Tipy na desky v říjnu

Tipy na desky v říjnu

26. 10. 2011  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Vedle vrcholně experimentální desky One Pig a vynikajícího post-punkově laděného alba holandských The Bent Moustache stojí za to upozornit také na novou desku Sashi Ringa aka Apparat (zahraje 7. 11. v Roxy) a našlapanou skotskou úderku We Were Promised Jetpacks.
Matthew Herbert – One Pigone pig

Když Matthew Herbert začal první kouskem trilogii „ONE“, nebylo úplně jasné, co se z pokusu zachytit zvuk moderního světa vyklube. Předchozí dva pokusy položit na chaotický svět pavučinu zvuků měl příchuť ambientních výletů do dalekých zákoutí Herbertovy hlavy. One Club tvoří nahrávky pořízené ve frankfurtském klubu Robert Johnson, One One zase ryze autorský počin sestávající z 10 elektronických tracků, protkaných jemným Herbertovým hlasem. One Pig jde o kus dál: 8 měsíců strávených nahráváním na prasečí farmě přetvořil tento anglický Dj v podivně naléhavé album plné podivných zvuků. Desku doprovází jako červená nit heslo „od porodu na talíř“ a Herbert se jím až na jednu výjimku, pevně drží. Deska začíná porodem selat, který se ve vynalézavé režii autora mění v ambientně laděnou meditaci zakončenou krátkým lakonickým konstatováním a následným rykem novorozeňat, a končí hostinou. Herbert měl v úmyslu zachytit také zvuky na jatkách, což se mu ovšem kvůli vládní regulaci v UK nepodařilo – namísto toho zařadil jako závěr zvuky několika lidí pochutnávajících si na vepřových steacích. Bizarní, ale o to větší, podnět k přemýšlení o stavu současného konzumního světa. Navíc, zabalený do originálního elektronického kabátu.

The Bent Moustache – Pastures New Seasons Turnbent

I přesto, že první skladba nové desky The Bent Moustache poněkud připomíná dEUS, dá se říct, že album Pastures New Seasons Turn posunulo laťku nasazenou albem Forst (2007) o dost výš. TBM nacpali do nové desky daleko víc vlivů – od post-punku přes grunge až po shoegaze – přibyly syrové kytarové riffy a trošku elektroniky (Hey Mate). Pozadu tahle holandská banda v čele s Ajar Saggarem nezůstala ani s chytlavými melodiemi. Výsledkem je míchanice divokých riffů a podivně vytrženého hlasu Ajara.

Galactic Lo-Fi Orchestra – I Wrote 666 on the Kitchen Floorgalactic

Tito holandští lo-fi rockeři se na svém debutu netváří jako velcí umělci. Zato jim nechybí odvaha nacpat do svého debutu myriádu vlivů, což z něj v důsledku dělá docela zajímavý hudební zážitek. Silnější jsou v odvážnějších výletech do noisových oblastí (Happy), nebo naopak když se vrtají v širokém spektru melodií posledních 30 let (Welcome Into My Dreams, It´s Already In Me). Na desce najdete ovšem i vyložené skvosty, které by se neztratily ani v hitparádách (Love&Moustache). Neříkám, že album s dlouhým názvem od no-name kapely je nějaká pecka, která posadí na zadek všechny, kteří si ho poslechnou. Sympatická na něm ale je hlavně odvaha brát muziku na lehkou váhu v době, kdy se nezávislá hudební scéna tváří smrtelně vážně.

Prince Rama – Trust Nowprince rama

Přiznám se, že mám slabost pro vysoké ženské vokály kombinované s repetitivním bubnováním a rádoby new-age texty zavánějícími posilováním kořenové čakry. Někomu to může připadat smutné, ale je to tak. Z logiky věci vyplývá, že jsem se musel zaseknout na nové desce kapely Prince Rama, kterou tvoří sestry Taraka a Nimai Larson a kámoš Michael Collins (momentálně na dovolené). Trust Now je v pořadí 5. deska tohoto psychedelického dua, vydal ji label Paw Tracks (Animal Collective) a zní jako kříženec hinduistických rituálních písní, new-age doprovodu sexuálního rituálu a bollywoodské taneční hudby. Tedy alespoň zpočátku – na třetím tracku se atmosféra láme a nastupují přístupnější tracky s posunem směrem k experimentu. Schizofrenní album vyžadující trpělivost.

Další tipy:
We Were Promised Jetpacks: In the Pit of the Stomach / Dj Shadow: The Less You Know The Better / Noel Gallagher: Hight Flying Birds / Apparat: The Devil´s Walk / Reeko: Finding the New Matter / Neon Indian: Polish Girl / The Black Box Revelation: My Perception / Yann Tiersen: Skyline
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika