Erasure po 14 letech v Praze

Erasure po 14 letech v Praze

16. 11. 2011  |  Autor: Misha  |  Komentáře (0)
Svátek pro všechny milovníky elektronické hudby, tak by se dalo nazvat úterní vystoupení skupiny Erasure. Britské duo do Prahy zamířilo v rámci světového turné pořádaného na podporu zbrusu nového alba Tomorrow's World, které vyšlo 3. října. Se sólovým koncertem se do našich krajů vrátili po dlouhých 14 letech a fanoušci včetně mě se jich nemohli dočkat.
Pro mě bylo toto vystoupení opravdovou lahůdkou, retro návrat do let, kdy jsme si nahrávali písničky z televize na kazeťáky, pak přetáčeli kazety tužkou nebo prosili rodiče o koupi dalších „ greatest hitů“. Po celý den jsem si broukala písničku Love To Hate You a hlavně měla v hlavě její videoklip, který jsem zbožňovala.

Zlatá éra skupiny Erasure byla především na přelomu 80. a 90. let, kdy pravidelně zásobovali hitparádové žebříčky svými songy. Vince Clarke začínal ve známé skupině Depeche Mode, avšak v roce 1985 společně s Andy Bellem přivedli na svět projekt Erasure. Hity skupiny Erasure byly vždy oblíbené i v gay komunitě, možná i díky tomu, že Andy Bell se k ní otevřeně hlásil. Andy Bell je také jednou ze známých osobností, která otevřeně přiznala, že je HIV pozitivní, s virem HIV Andy bojuje od roku 1998.

Návrat Erasure v Incheba Aréně proběhl pouhých pár metrů od jejich slavné československé premiéry, kdy 12. listopadu 1989 zahráli před beznadějně vyprodanou velkou Sportovní halou. Tam vystoupili i v roce 1992 a pak už českému publiku zahráli jen na festivalu ET Jam v roce 1997.

Předkapelu si údajně Erasure vybrali sami, a tak do poloviny zaplněná Incheba Aréna mohla po patnácti letech slyšet české duo Datwerk. V devadesátých letech vydali Datwerk, aneb zpěvák Petr Tengler a klávesista Vláďa Šimůnek, tři alba a pak se v roce 1996 toto duo rozpadlo. Opět dohromady se dali vlastně jen kvůli fanouškům, a přestože jich v Incheba Aréně moc nebylo, i tak o sobě dávali dost hlasitě vědět. Uvidíme, jak se jim bude na hudební scéně v budoucnu dařit. Datwerk se nechali slyšet, že jejich hudba je nyní více taneční, než kdysi bývala, což by mohlo přilákat nové fanoušky.

erasure

Přesně s úderem deváté se na podiu objevili ti, na které se všichni nedočkavě těšili, britské duo Erasure, tedy Andy Bell a Vince Clarke v doprovodu dvou vokalistek. A pak to začalo, úžasná show plná světel, hudby a pro mě naprosto dokonalého zpěvu. Připadala jsem si jako malá holčička před vánočním stromečkem. Jedna pecka střídala druhou, celá Incheba Aréna zpívala a skákala. Zadní část arény se po chvilce proměnila v taneční parket, kde si to lidé neskutečně užívali. Mimo nových skladem z aktuálního alba zazněly právě ty osvědčené hity jako Sometimes, A Little Respect, Love To Hate You, Always nebo Victim of Love. Škoda jen, že koncert připadl na stejný den, kdy v Praze vystupoval Lenny Kravitz, jinak by bylo určitě zase vyprodáno jako kdysi před lety.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: ERASURE

Úterý 15. 11. 2011
Vstup: 830 Kč, VIP 1 100 Kč
Vystupují:
ERASURE, Datwerk
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika