Hulákání jehňátek: Lamb v KC Vltavská

Hulákání jehňátek: Lamb v KC Vltavská

06. 02. 2012  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Legendární Lamb na svém únorovém turné k nedávno vydané desce „5“ nezapomněli ani na Prahu a Brno. V sále Kulturního centra Vltavská v Praze odehráli Lou a Andy skvělý koncert – zazněly staré, dobře známé skladby, ale i nejlepší píseň z nového alba s názvem Build a Fire.
Lamb se k radosti všech svých fanoušků opět po 8 letech sešli nad novou deskou, které dali výstižný název „5“ a momentálně s ní na turné projíždějí Evropou. Na pražském koncertě, který proběhl v zaplněné, pro tentokrát nekuřácké, hale Vltavská, vystoupili jako předkapely zpěvák Jay Leighton a britští The Ramona Flowers. Zatímco Jay zpíval jen pro hrstku těch, kteří se stihli do sálu dostat už před osmou, vynikající a relativně neznámí Ramona Flowers už stáli před zaplněným hledištěm. Tato britská formace, jejíž připravované album si pod svá producentská křídla vzal vedle Andyho také Jason Cox z Gorillaz, překvapila eklektickým mixem elektroniky a kytar a víc než dobře připravila publikum na Lamb.



Když jsem se díval shora na publikum, které s příchodem Lou doslova explodovalo, došlo mi, že v některých případech mají prostě reuniony cenu. Prakticky cokoliv, co v sobotu na koncertě zaznělo, bylo doprovázeno nadšenými ovacemi - o několik sekund dřív než mi vůbec mohlo dojít, o kterou skladbu z pěti alb Lamb jde. Vedle neuvěřitelně půvabné Lou a rozdivočelého Andyho sehrál svůj part na výbornou i baskytarista Jon Thorne. Lamb s grácií sobě vlastní předvedli výběr toho nejlepšího ze svého reperotáru. Od starších, komplexnějších a údernějších záležitostí plynně přecházeli do úsporněji pojatých novinek. Na pódiu nechyběla kytara, na kterou se Lou předvedla v Build a Fire z nového alba, ale ani souprava bicích, do kterých při každé vhodné příležitosti s neuvěřitelnou vervou bušil Andy. V této souvislosti by si škarohlídi mohli snad stěžovat na utopený hlas Lou, který trpěl pod náporem Andyho aparátu, ale pod celkovým dojmem z vynikajícího koncertu se to dá přejít povzdechem.



Celý sál reagoval během koncertu extrémně vstřícně, což nenechávalo soustředěnější a citlivější půlku Lamb chladnou. Ve vzájemné, emocemi nabité, symbióze tak zazněl Angel Gabriel, Górecki, God Bless a další starší věci – s neočekávaně vstřícnou reakcí se setkal také zmiňovaný song Build a Fire, ve kterém místo elektronických výstřelků Andyho dominují bicí, kytara a samozřejmě hlas Lou (v obzvlášť hravé podobě vyvedený ve skladbách Existential Itch nebo Butterfly Effect). Lamb nový zvuk zatraceně sluší a dokážu si představit, že v tom budou pokračovat, třeba na další desce.

lamb

Dvojka z Manchesteru se během koncertu předvedla také s novými animacemi, které běžely za jejich zády. I přesto, že se téměř slavnostní oblečení Lou bilo s klubovým outfitem Andyho, nechybělo koncertu ani po vizuální stránce téměř vůbec nic. Vrcholem byla ohnivá animace pro Build a Fire a závěrečná několikaminutová taneční extáze v podobě zmutované Trans Fatty Acid. Lamb se pohodlně vrátili na výsluní, které opustili před 8 lety a je jim tam i přes všechny problémy stále moc dobře.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: LAMB

Sobota 4. 2. 2012
Vstup: 690/850
Vystupují:
Lamb, Jay Leighton, The Ramona Flowers
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika