Lamb přijíždějí do Čech s albem Five

Lamb přijíždějí do Čech s albem Five

08. 01. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V létě 2009 Andy Barlow a jeho kamarádka a hudební partnerka Lou Rhodes zreformovali Lamb, kapelu, kterou založili před 15 lety, aby odehráli set na pár festivalech včetně The Big Chill, Glastonbury a Festival Marés Vivas v Portugalsku. Říct jen, že tohle opětovné setkání bylo úspěchem, by bylo slabým vyjádřením reality. Do ledna 2010 Lamb odehráli 33 koncertů stovkám tisíc fanoušků v 29 různých zemích.
Lou o tom říká: “Andy mi jen řekl 'přišel ten správný čas - dej mi jediný důvod proč nenatočit další desku?' a mě žádný takový důvod nenapadl. Myslela jsem na to samé a nemohla jsem ze sebe dostat ani slovo. Po tak dlouhé pauze, kdy jsme se oba zabývali vlastními projekty, měl pravdu. Přišel ten správný čas."

Po čtyřech kritikou vysoce ceněných albech vyrostli Lamb ze skromného dua z města Manchester do koncertní senzace, která s každým novým albem obohacovala zvukovou paletu alb předcházejících. V roce 2003, kdy vydali Between Darkness And Wonder, Lou a Andy vytvářeli již komplexní orchestrální aranže a skládali s hráčem na kontrabas Jonem Thornem a kytaristou Oddur Mar Runnarsonem. Pokud se měli do studia vrátit, museli znovu vyvolat esenci Lamb: dva tvořivé mozky, vyhládlé po tvoření nové hudby a neponičené komerčním tlakem.



"Na první desce to bylo takové čisté," pokračuje Lou. "Technologie, které jsme měli, byly k smíchu, ale svým způsobem to nahrávkám dalo sílu a syrovost."

S větším využíváním zvukových možností se logicky dostavily těžkosti, které kulminovaly na jejich čtvrtém, předposledním albu. Bylo to tak frustrující, že se Andy vyhýbal práci ve studiu. Propast mezi ohromným zvukem kapely a akustickým intimním zvukem se zvětšovala. Lou se dostala do fáze, kdy se potřebovala věnovat folkovějším prvkům a Andy cítil, že je na téhle cestě už jen jako Lou a ne jako dvojice Lamb.

Lou od té doby vydala tři sólová alba včetně alba Beloved, které bylo oceněno Mercury Music Prize. Všechna tři alba - Beloved One, Bloom a One Good Thing ukázaly nekomplikovanou, hudebně ořezanou emotivní & akustickou tvář Lou.

Andy cestoval po světě, remixoval a spolupracoval s jimými umělci jako producent. Jeho sólový projekt nesl název LOWB.

Pak ovšem došlo k zmíněné nabídce a práce na albu 5 mohla začít. Andy říká: "Toho dne, když jsem dokončil své sólové album - a to trvalo pět let, jsme začali pracovat na nové desce Lamb - a to trvalo pět měsíců."



To, co kdysi byla pečlivá stavba zvuku a zvukových vrstev, se změnilo na soustředěnější přístup dle pravidla "méně je někdy více". Digitální mašinky ve studiu uvolnily místo vřelejším analogovým systémům. "Lamb byli vždycky o souhře čehosi "opravdového" a technologie kolem toho," říká Andy.

Jon Thorne zahrál nádherně na kontrabas a Damien Rice přispěl svým hlasem v duetu "Back To Beginning,"ale jádrem tohoto seskupení jsou opět Lou a Andy. Album nese název 5, možná protože jej nahrávali pět měsíců a je v pořadí páté, možná ne... Deska sklízí nadšené kritické ohlasy a fanoušci mluví o fantastických koncertech.

Lamb v únoru odehrají v Česku dva koncerty, kde bude možné jejich nové album slyšet take živě. První se odehraje 4.února v KC Vltavská v Praze, druhý o den později na brněnské Fléďě.

www.lambofficial.com

Dodal: Michal Rejzek, D smack U Promotion
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: LAMB

Sobota 4. 2. 2012
Vstup: 690/850
Vystupují:
Lamb, Jay Leighton, The Ramona Flowers
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika