Mahala Rai Banda v Akropolis

Mahala Rai Banda v Akropolis

28. 11. 2011  |  Autor: YannD  |  Komentáře (0)
Balkánský dýchánek v režii romské a rumunské kapely Mahala Rai Banda, se odehrál ve čtvrtek 24.11. v Paláci Akropolis a proměnil jej v rozjetý bál, kde nohy lítaly jakoby je člověk ani neovládal. Více v reportu.
Mahala Rai Banda je často označována ve světě world, či spíše gypsy, music za superskupinu. Dost možná tento fakt pramení ze samotných kořenů téhle dechovky. Pevně zakotvené jsou totiž ve dvou rumunských vesničkách, které daly světu kapely jako Taraf de Haidouks – vesnička Clejani a Fanfare Ciocarlia – vesnička Zece Prajini. Tahle kombinace tvoří základ, na němž jednotliví členové, z nichž někteří si prošli v Bukurešti velmi zajímavým životním obdobím, staví své divoké skladby plné energie, která rozhýbe každého s rytmem v duši. Bukurešť toiž leží na "slavné" drogové stezce pramenící kdesi v Afghánistánu a většinu živelných osobností zasáhla.



Pamatuju si vcelku živě okamžik, kdy poprvé jsem přišel do styku s balkánskou hudbou. Byl ohromující a donutil nás zastavit se a obrazně řečeno spadnout  z višně. Z kamaráda následně vypadnul výraz punk-dechovka a ten to všechno vystihnul. Balkán, to je živelnost v čisté formě. To je téměř výhradně parta minimálně osmi pánů, mnohdy poměrně starších, co když do toho říznou, fouknou, zavadí o strunu, tak se začnete hýbat od první minuty koncertu. Nejinak tomu bylo v Akropolis, kde Mahala Rai Banda v minulosti již hrála. Ostatně tohle byla jejich již čtvrtá zastávka v našich končinách, takže tuzemskému publiku rozhodně nejsou neznámí. A právě kombinace jejich známosti a zároveň skutečnosti, že Balakan Beats je stále minoritní záležitostí, určila návštěvnost. Přesně tu kterou chcete. Dost lidí na vytvoření atmosféry, akorát pro dostatek místa k pohybu ať už tanečnímu či plynulému směrem k baru, na wc, pod podium a na konci domů.



V roce 2009 vyšla téhle partě deska Ghetto Blasters a posunula je zase o kus dál, a to jak hudebně, tak i fanouškovsky. Těch přibylo a rušivých elementů, jako například ne úplně dokonalého zpěvu na albech předchozích, ubylo. I v Akropolis v roce 2011 působili kompaktně a uvolněně. Nechyběly balady, při nichž mi na pódiu chyběla tančící romská diva v rudých šatech zdobených cingrlátky a s jiskrou v oku, stejně jako svižnější skladby prokládané sóly jednotlivých členů ansáblu. Ta si vysloužila zaslouženě největší ovace, stejně jako přídavek tří skladeb. Včetně něj trval koncert skoro dvě hodiny. Nebýt v koncertním sále, nýbrž na louce v Mahale (romská čtvrť na předměstí), trval by nejspíš až do rána.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: MAHALA RAI BANDA

Čtvrtek 24. 11. 2011
Vystupují:
mahala rai banda /rumunsko/
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika