Alternativa v HooDoo klubu

Alternativa v HooDoo klubu

27. 11. 2011  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Celý minulý týden probíhal 19. ročník mezinárodního hudebního festivalu. Program zahrnoval kromě hudby též workshopy a performance. Středa 23. listopadu ovšem patřila hudbě: Pink Mountaintops, Akron Family, Hitman´s Heel a Les Hommes Sauvages se ve středu postarali o zásadní hudební večírek.
HooDoo WooDoo
Je příjemné seznamovat se po několika desítkách pražských koncertů s novým klubem. HooDoo Music Club se skrývá v prostorách bývalého měšťanského pivovaru na Vinohradech. Tomu odpovídá i nápojový lístek (pivo pochází z restauračních pivovarů) a prostory. Těsně po příchodu jsem měl pocit, že se v nacpaném předsálí udusím, ale v okamžiku, kdy se otevřely Černý a Červený sál, bylo po starostech. Středně velké podlouhlé místnosti nabízejí vynikající akustiku a skvělý výhled, ještě omezit kouření (viz Archa) a bylo by to perfektní.

Růžová pata
Jako první se předvedli osobní favorité večera, kanadští Pink Mountaintops. Za tímto lehce ujetým názvem se skrývá jeden z největších hudebních introvertů Nového kontinentu, Kanaďan Stephen McBean. Stephen stojí za kanadským komunitním projektem Black Mountain Army, velice rozvolněnou skupinou muzikantů z Vancouveru. Známější je ovšem hlavně díky kapele Black Mountain, která vydala před rokem Wilderness Heart, album, se kterým se zastavila v dubnu 2010 i v Praze. Syrový stoner-rock Black Mountain sice v růžovém vedlejšáku ustupuje psychedelickému country, ale v HooDoo se mi zdálo, že nejsilnější byl McBean a klávesák Gregg Forema právě v tvrdších polohách. Ostatně image nepřístupného, málo komunikativního a věčně nasraného McBeana má zásadní vliv na všechno, co dělá: důkazem budiž skoro agresivní odpor k fotografům, reportérům a kameramanům všeho druhu.



Daleko přívětivější až kabaretní ksicht ukázal projekt Hitman´s Heel známého Neubautena Saši Hackeho a jeho manželky, hudebnice a performerky Danielle Picciotto. V oficiálním promo textu stálo „mordýřské balady, dekadentní šansony i rockové vypalovačky“ a tentokrát by to nešlo vyjádřit lépe. Hacke se jako klíště držel svojí oprýskané kytary, Danielle přidávala na klávesy a ostatní nástroje a v cikánské sukni působila jako členka Cirkusu Humberto. Energické a nápadité pásmo bývalých rezidentů v MeetFactory v pražské premiéře se víc než povedlo.

Akron woo-hoo
Několik minut poté přišla ovšem řada na hvězdy večera, americké freak folkaře Akron Family. Škatulka freak-folku je jim samozřejmě hrozně úzká – kdo o tom pochyboval, musel po jejich woo-doo výkonu v HooDoo, definitivně rezignovat. Koncert začal krátkou new-age modlitbou, kterou překládal Vašek Havelka, frontman Please the Trees a kamarád Akronů. Pokračovalo se ve zběsilém tempu – vedle neuvěřitelného baskytaristy to byly hlavně kytarové sóla a výstřelky Seth Olinskyho a jazzové bicí Dany Janssena, které uváděly nezletilé dívky v první řadě do regurélního tranzu. V hudbě Akron se prolíná tisíc a jeden vliv: můžete si připadat jako na rave večírku, srazu evengelistů nebo jazzové sekce. Vynikající koncert bez začátku a konce – o ten se postarali němečtí Les Hommes Sauvages.

Vzhledem k tomu, že festivalu táhne na 20, dá se očekávat, že příští rok bude minimálně stejně tak kvalitní jako ten letošní.

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ALTERNATIVA FEST 2011

Středa 23. 11. 2011
Vstup: 250/350
Vystupují:
Akron Family (USA), Hitman's Heel (USA/Ger), Les Hommes Sauvages (Ger), Pink Mountaintops (USA/Can)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika