to nej co jsem na Bonuszu slyšel .)

24. 10. 2011 | 18:17:09
+0 | -0
Všechny ty rádoby věci typu intro, laser a podobně strčí hravě do kapsy naprosto luxusní zvuk, který sem slyšel zase na Bonuszu. Až se ČR dostane na tuto úroveň možná budou party lepší.. Aktuálně nemá smysl na české halovky ani chodit. Je to bída k zblití..

Příští rok Bonusz opět!
LordBukabe
22. 10. 2011 | 09:58:33
+0 | -0

Nice

Díky za připomenutí toho co proběhlo minulý týden v sobotu, pro mě už podruhé nadmíru vydařená akce, všechno šlapalo jak mělo, pořadatelé, djs, partypeople..( někteří byli až moc).Nechci si stěžovat, ale v žádném případě bych nechtěl akci srovnávat s českou Apokalypsou, porovnávali bychom nestovnatelné. Ať se pan Vajčner zajede do Budapešti podívat, načerpat inspiraci, přiučit se jak se dělá akce na úrovni a pro spokojenost všech zúčastněných. Jeho výdobytky typu super nových jmen (Rush atd. na all star game), druhé stage pouze pro VIP :D.... ať se de vysrat s celou svojí koncepcí, intry a bůhvíčím ještě, filmem omg. Takže příští rok snad na Bonusz znovu.:) mir
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika