Zola Jesus a High Places v MeetFactory

Zola Jesus a High Places v MeetFactory

10. 12. 2011  |  Autor: Veru  |  Komentáře (0)
Psaním reportáží už jsem mírně zdeformovaná. Pokaždé, když sedím v autobuse domů z koncertu nebo z party, přemýšlím, co napíšu. Snažím se vybavit si nějaká přídavná jména, která by vystihovala moje pocity a zážitky. A tentokrát se musím přiznat, že opravdu nevím. Co se vlastně minulou neděli stalo, nedokážu celkově zhodnotit.
Když pořadatelé před několika měsíci oznámili, že High Places přijedou do MeetFactory, věděla jsem, že tam musím. Když o několik měsíců později přisadili, že přijede i Zola Jesus, byla to tutovka. Tutovka ovšem ve velmi nesprávném pořadí. Zola nasadila laťku tak vysoko, že i kdyby High Places předvedli to nejlepší, co se v nich skrývá (a to se nestalo), nikdy by už Zolu nemohli překonat. Nuda, nuda, šeď, šeď. Poprvé v životě jsem z MeetFactory odcházela před koncem a rozhodně jsem nebyla jediná. Možná kdyby High Places hráli na začátku a vytvořili tak atmosféru pro Zolu, byla bych spokojená. Avšak po tak extatickém výkonu ta melancholie Brooklynského dua prostě zanikla.

Vezměme to ale od začátku. Zola Jesus, vlastním jménem Nika Rosa Danielova je teprve dvaadvacetiletá zpěvačka Rusko-Amerického původu. Za svou kariéru stihla nahrát 3 EP a 3 regulérní alba. Z prvního The Spoils jsme toho na koncertě naštěstí moc neslyšeli. Naštěstí, protože je na můj vkus až moc industriálně neposlouchatelné. Z dalšího Stridulum II a letošního Conatus zazněly všechny nejznámější skladby včetně Night, Avalanche, Vessel a Sea Talk.

Tolik teorie, jak to ale vypadalo prakticky? Na podium naklusala malinkatá a blonďatá zpěvačka. Propršený Mikulášský předvečer jako by byl pro tento koncert příznačný a MeetFactory ideálním prostorem. Zola chvílemi stála s roztaženými pažemi na špičkách, vypadala jako anděl a kdyby se v tu chvíli vznesla do vzduchu, ani trochu by mě to nevyvedlo z míry. O minutku později už řádila jako čert, křečovitě se svíjela na podlaze nebo pohazovala vlasy. V jednom momentu dokonce přelezla zábrany a pronikla mezi překvapené publikum. Zola Jesus byla prostě jako utržená ze řetězu. Koukalo se na to dobře, ale musím přiznat, že ne úplně vždy jsem jí to věřila. Její ledově ocelový hlas, který na rozdíl od Katie Stelmanis z Austry sedí lépe v nižších polohách, mě ale nakonec nikdy nenechal na pochybách.

High Places navštívili Prahu, jestli dobře počítám, už třikrát. Naposledy na loňském Sperm festivalu, kde jsem ovšem nebyla, takže nemůžu srovnávat. High Places tvoří multi-instrumentalista Rob Barber a Mary Pearson. Mary jako zpěvačka je oproti Zole jako nebe a dudy. Je neuvěřitelně vysoká, což podtrhla ještě neuvěřitelněji vysokými podpatky a její hlas je jemný a nevýrazný. Prvních pár písní bylo opravdu příjemných, problém začal později. Pořád jsem čekala nějakou gradaci, na to, až se jejich vystoupení bude někam posouvat. Vše ale působilo nepříjemně monotónně, k čemuž přispívala i jejich projekce – napoprvé sice silný klip plný rukou a divných obličejů, který naprosto ztratil efekt tím, že běžel od začátku do té doby, než jsem odešla, pořád dokola. High Places pro mě prostě sehráli úlohu příjemné večerní kulisy pro popíjení v MeetFactory, ovšem nic víc.

Na konec se mi přímo nabízí krátké srovnání. Podobných experimentálních-goth-elektronických projektů, jako je ten Zoly Jesus, začíná poslední dobou velmi přibývat. Vzpomeňme již zmíněnou Katie Stelmanis a její projekt Austra nebo Karin Dreijer Andersson aka Fever Ray. Všechno je to temná elektronika s hutnými pomalými beaty a ledovým zpěvem - nový žánr, o kterém ještě uslyšíme.

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BOHEMIAN LIKE YOU: HIGH PLACES, ZOLA JESUS

Neděle 4. 12. 2011
Vstup: 290/390
Vystupují:
High Places (US), Zola Jesus (US)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika