Voila se vrací do Prahy

Voila se vrací do Prahy

29. 11. 2011  |  Autor: krysicka  |  Komentáře (3)
Výjimečné osobnosti jsou nenahraditelné. Ten, kdo má rád šansony Edith Piaf, má možnost již 13. 12. opět slyšet neméně kvalitně odzpívaný repertoár v podání kapely Voila. Zpěvačce Zdence Trvalcové jsme před prosincovým vystoupením položili několik otázek.
Za jakých okolností a kdy vznikla kapela Voila, jak se její členové znali?
Kapela vznikla asi před rokem, datum vzniku datujeme od našeho prvního společného koncertu v Bratislavě. Ukázky z něj je možné najít i na youtube.

Vzniku kapely předcházela spolupráce s vynikajícím akordeonista Michalem Mihok, jehož nadšení bylo od počátku hybným motorem vytvořit kapelu a skládat nové písně nebo reharmonizovať staré šansony. Po tom jak jsme dali dohromady základní repertoár, rozhodli jsme se oslovit další muzikanty. A to kontrabasisty Vlada Micenka a pianistku Ester Godovskú. Všichni jsme se znali z prostředí Konzervatoře Jaroslava Ježka, kde jsme studovali a Ester tam působí pedagog. Nakonec ale nejčastěji hrajeme v kombinaci zpěv, akordeon a kontrabas.

voila

Proč zrovna Edith Piaf? A učila jste se nejdřív francouzsky nebo jste nejdřív zpívala?

V roce 2002 jsem dostala krásnou příležitost zahrát si v představení "Edith Piaf, vrabčák z předměstí" postavu Edith Piaf. Po tolika letech mohu říci, že to pro mě byl významný osudový okamžik, protože jsem díky jejím písním v sobě objevila lásku pro francouzštinu, zcela nový způsob zpívání a hlavně mě to nasměrovalo k "retro stylu", hudbě, které se věnuji a chci věnovat i nadále. Francouzsky jsem se učila zároveň v průběhu zkoušek tohoto představení a měla jsem období, kdy jsem byla na francouzštině závislá a navštěvovala jsem i deset hodin francouzského jazyka týdně. Jinak toto představení se stále hraje v ND Brně a Moravskoslezském divadle v Olomouci, tak srdečně všechny zvu ..

Je hudba to co vás živí? Čím Jsou oficiálně členové kapely?
Všichni jsme hudebníci na plný úvazek a jsme rádi za to, že nás hudba živí.

Kdo je autorem názvu kapely a bylo to jednoznačné a rychlé rozhodnutí, nebo jste museli název dlouho vybíral?
Název kapely vymyslela moje dobrá kamarádka Zuzka Falátová, která se před rokem organizátorsky podílela na našem prvním koncertě a od začátku nás jako kapelu velmi podporovala. Název vymyslela asi dva týdny po zmíněném prvním koncertě a dosud mám ještě odloženou smsku: "A co se jmenovat Voila?"

Kroměř Edith Piaf, což má Voila ještě v repertoáru?
S chutí jsme upravili i známé "osmdesátky" Voyage, Voyage a Ella Elle l 'a, ale hlavně snažíme se věnovat naší vlastní tvorbě ..

Jací jsou vaši další oblíbení hudebníci, kromě doposud zmíněné Edith Piaf?
Je toho hodně, co ráda poslouchám. Momentálně frčím na retro, pouštím si na gramofonových deskách Allanovy sestry nebo Inku Zemánkovou, hudba, která je neuvěřitelně pozitivní, baví mě i jejich naivní texty. Co bych ale ráda doporučila, tak to je norská zpěvačka Phaidra, jejíž debutové album The Sea patří nyní mezi mé nejoblíbenější, najít ji můžete i na: http://www.myspace.com/phaedrasongs. Mezi mé "nej", patří i hudba mé kamarádky Ivany Spodniakové, která žije a tvoří na Ibize: http://soundcloud.com/ivanas

Podílíte se ještě na jiných hudebních projektech a pokud ano, o jaký hudební žánr se jedná?

Momentálně připravuji i spolu s pianistkou Esterka Godovskou repertoár pro projekt Tango Underground Fiesta, který bude nejen o argentinském tangu. Také spolupracuji již se zmíněnou kamarádkou Ivanou na novém projektu, žánrově je nejblíže zařaditelný k alternativní world music. A v divadle jsme momentálně odpremiérovali představení Quasimodo, který režíroval výborný Martin Kukučka.

Ostatní členové kapely hrají iv jiných projektech:
Michal Mihok, kromě toho, že skládá hudbu pro divadlo i animovaný film, je členem kapely První hoře, Sinuhet, wrgha POWU orchestru a Vlado Micenko hraje i ve formaci Fanfán Tulipán a wrgha POWU orchestru.

Co je pro vás jako kapelu splněním hudebnímu snu?

Určitě vydání vlastního cd a vinylu, na kterém nyní pracujeme.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: VOILA

Úterý 13. 12. 2011
Vstup: zdarma
Vystupují:
Voilà (SK/CZ, CHANSON, KLEZMER, JAZZ)
Další informace
3 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

05. 12. 2011 | 23:56:29
+0 | -0
vyjádření kapely Voila:



Michal se jmenuje Stulik, ale ma umelecke Mihok. Je to na jeho prani cca jeden rok.
Kristýna
03. 12. 2011 | 21:34:39
+0 | -0
Akordeonista se jmenuje Michal Šťulík, ne Mihok.
Voila
03. 12. 2011 | 20:42:42
+0 | -0

MICHAL MIHOK

Michal Mihok hrá taky ještě i šansony s Lucií Šoralovou a její kapelou La Alma:)

http://www.facebook.com/luciasoralova
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika