Koncert Led Bib již zítra v klubu jazz Dock

Koncert Led Bib již zítra v klubu jazz Dock

21. 11. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Led Bib, jedna z nejvýraznějších mladých kapel současné britské jazzové scény, se po dvou letech vrací do Prahy, aby 23. listopadu odehrála exkluzivní koncert v klubu Jazz Dock. Jejich album Sensible Shoes získalo v roce 2009 prestižní Mercury Price Awards a do České republiky se vrací s novým albem Bring Your Own.
Britskou moderně-jazzovou kapelu Led Bib zformoval v roce 2003 bubeník a skladatel Mark Holub a už první album Arboretum sklidilo na domácí půdě v jazzových kruzích značný ohlas. Pětičlenná skupina, jejíž zvuk určují dva altsaxofony, ovšem zatím nejvýše sáhla v roce 2009, kdy byla za čtvrté album Sensible Shoes oceněna nejprestižnější britskou hudební cenu Mercury Prize za rok 2009. Není divu, i slovutné The Times označily nahrávku za „budoucnost jazzu“.

Kritika zdůrazňuje u Led Bib mladickou odvázanost improvizace a pro kapelu dokonce vytvořila novou stylovou škatulku „avant-jazz-euphoric-rock", která symbolizuje energičnost rocku, obalenou hráčskou techničností jazzových hudebníků a radostné hledačství, související s jejich věkem. „Sposlouchanost" zúčastněných muzikantů avantgardní scénou newyorského „downtownu" i produkcí rockových hvězd zpřístupňuje tvůrčí proces Led Bib jak specializovaným posluchačům, tak publiku, které moderní jazz jako nestravitelnou intelektuální hru uzavřeného ghetta odmítá.

led bib

Rozhovor s Markem Holubem, zakladatelem Led Bib

Naposledy jste v Praze vystoupili před dvěma lety na festivalu United Islands, jak na svou návštěvu v Praze vzpomínáte?

Hraní na festivalu United Islands bylo skvělé. Pamatuji si na krásný slunný den, skvělý mix různých hudebních žánrů a opravdu dobré publikum. To byla naše první návštěva Prahy, takže na návrat se opravdu těšíme.

Do Prahy nyní přijíždíte s novým albem Bring Your Own, můžete nám něco říct k tomu, jak jste album tvořili?
S tímto albem jsme docela dost koncertovali, takže když jsme se dostali do studia, všichni jsme ho už velmi dobře znali. To pro nás znamenalo, že stačí jen dojít do studia a zahrát to, co jsme hráli na koncertech. Na druhou stranu je velká výzva pokusit se ve studiu zachytit to, co hrajeme naživo. Myslím ale, že s deskou Bring Your Own se nám to povedlo zatím nejlépe a všichni máme z té desky radost.

Vaše předchozí album Sensible Shoes bylo nominováno na prestižní Mercury Price, nebylo toto ocenění při práci na novém albu trochu svazující?

Svým způsobem trochu ano. Všichni jsme tak trochu v podvědomí mysleli na to, že díky úspěchu předchozího alba, bude toto nové ještě pod větším drobnohledem.

Kam jste se v novém albu posunuli od toho předchozího?
Já myslím, že na každém albu, které jsme dělali, jsme se nějak posunuli od toho předchozího. Když porovnáte naše první album s albem Bring Your Own, je velmi odlišné! Myslím, že je to hodně díky postupnému vývoji každého člena i kapely jako celku. Jsme více a více schopní si uvědomovat a přenášet zvuky, které se nám rodí v hlavách.

Jak byste popsali svůj styl někomu, kdo vás nikdy před tím neslyšel? V článcích se objevuje sousloví „avant-jazz-euphoric-rock", kterým vás hudební novináři pojmenovali, souhlasíte s tím?

Hmmm, to je velmi těžké. Dříve jsem lidem říkal, že hrajeme moderní jazz, nebo avantgardní jazz, ale myslím, že to pro lidi bylo zavádějící. To souvisí s tím, že hodně lidí má jazz zařazeno jako přesně definovaný žánr a zvuk, zatímco pro mě je to velmi dynamicky se rozvíjející hudební styl. Každopádně ten popis docela sedí. V naší hudbě je hodně prvků z různých hudebních stylů, od rocku přes metal k soulu a zpátky k jazzu!

Během podzimu jste koncertovali v UK a po Evropě, kde se vám hraje opravdu dobře a proč? Reagují na vaši hudbu fanoušci v různých zemích odlišně?

Pocit, který si z vystoupení odnášíme, nezáleží vždy na publiku. Někdy se to publiku opravdu líbí, ale my nemáme pocit, že jsme zahráli nejlépe, jak umíme, tak odjíždíme zklamaní. Jeden koncert na radnici v Lichfieldu ve Velké Británii se ale vymykal. V prvním setu jsme podle mě zahráli nejlépe z celého turné. A co se týče fanoušků z jednotlivých zemí, tak si myslím, že to hodně záleží, ale celkově se zdá, že lidé z kontinentální Evropy jsou méně striktní, co se týče hudební žánrů a co by měly obsahovat, což je skvělé!

Posloucháte ve svém volném čase hudbu i z jiných žánrů? Kdo vás ze současných interpretů zaujal?

Všichni posloucháme všechno možný a spoustu hudby mimo jazz! Mě se dost líbí poslední deska PJ Harvey a ještě jedna skvělá japonská kapela, na jejíž jméno si teď nemůžu vzpomenout;)

Co byste vzkázali svým fanouškům do České republiky?
Tohle je naše poslední vystoupení v rámci tohoto turné a opravdu se těšíme zpět do Prahy! Máme hodně nového nenatočeného materiálu, tak přijďte a užijte si koncert!


Dodal: Barbora Šubrtová, United Islands
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: LED BIB

Středa 23. 11. 2011
Vstup: 350Kč / 280Kč
Vystupují:
Led Bib
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika