Přijďte na koncert Sluneční turné

Přijďte na koncert Sluneční turné

15. 11. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Ekologická Sluneční škola, kterou postavili čeští studenti ČVUT a dobrovolníci v odloučené vesnici Kargyak ležící v srdci Himálaje, potřebuje naši podporu. Celoročně se v místní škole vzdělávají děti a dospělí. Děti tak nemusí za vzděláním odcházet od rodiny do indických nížin, což do značné míry znamenalo rozpad rodinného systému a místní kultura tím velice trpěla.
Jde o jedinou školu v okolí, která může zajistit výuku i v zimních měsících. Celá stavba je řešena tak, aby co nejméně zasahovala do místního prostředí. Díky dokonalé sestavě solární elektrárny a větrné turbíny se získává stále dostatečný přísun elektrické energie. Může zde probíhat výuka i na laptopech, a ani promítání není problém. Místní si velice oblíbili filmové středy, které se staly společenskou událostí. Jednou měsíčně se vesničané sejdou a společně sledují vybraný snímek z Filmového klubu a společně diskutují co ve filmu viděli.

Škola právě vstupuje do čtvrtého roku svého fungování. Probíhá zde celoroční kvalifikovaná výuka pod vedením kvalitních evropských i místních tibetských učitelů. Poprvé v historii projektu Surya se do hor vydaly dvě Češky, vedení školy je v zcela ženském složení. Právě mají za sebou závěrečné testy a konec školního roku. Podle poslední zprávy z Kargyaku soudíme, že vše s přehledem zvládají a opravdu se nenudí: „ Přes prvotní zdravotní problémy jsme se nakonec šťastně sešly v Kargyaku a začaly se naplno věnovat zajištění chodu školy. Před ukončením školního roku jsme se snažily s dětmi vše zopakovat a na poslední chvíli ještě před závěrečnými testy doplnit mezery v jejich znalostech. Pokud se zrovna nevěnujeme těm čertíkům, sžíváme se s prostředím školy. Stále objevujeme, kde co máme, a co a jak funguje. Tak třeba takové uvaření rýže v papiňáku nám dalo napoprvé docela zabrat. Už se ale lepšíme, i když občas si stále připadáme jak Alenky v říši divů, a to nejen ve škole, nýbrž v celém Kargyaku, ale dost nás to baví.“

7. listopadu začal oficiálně nový školní rok a děti se už těší, co nového je čeká. V Čechách se na odjezd do drsných podmínek himálajských hor na zimní období chystá Blanka Nedvědická. Blanka je všestrannou sportovkyní, vyznavačkou adrenalinových disciplín a mistryní sportu v horolezectví. Účastnila se řady expedic a zdolala několik sedmitisícovek. Věříme, že si se čtyřdenní cestou přes zamrzlou řeku Zanskar hravě poradí. Oporou jí bude speciální pedagog Libor Širůček, se kterým povedou školu od ledna 2012.

Školu by bez pomoci drobných, ale i významnějších dárců nebylo možné postavit. Ale i s celoroční výukou jsou spojené nemalé náklady. Funkčnost projektu je závislá na tom, zda se vybere dostatečné množství financí na technickou podporu, platy kvalitních místních indických nebo tibetských pedagogů, učební materiál pro děti i dospělé, nezbytný zdravotnický materiál, technické vybavení školy, náklady spojené s dopravou zásob.

Aby se školní rok 2012 mohl rozjet v plném proudu, rozhodl se Roman Říčař (zpěvák, herec, hudebník z kapely Šťastní a Veselí, www.stastniaveseli.cz pro tento projekt něco udělat. Sám k tomu dodává: „S Honzou Tilingerem, autorem projektu Surya, se dlouho známe a v Indii ve Sluneční škole jsem se svou současnou ženou asi týden pobýval. Nemám rád charitu `naslepo`. Podpora konkrétních lidí, které navíc znám, mi připadá smysluplnější.“ Do projektu přizval zpěvačku Ivu Marešovou, která tuto nabídku velice ráda přijala. „Jsem člověk, kterého zajímají lidé, příroda a lidské kořeny. Nejsem příznivcem toho, když se západní kultura násilným způsobem snaží zasahovat do civilizací, které mají jiné kořeny. Ovšem Surya je dle mého soudu jiná, a to je to, co mě na tomto projektu zajímá. Vše, co pro obyvatele Kargyaku dělá, je v naprostém souladu s místní kulturou a s jejími kořeny. Je zde synergie. To je velice důležité. Pokud chceme a můžeme pomoci, toto je dle mého názoru správný způsob.”

Přijďte si aktivně zameditovat a nasát úžasnou atmosféru koncertu v podání Ivy Marešové a 999 a akustického tria Šťastní a Veselí. Navíc budete mít možnost shlédnout a zakoupit fotografie a umělecké předměty z Indie a oblasti Himálaje.

Děkujeme všem, kdo nás již podporují a kdo se nás podpořit chystají.
Těšíme se na vaši účast.


HARMONOGRAM TURNÉ:

17.11. Žatec (Městské divadlo)
19:30 100,-Kč / 120,-Kč

18.11. Hořovice (Klub Labe)
20:00 100,-Kč

19.11. Český Krumlov (Divadelní klub Antré)
20:00 100,-Kč

23.11. Plzeň (Buena Vista Club)
20:00 100,-Kč

01.12. Valašské Meziříčí (M-Klub)
20:00 100,-Kč

02.12. Ostrava (Klub Hudební Bazar)
20:00 100,-Kč

05.12. Praha (Malostranská beseda)
20:00 140,-Kč / 160,-Kč

06.12. České Budějovice (Mighty Bar Velbloud)
20:00 100,-Kč

07.12. Jablonec (Klub Na Rampě)
19:30 100,-Kč / 120,-Kč

13.12. Karlovy Vary (Divadlo Husovka)
19:30 100,-Kč

www.surya.cz

Dodal: Monika Klementova
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika