Chris Sadler: Anglie? Co bych tam dělal!

Chris Sadler: Anglie? Co bych tam dělal!

22. 11. 2011  |  Autor: krysicka  |  Komentáře (2)
Kdo se může pochlubit tím, že poznal Climax v jeho zárodku, je už slušný pamětník, který by zasloužil vyznamenat řádem. Z mnoha pubertálních mladistvých se v průběhu jeho trvání stali rodiče, tato noc je ale vyhlášená tím, že i ti od rodin se zde po mnoho let stále schází. Climax.
Climax letos slaví třináctiny a jeho náskok na české taneční scéně bude stěží kdokoliv překonávat. Poněkud netradičně vám přinášíme rozhovor nejen zpředu (dj Chris Sadler) ale i z opačné strany, kam se mnoho z nás nepodívá (vj Martin).

roxy

Ahoj kluci. Málokdo možná ví, že ke Climaxu patří kromě Chrise Sadlera také jeho dvorní vj Martin. Jak dlouho se vy dva vůbec znáte?

Martin: známe od party BeeFree. Na čtvrtý Climax mě vzali kolegové.
Chris: Aniž bych to věděl, tak mi Martin, v době kdy byl na „civilce“ dělal webové stránky. Tenkrát na party v Mecce ke mně přišla Hagi – manželka Dereka z Waxu – že mě ho musí představit.

Oba máte cosi společného s nemocnicemi, kdy jste na to přišli?
Martin: O mrtvolách se bavíme spíš okrajově, například u piva, ale není to přesně to co nás spojuje. Vystudoval jsem elektro – silnoproud a přes počítače a právě civilní službu jsem se dostal až na operační sál, kde jsem vlastně technická podpora.

A jak jsi na tom s vojnou Chrisi ty?

V Anglii není vojna povinná a když jsem se v jednadvaceti stěhoval do Čech, bylo to už i tady pasé.

A pokud bys měl volit mezi civilní službou a vojnou, šel bys?
Nešel, v žádném případě. Aby mě někdo buzeroval, musel jsem vstávat v 5 ráno a běhat kilometry s batohem na zádech, ani omylem.

roxy

Čím se vlastně živí rodiče Chrise Sadlera?

Máma je už v důchodu, ale pracovala jako administrativní pracovnice a táta je inženýr, vyrábí součástky pro letadla, vlaky a podobně.

Kde jsi vyrůstal?

Chris: v rodinném domku v Nottinghamu.
Martin: já jsem Holešovičák, vyrůstám tu odmalička, jen jsem během života změnil ulici a přestěhoval se za roh (rozhovor byl pořízen v nejmenované holešovické restauraci).

Chris: Nenudí tě to tu už?

Martin: je pravda, že už mě to tu začíná… Od doby, co jsem si pořídil psa, vidím jak jsou Holešovice špinavé.

Co říkáš Chrisi na situaci v Anglii, kde se v létě rabovalo a na nepokoje ve velkých městech?

Popravdě, co se týče politiky, jsem zoufale neinformovaný. Televizní noviny nesleduji, situaci v Británii neznám, jen jsem slyšel něco od mámy. Vlastně nevím, kdo je tam premiérem a u nás vlastně také ne . Ale jsou to nejspíš mladí lidé, co nemají co na práci a tuto situaci jenom využívají .

Jakým způsobem bys je potrestal?
Chris: pár let ve vězení by je naučilo.
Martin: já bych je nechal uklidit ten bordel co udělali (smích).

roxy

Co se tobě nelíbí na Martinovi, když promítá a tobě na Chrisovi, když hraje?
Chris: to jsem tedy zvědavý?
Martin: mně se upřímně moc nelíbí, když hraje předělávky Nirvany, to fakt nemám rád, ale když jsem pak někdy připitý, tak na to pařím. Jinak se mi jeho hudba líbí bez výjimky a pokaždé se těším na poslední sobotu v měsíci, že se vyřádím.
Chris: já nemám s Martinem žádný problém. Vetšinou se promítá na plátně za mnou, takže nemám možnost sledovat jeho projekci neustále, ale občas mu dám texty skladeb, které vím, že budu nejspíš hrát. Když je pak na Climaxu hraju, otočím se a vidím je běžet na plátně, je znát, že je Martin pohotový, zná mojí muziku a dokáže na to reagovat a přizpůsobit se.

Máte také někdy ponorku ze sebe navzájem?

Martin: kromě toho, že mě Chris „vyklepl“ ve squashi a musel jsem mu zaplatit dvě piva je to v pohodě.

Jak to máte s vystupováním mimo Českou republiku, jezdíte také?
Martin: Já byl nedávno v Bratislavě, což se už jako cizina počítá, ale byl jsem rád, že mě nakonec vyplatili v českých korunách.

Chris: já se mimo Čechy pohybuji výjimečně, tak dvakrát do roka hraji v Anglii v Brightonu, kam mě občas pozve dj Tom Vagabondo. Jedná se spíše o malé bary a podobně. Brighton je město plné studentů a homosexuálů. Je to takové bohémské město, kde jsou naprosto boží lidi. Miluju Brighton, je to mé nejoblíbenější místo v Anglii.

Teď zabrousím trochu do soukromí, máte oba nové ženy, prozradíte jak jste se seznámili?

Martin: já jsem si před časem dal zajímavý inzerát, že bych chtěl s někým venčit psa a ozvalo se mi strašné množství. Málem jsem vyrazil i s důchodkyní, ale takto jsme se poznali.
Chris: já se s přítelkyní poznal v její restauraci, kam jsem původně chodil jako host a jelikož ona chodila dřív na party, tak mě poznala a zeptala se mě, zda jsem to já a tak to začalo.

A co na to říká její tatínek (rocker Aleš Brichta)?

Tatínek je velmi old school a uznává v podstatě jen jeden hudební styl, takže když mě poznal, řekl mi“ ty jsi ten, co hraje hip hop?“ Když jsem se mu snažil vysvětlit, že hraji house, stejně mi bylo řečeno, že je to to samé. Ale jelikož mě zná jeho kolega z kapely, kterou Aleš nedávno dal dohromady, který mě kdysi jako pořadatel akcí bookoval a jako hudebníka mě uznává a Aleš zas uznává jeho, tak i Aleš konečně začíná uznávat mě.

Takže společný hudební projekt je na spadnutí?

Mluvili jsme o tom, že bych mohl na Climaxu zahrát nějakou metalovou skladbu, do které by on zpíval.
Martin: já se trochu bojím toho vydání, ve kterém zase uslyším tu Nirvanu (smích).
Chris: Spíš to vidím na nějakou Metallicu.

roxy

Co si myslíte o nové nastupující generaci djů? Já když se podívám do partylistu tak z toho obřího obsahu znám pouze hrstku djů.
Martin: to je jev se kterým se setkávám velmi často. Lidé už se dnes chtějí bavit spíše stylem, že přijdou do klubu a tam se bude hrát to co znají, takže hudbu známou z rádii a televize. Lidem začíná být vcelku jedno, jestli tam hraje X nebo Y.

Jak vznikl název Climax?

Původně se ta noc měla jmenovat Energy. Sponzorem měl být Red Bull, ale jim se nelíbilo to jméno. Prý, že nejsou jen tak ledajaký energy drink. Nakonec jsme vymysleli název Climax, tedy v překladu vyvrcholení, abychom nějak vyjádřili dynamiku té noci.

Na jakých nejneobvyklejších akcích si promítal Martine?

Já se nebráním žádnému hudebnímu stylu, od house, přes trance, hip hop, dokonce jsem promítal na akci, kde se hrála dechovka a folk.

Když se ještě vrátím k té Anglii, jak Chrisi vnímáš Čechy, cítíš se tu lépe, neuvažoval si o návratu?
Chris: Co bych tam dělal? (smích) Tady každý považuje Anglii za zlatou zemi, ale není tomu tak. Pro mě je to moc omezení, kamera je na autobusové zastávce, v hospodě, prostě všude. Už se to tam pomalu podobá Big Brotheru a knize 1984 od George Orwella.
Martin: je tam moc sebevrahů, protože všichni jezdí v protisměru (smích)

roxy

Jsou tvoji rodiče spokojení s tím co děláš?

Chris: rodiče moc neuznávají to co dělám, ale respektují, že se tak živím. Každopádně by máma byla asi nejspokojenější, kdybych dělal patologa někde v nottinghamské nemocnici.

Chrisi, tys dělal nějaké projekty s Tonyou Graves, jak vaše spolupráce pokračuje?
Bylo to hodně zajímavé, spolupracovat s někým, jako je Tonya a mít možnost dělat něco na její album. Tonya krásně zpívá a má strašně zajímavou barvu hlasu. Nedávno jsme spolu hráli na jedné akci, kde ona zpívala a já jsem jí dělal křoví a pouštěl instrumentály jejích tracků. Celé to vzniklo přes dje P@ca, který mě doporučil Hynkovi Tomanovi ze Support Lesbiens (producent jejího alba) jako vhodnou osobu na tvorbu tanečních „pecek“. Dle všeho má album skvělý ohlas a je na šestém místě v prodejnosti alb v ČR.

Jak si vlastně udržuješ už třináct let ten svůj styl, který pořád lidi baví, proč si myslíš, že na tebe pořád chodí?
Chris: to bych taky rád věděl (smích), každopádně nehraji hudbu, která se mi nelíbí. Nehraji to co je módní, pořád hraji jen věci dle svého vkusu. Trávím spousta času posloucháním nových tracků, třeba třikrát – čtyřikrát týdně a poslouchám tisíce a tisíce skladeb, což je někdy na hlavu.

A ty Martine vybíráš svá videa kde?
Já kontroluji co se kde stalo nového nebo neobvyklého, jako třeba když nám Karel Gott ukázal „fakáče“ nebo George Bush tancoval s Indiánama. Prostě projíždím pravidelně internet.

Chrisi, plánuješ někdy sundat brýle?
To ne. Spíš jde o to, že firma, která je vyrábí už je vyrábět přestala, takže jsem psal paní ředitelce té firmy, která osobně došla do skladu a poslední troje mi tam našla. Kromě těch modrých, které mi kamarád předělal na diody a lasery, mám ještě zelené a nejhorší varianta jsou růžové se třpytkami . Dřív, když jsem měl brýle na klasický žárovky mi pravidelně jedna přestávala svítít a lidi za mnou běhali, že nesvítím. Takže jsem musel nosit baterky neustále s sebou.

roxy

Čím je zajímavý host 13. narozenin Climaxu?

Chris: Ten projekt se jmenuje Crazibiza. Jsou to dva kluci z Budapešti, kteří společně začali vydávat asi před dvěma lety. Od té doby vydávají jeden track za druhým a každý z nich se hned dostane do hitparády Beatport. Mě se jejích věci hodně líbí a většinu jejich skladeb hraju na Climaxu, takže při výběru hosta jsem měl jasno.

Chystáš nějaké zajímavé překvapení k tomuto jubileu? Třeba rozdávat hostům zase nějaké cd s tvým setem?
To mě ani nenapadlo, ale každopádně je to zajímavá myšlenka (smích).

Díky za vyčerpávající rozhovor a v sobotu naviděnou a naslyšenou!

Foto: gusman
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CLIMAX 13TH ANNIVERSARY

Sobota 26. 11. 2011
Vystupují:
Chris Sadler, CRAZIBIZA, Sajmon
Další informace
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

19. 11. 2012 | 11:37:30
+0 | -0

Skvělý rozhovor!!!

Ano velmi povedený rozhovor. Velká chvála a ocenění...!!!

30. 11. 2011 | 16:55:46
+0 | -0

Chvála!!!!!

Povedený rozhovor. Škoda, že takových článků je jen poskrovnu...
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
MP3 KE STAŽENÍ
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika