V pořadu Radia 1 se představí Digitonal a Echaskech

V pořadu Radia 1 se představí Digitonal a Echaskech

17. 11. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V úterý 22. listopadu ve 22:00 v pořadu On Stage Radio 1 odvysílá záznam vystoupení dvou projektů z anglického nezávislého labelu Just Music, který se specializuje na sofistikovanou elektroniku a ambient. Vystoupení Digitonal a Echaskech proběhlo letos v dubnu v Paláci Akropolis v rámci koncertní série Music Infinity.
Společným znakem obou projektů je inspirace ambientní klasikou i zlatou érou britské klubové kultury ze začátku devadesátých let, každý z nich ale odkaz svých hrdinů převádí do hudby pro 21. století vlastní unikátní cestou. Dvojice Digitonal míchá chytré beaty se zvuky smyčcových nástrojů, Echaskech kladou důraz na spletité rytmy.

Projekt Digitonal se letos do Prahy vrátil již potřetí. Klarinetista, skladatel filmové hudby a klávesový virtuóz v jedné osobě Andy Dobson hrál pod hlavičkou Digitonal už od konce devadesátých let, klíčovou ingredienci do své hudby ale našel až po setkání s egyptským houslistou Samy Bishai na začátku nového tisíciletí. Jejich fúze moderní klasiky a elektroniky jim vynesla srovnání nejen s Orbital nebo The Orb, ale třeba také Stevem Reichem či Philipem Glassem. Digitonal vydali tři alba a jednu koncertní nahrávku a od poslední návštěvy Prahy přibyla v jejich diskografii retrospektiva Be Still My Bleeping Heart, která se setkala s velmi příznivým ohlasem. Digitonal zahráli v Praze jako trojice, kromě Dobsona a Samy Bishai dorazil i Joshu Doherty, který se stará o rytmiku.

Andy Gillham a Dom Hoare aka Echaskech začínali v polovině devadesátých let jako drum’n’bassoví DJové, postupem času jejich sound ale zmutoval do podoby inteligentní elektroniky, která čerpá z vlivů Kraftwerk, Orbital i electro hip hopu. Společně začali fungovat od poloviny nové dekády a debutové album Skechbook natočili v roce 2007. Echaskech kladou maximální důraz na živé hraní – s pomocí VJ Mach V a hromady mašinek se jejich sety mění v nespoutané improvizace, které přepisují pravidla klubových performancí. Jejich poslední album Shatterproof nabídlo výlety také do oblasti dubstepu, o to zajímavější a překvapující pak bylo i jejich debutové vystoupení v rámci showcase labelu Just Music v Praze.

Webové stránky Digitonal: http://www.digitonal.com/
Webové stránky Echaskech: http://www.echaskech.co.uk

ZÁZNAM KONCERTU DIGITONAL A ECHASKECH RADIO 1 ODVYSÍLÁ V ÚTERÝ 22. LISTOPADU 2011 VE 22:00 V RÁMCI POŘADU RADIO 1 ON STAGE.


Dodal: Klára Vlková, Radio 1
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika